Redacció | Actualitzat el 14/10/2011 a les 10:15h

Denuncien pressions dels alcaldes nuclears pel cementiri radioactiu

Ecologistes en Acció deplora aquesta actitud xantatgista, que considera un senyal per al ministre d'Indústria del pròxim govern espanyol

La central atòmica d'Ascó. Foto: Arxiu

L'Asociación de Municipios en Áreas con Centrales nucleares ( AMAC ) es continua comportant, segons Ecologistes en Acció, com un autèntic grup de pressió per resoldre els problemes de la indústria nuclear i pressiona Indústria perquè fixi ja la ubicació del magatzem transitori centralitzat (MTC), on es dipositaran els residus d'alta radioactivitat procedents de totes les nuclears espanyoles. L'organització ecologista deplora aquesta actitud "xantatgista", que considera com un senyal de cara al ministre d'indústria del govern espanyol que surti de les pròximes eleccions.

L'AMAC s'ha mobilitzat al complet per intentar que el Ministeri d'Indústria fixi abans de les eleccions la ubicació del Magatzem Transitori Centralitzat (ATC), el cementiri nuclear on es dipositarien els residus d'alta de totes les nuclears espanyoles. Però a més insisteixen a defensar els dos municipis candidats d'aquesta organització, Ascó (Tarragona) i Yebra (Guadalajara). El dir una i una altra que estem pagant uns 60.000 € diaris a França per la custòdia dels residus de Vandellòs I forma part del xantatge. Aquests diners s'està deixant en dipòsiti es recuperarà en la seva majoria quan els residus tornin a Espanya. En tot cas, aquest fet es coneixia ja quan es van signar els acords ruïnosos entre COGEMA i ENRESA, fa gairebé 20 anys i fins ara l'AMAC no ha cridat l'atenció sobre aquest fet.

Per a Ecologistes en Acció es tracta només d'un brindis al sol amb vista a pressionar el Govern que surti de les pròximes eleccions, ja que no és lògic pensar que aquest Govern vagi a obrir un front més de conflicte abans del 20-N. En efecte, la recerca d'una ubicació per al ATC és un assumpte escabrós que porta sense resoldre des de fa dècades i que ha ocasionat nombroses protestes dels ciutadans dels municipis propers als candidats, especialment des de l'últim intent, que data de 2004 i la decisió implicaria ara un gran cost polític per al Govern.

Sembla clar, per tant, que el Govern no va a moure peça en aquest sentit abans de les eleccions, de manera que aquest moviment de l'AMAC està més dirigit cap a la galeria i cap al pròxim Govern quesurti de les urnes el 20-N . Es tracta d'una presentació de credencials en tota regla i d'un acte de pressió perquè el poder polític compti amb aquest grup de pressió a l'hora de prendre tan delicada decisió.

Per a Ecologistes en Acció aquesta és una mostra més de que l'AMAC treballa per resoldre els problemes de la indústria nuclear. El problema de la gestió dels residus no s'ha de resoldre d'aquesta manera, sinó que és imprescindible un debat tècnic i social després de l'establiment d'un calendari de tancament de les nuclears al nostre país.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 835
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: