Redacció | Actualitzat el 09/09/2011 a les 16:44h

Els atacs d’óssos als ramats minven un 70% en els darrers 11 anys

Acciónatura defensa la presència de l’ós i explica el treball que duu a terme al Pallars SobiràLes principals veus en contra de la presència de l’ós als Pirineus Catalans parlen del sector ramader com el més afectat i la mort de dues ovelles a la Vall d’Aran no ha fet més que revifar el debat. Per manera de donar una altra perspectiva, Acciónatura defensa la presència de l’ós i explica el treball que duu a terme al Pallars Sobirà per fer compatibles les activitats pròpies de la ramaderia de muntanya amb la conservació de l’ós bru, el mamífer més gran d’Europa.

La dieta de l’ós és molt estacional. A la primavera s’alimenta dels brots que hi ha als prats, a l’estiu tria les fruites més saboroses, principalment cirerers i nabius i a la tardor troba energia en els fruits secs, com avellanes o aglans. Al llarg de l’any, però sobretot abans i desprès de la hibernació, busca proteïnes en formiguers, troncs morts, carronya. Ocasionalment, s’han reportat atacs als ramats. Per tal d’evitar aquests atacs, cal conèixer els riscos i prevenir-los. Des de la Generalitat de Catalunya es fa un seguiment minuciós en el qual es comparen els mapes de pas d’óssos amb els punts on s’han registrat atacs per poder fer prediccions de zones de risc a les quals els pastors no haurien de portar els ramats.

Aquesta acció es complementa amb l’agrupament d’ovelles i cabres sota la supervisió d’un pastor professional. Per tal que aquesta persona tingui unes condicions idònies, Acciónatura ha moblat integrament la cabana de la muntanya amb la ajuda d’una empresa de mobles.

La realitat mostra que gràcies a les mesures de prevenció cada vegada es reporten menys atacs. Segons el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, si bé al començament de la reintroducció es perdien 35 animals a l’any als Pirineus ara estem al voltant de 9 pèrdues anuals. Al Pallars no hi ha hagut cap atac l’últim any. Per conèixer la dimensió real de la situació, estaria bé poder conèixer quantes morts d’ovelles i cabres són causades anualment per altres animals, com ara gossos o voltors.

Si, amb tot, es certifica que la mort d’una ovella, cabra, vaca o euga ha estat causada per un ós, la Generalitat indemnitza al seu propietari seguint un barem que varia segons les característiques de l’atac i l’animal afectat, però que sempre esta per sobre del preu de mercat.

Per complementar la dieta de l’ós, Acciónatura duu a terme plantacions de cirerers en finques custodiades, però la experiència als Pirineus assenyala un nou repte: als óssos els agrada molt la mel i les explotacions apícoles en pateixen les conseqüències. Per donar una resposta efectiva a aquesta situació, l’ONG participa en programes de capacitació d’apicultors i en la implementació de tancats elèctrics per protegir les arnes. D’aquesta manera el conflicte desapareix i els productors poden donar un valor afegit a la mel produïda en “la terra dels óssos”

Una vegada que els impactes negatius s’han reduït i compensat, cal potenciar els impactes positius. L’ós és una espècie paraigües, és a dir que quan es conserva el seu hàbitat també es preserva als animals i plantes que hi viuen així com els serveis ambientals que se n’obtenen. També es beneficien les persones. Al Pallars Sobirà ja s’han creat 3 llocs de treball directes i s’espera crear-ne més al utilitzar la figura de l’ós com a reclam turístic, fet que obrirà possibilitats per als sector de l’hostaleria i la restauració, com s’ha comprovat en altres països i fins i tot en altres zones de l’Estat.

Notícies relacionades

COMENTARIS

+3
-0
A on son els remats ?
Anònim, 12/09/2011 a les 09:37
Ha baixat els atacs als remats, pero no dieu res que han baixat el nombre de remats.
Molts pastors han plegat a burrits, per la presio del turisme o per els problemes que tenen, que l'administracio nomes possa pals a les rodes.
Adeu siau.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 754
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: