Xavier Borràs | Actualitzat el 16/09/2011 a les 12:03h

«Al món s'han produït 2.423 explosions nuclears experimentals»

Entrevista amb el periodista ecologista Jordi Bigues sobre la imminent publicació del llibre "Avui actius…, o demà radioactius", que revela dades inèdites de la complexitat atòmica d'una forma didáctica i eminentment gràfica

Jordi Bigues, periodista ecologista i editor del llibre sobre la radioactivitat.

La idea inicial que va tenir Pol·len edicions era fer un llibre sobre el desastre de Fukushima, però al final es van embrancar a fer, sota l'atenta cura del periodista ecologista Jordi Bigues, un volum sobre el món de la radioactivitat arreu del planeta que vol ensenyar d'una manera clara, sintètica però detallada –la meitat dels fulls/fitxes són dobles pàgines amb infografies molt treballades– el complicat món del complex militar-industrial que envolta l'energia atòmica.


El llibre, que està essent cofinançat a través de verkami.com , a més de pretendre de ser de llarg recorregut –no passar de moda– es podrà actualitzar constantment al web on, després de l'edició en paper, s'oferirà de forma lliure a tots els possibles interessats. Es tracta, doncs, d'un llibre en què una primera edició no cobririra les despeses del procés de producció; per aquest motiu es va pensar en el cofinançament a través de les aportacions dels lectors a verkami.com que, segons les aportacions, rebran, a més d'exemplars en paper, altres beneficis addicionals.

De fet, Bigues i Pol·len edicions volen crear la cultura del suport, del mecenatge, per a dos projectes imminents: la compra d'una analitzador multicanal per a la xarxa de vigilància radioactiva per poder identificar qualsevol isòtop radioactiu que es detectés; i l'edició en catsella del llibre.

Bigues es mostra clarament convençut que el llibre esdevindrà un instrument pedagògic molt potent en mans dels professors i dels activistes, sobretot perquè hi ha molt poca filosofia i sí en canvi dades objectives que mostren la crua realitat del que ha significat i pot esdevenir la manipulació de l'àtom.

Tot i que la crida inicial a la col·laboració textual va rebre algunes desercions –especialment pels ritmes de producció imposats–, al volum hi participen, entre d'altres, Marcel Coderch, Jaume Morron, Carlos Bravo, Pedro Costa Morata, Sabino Ormazábal…, gent de diverses trajectòries, antinuclears tots ells, i, també, del sector mèdic, com els doctors Eduard Rodríguez Farré i Helena Fusté. De fet, el llibre durà un carnet de radiacions amb què es podrà calcular l'impacte individual que rebem al llarg de la nostra vida.

Del llibre, si s'arriba als 7.500 euros el dia de la Mercè (avui ja se n'havia recaptat la meitat), se'n farà un tiratge de 2.000 exemplars.. Mentrestant, es continuen reben suports d'arreu del territori nacional, des d'Andorra i la Catalunya del Nord fins al sud del País Valencià.

COMENTARIS

+2
-0
Gran iniciativa
L. Serres, 16/09/2011 a les 11:27
Cal felicitar Bigues i Pol·len edicions per aquesta iniciativa i a EcoDiari per fer-sen ressò amb l'entrevista. Jo ja hi he posat diners!

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 733
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: