Vallèsoriental.com | Actualitzat el 13/09/2011 a les 21:42h

Els ratpenats poden controlar la plaga de l’arròs del Delta

El Museu de la Tela de Granollers participa en el designat com a millor projecte d'investigació europeu

Refugi per ratpenats construït amb les restes de la planta de l'arròs. Foto: MCNG

Un estudi que sentencia que els ratpenats poden controlar la plaga de l'arròs del Delta de l'Ebre, i en el qual hi han participat investigadors del Museu de Ciències Naturals la Tela de Granollers , ha estat distingit com el millor projecte d'investigació europeu sobre recerca en ratpenats. L'objectiu principal del treball és demostrar que els ratpenats es desplacen als arrossars per caçar específicament el barrinador de l’arròs (plaga dels arrossars). L’estudi apunta, doncs, la rellevància de recuperar les poblacions de ratpenats per tal de reduir la plaga i els tractaments, amb l'estalvi que aquest fet pot suposar per als agricultors.

Els investigadors estan fent un pas més i actualment s'estan desenvolupant refugis per ratpenats construïts amb les restes de la planta de l’arròs per tancar un cicle totalment ecològic. Els refugis, de petites dimensions, es podran penjar als arrossars i tindran una capacitat màxima d'uns 100 ratpenats cadascun d’ells. Així, comptant que cada ratpenat menja unes 2.000 papallones plaga l’any, cada refugi ocupat presentarà un potencial de reducció de plaga de 200.000 individus a l’any, segons subratllen els responsables de l’innovador estudi.

La proposta s'aplica des del 2007
L'estudi presentat s'està desenvolupant des de l'any 2007 al Delta de l'Ebre gràcies a la col·laboració de l'Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de l’Arròs, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, el Parc Natural del Delta de l'Ebre i el Museu de Ciències Naturals de Granollers. Al projecte hi participa molta gent però cal ressaltar la tasca feta per Xavier Porres (PN del Delta de l’Ebre), David Gisbert i Xavi Ferré (ADV), Carles Flaquer, Ruth Ràfols i Adrià Lòpez-Baucells (Museu de Granollers) i Xavier Puig (Associació Galanthus). Es preveu seguir investigant i exportar l’experiència a altres cultius extensius.

El premi es va atorgar a Lituània, en el marc del XII Simposi Europeu Sobre Recerca en Ratpenats, celebrat a finals d’agost. Aquest simposi aplega cada tres anys els millors investigadors europeus d’aquest complex grup animal amb l’objectiu de millorar el seu coneixement. Al final de les jornades un jurat atorga un premi al millor projecte i enguany el guanyador ha estat l’equip català d’investigadors amb el projecte titulat: Bats and pest control in rice paddies landscapes of Southern Europe .

Referències a Internet

ratpenatestuditeladeltarefugi

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 835
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: