Redacció | Actualitzat el 14/09/2011 a les 12:08h

El poll d'aufrany de Sant Llorenç del Munt ja s'envola

És una espècie en perill d'extinció

Un aufrany en ple vol. Foto: Jaume Elies/Bloc de Fotos.

El poll criat per la parella d'aufranys (Neophron percnopterus) que ha nidificat enguany al Parc de Sant Llorenç del Munt i l'Obac per primer cop, ja ha fet el primer vol. Aquest fet corrobora l'èxit reproductiu de la parella, de la qual es fan els controls dins del Pla de seguiment de paràmetres ecològics del parc.

El fet que la parella estigui criant en el territori en què es troba, dins la comarca del Bages, suposa una considerable expansió cap al sud en la distribució d'aquesta espècie, considerada 'en perill'. Tan sols se n'han comptabilitzat un total d'unes 60 parelles en tot el territori de Catalunya en el darrer cens.

Durant les primeres setmanes a comptar des de la meitat d'agost (data aproximada del primer vol), aquest individu juvenil és encara depenent del subministrament d'aliment per part dels pares. Actualment, presenta una coloració bruna, típica dels exemplars juvenils. A partir dels 5 anys es consideren ja adults, i la seva coloració anirà canviant progressivament, fins arribar a tenir la típica d'un adult, amb el cap i les potes grogues, el cos blanc, les ales blanques amb els seus extrems de tonalitat grisa, i la cua blanca i ampla.

A la península Ibèrica i Europa l'aufrany és predominantment una espècie estival (arriba el mes d'abril, i passa l'estiu), encara que a algunes illes de clima suau, hi ha petites poblacions sedentàries establertes. Degut a la natura migratòria de l'espècie s'espera que en algun moment, durant els mesos de setembre o octubre, tant els individus adults com el nou exemplar juvenil emprenguin la migració cap a l'Àfrica per poder passar l'hivern, on s'hi estima una població total d'uns 10.000 individus.

Els biòlegs confien en el retorn de la parella i també de l'exemplar immadur el proper any al Parc de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, per consolidar aquest punt de cria i contribuir a millorar el nombre d'efectius d'aquesta espècie.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 777
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: