Redacció | Actualitzat el 22/09/2011 a les 15:48h

Faran un magatzem de residus nuclears a Ascó

El BOE publica la resolució que informa favorablement la declaració d'impacte ambiental amb el vistiplau de la Generalitat

Projecció de Greenpeace a la central d'Ascó. Foto: Greenpeace.

La secretaria d'Estat de Canvi Climàtic del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM) ha formulat una declaració d'impacte ambiental (DIA) favorable a la construcció d'un magatzem temporal individualitzat (ATI) de combustible gastat i residus radioactius en la central nuclear d'Ascó (Riber d'Ebre), que ha comptat amb el vistiplau de diverses conselleries de la Generalitat, tal com es pot veure en la resolució que publica el BOE .

La declaració positiva es produeix "sempre que" quedin adequadament protegits el medi ambient i els recursos naturals, segons que assenyala l'escrit del BOE. De fet, es tracta del pas previ a l'autorització administrativa definitiva.

El projecte consisteix a construir una instal·lació d'emmagatzematge en sec, una necessitat que sorgeix "com a solució transitòria" per emmagatzemar els residus radioactius procedents de la saturació de les piscines, que tindrà lloc a partir del cicle 24 d'Ascó I i 23 d'Ascó II --ara es troben en el cicle 21 i cicle 20, respectivament--.

La declaració assenyala encara que la construcció del magatzem temporal centralitzat (MTC), al qual Ascó és candidat, és "un dels objectius prioritaris" recollits en el Pla de Residus Radioactius, per la qual cosa l'MTI d'Ascó seria una solució temporal fins a la construcció de la sitja nuclear definitiva.

L'MTI d'Ascó s'ubicarà a l'oest dels dos reactors de la central, en una zona de pineda al costat de la bassa de salvaguardes tecnològiques i el magatzem temporal de generadors de vapor, separada de tots dos per un vial de servei i que en total ocuparà unes dues hectàrees que estarà formada per dues lloses sísmiques sobre les quals descansaran, sense ancorar, fins a 32 mòduls d'emmagatzematge.

Al seu torn, cada mòdul disposarà de 32 posicions d'emmagatzematge, per la qual cosa la capacitat total d'emmagatzematge de l'MTI serà de 1.024 elements de combustible gastats, provinents indistintament de les unitats Ascó I i Ascó II.

Per dictaminar la declaració d'impacte ambiental del projecte, la Secretaria d'Estat de Canvi Climàtic ha tingut en compte diferents elements ambientals significatius de l'entorn, com la seva ubicació pròxima a l'Ebre i en una zona de baixa sismicitat d'acord a la Norma Sismoresistent i "fora" de la zona inundable del curs del riu i en una zona que minimitza una possible inundació.

COMENTARIS

+4
-1
VIA FORA! PROU MERDA NUCLEAR
FORA NUCLEARS DEL PAISOS CATALANS, 22/09/2011 a les 17:40
TOTHOM CONTRA LES CENTRALS NUCLEARS!

FORA CEMENTIRIS NUCLEARS!

CATALÀALATAC !! ESMOLEM L'EINA !!!

PROU MERDA NUCLEAR A CATALUNYA !!!


AMB DENTS I UNGLES, PEL FUTUR DELS NOSTRES FILLS !!!
+4
-0
Nuclear, no gracies!
Anònim, 22/09/2011 a les 20:23
Visca la terra!
+1
-0
Ni un pam de net... Qui comanda la municipalitat?
Anònim, 22/09/2011 a les 22:45
Lo costat obscur de la força de l'argent...
Tragica fotografia. Qui humor, las eolianas, a mont!
+1
-0
...
Ricard (Reus), 23/09/2011 a les 00:41
Convergents, ens vendreu la terra, la salut i el futur x 4 duros... i pels 4 amiguets col.locats d'ascó & cia. Vergonyós.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 702
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: