Redacció | Actualitzat el 23/07/2011 a les 11:42h

El Parlament no vol que el Govern decideixi sobre la pròrroga nuclear

El diputat del PSC Xavier Sabaté va aconseguir aprovar sengles mocions en Comissió que millorarien la posició del Govern

Xavier Sabaté vol que el Parlament demani al Govern més compromís quant a les decisions sobre les nuclears. Foto: Xavier Alsinet

El Ple del Parlament d'aquest divendres no va aprova que la Generalitat tingui veu en la prórroga de la nuclear d’Ascó 1. El diputat del PSC Xavier Sabaté lamenta que CiU i el PP hagin tombat una moció originàriament de SI (Solidaritat per la Independència) que havia incorporat les tesis del PSC aprovades a la Comissió d’Empresa i Ocupació dimarts passat en el sentit que no es prorrogui la llicència si els resultats de les proves d’estress no són positives —cal dir que el mateix conseller Mena també havia declarat fa quinze dies al Parlament que si això succeïa no s’havia de prorrogar la llicència— i en el cas que les proves fossin positives, la pròrroga no anés més enllà de cinc anys.

Sabaté ha lamentat que el Ple hagi contradit aquell acord adoptat en Comissió per bé que amb l’abstencio de CiU. "Avui CiU ha donat un pas més i ha votat en contra que la pròrroga de funcionament d’Ascó 1 estigui condicionada als informes d’estrès que s’estan efectuant a la central com a totes les espanyoles".

Sabaté ha acusat CiU de "tenir més por a les nuclears que nosaltres, però per motius diferents (…) Tenen pànic d’assumir responsabilitats en els temes nuclears tant en les centrals com pel que fa als residus”. CiU renuncia així al fet que Catalunya tingui veu i prefereix que sigui exclusivament des de Madrid que s'adoptin decisions tan importants per a nosaltres. "No entenc com pel que fa als aeroports hi ha tant interès i pel que fa a centrals nuclears que també són infrastructures, en aquest cas energètiques, CiU se’n desentén. Clar que el mateix president de la Generalitat va declarar recentment a Madrid que hi ha nuclears franceses més a prop de Catalunya que les pròpies catalanes i deu pensar que les d’Ascó i Vandellós no són catalanes".

Sabate també ha lamentat que el conseller encara no hagi comparegut per parlar del tema nuclear quan Catalunya és el 5è país del món més nuclearitzat i que ni CiU ni el PP hagin aprovat tampoc impulsar un pla de dinamització social i econòmic de les comarques afectades pel previsible tancament de la nuclear amb l’objectiu de garantir l’ocupació. "Tots sabem que les nuclears no seran infinites i cal que estiguem preparats per generar activitat econòmica i llocs de treball on ara hi ha les nuclears".

Les mocions aprovades en Comissió

El diputat del PSC Xavier Sabaté va aconseguir que el Parlament demani al Govern de la Generalitat ser part activa en la prórroga de les concessions a les centrals nuclears catalanes de Vandellòs i Ascó i, també, que es demanin els fons d’ENRESA per poder tenir una política pròpia de residus nuclears i els de l’IDAE per incidir més en la promoció de les energies renovables.

Sabaté ha justificat les seves iniciatives, discutides aquest passat dimarts a la tarda en el si de la Comissió d’Ocupació i Empresa, pel fet que després de l’accident de Fukushima ”tots els governs seriosos han plantejat debats i reformes sobre les instal.la ions generadores d’energia nuclear menys el català que “passa olímpicament del tema amb l’excusa que ha encomanat un nou Pla d’energia de Catalunya que en principi volia acabar a l’estiu de 2012 i que des de l’oposicio hem forçat que acabi la seva redacció el 31 de desembre.”.

"Pero això no vol dir que haguem d’estar quiets", ha dit Xavier Sabaté. Per això han presentat i continuaran presentant un seguit d’inicatves parlamentàries en la direcció de:

1 - Fer que la Generalitat demani ser part activa a l’hora de decidir la prorroga de l’autorització del funcionament de les nuclears i en aquest sentit literalment es va aprovar “Establir amb el Consejo de Seguridad Nuclear un conveni de col.laboració que permeti a la Genralitat participar activament en la revisió i el contingut dels criteris de concessió de les autoritzacions d’explotació de les centrals nuclears que operen en territori català “ ( cal recordar que la pròrroga d’Ascó 1 s’ha de decidir a l’octubre )

2 - Fer que Catalunya sigui, com va argumentar Xavier Sabaté “ un país com els més avançats I responsables del món en matèria de residus nuclears perquè Fukushima ens ha ensenyat que un dels aspects més problemàtics són els residus que tenen , com a les centrals nuclears catalanes, en dipòsits que no disposen de les mesures de seguretat com les que podrien tenir. En en aquest sentit literalment es va aprovar “ Sol.licitar al Govern de l’Estatel traspàs de la part correspondent dels fons que els generadors de residus radiactius paguen I han pagat a ENRESA per tal que des de Catalunya es pugui fer una polñítica pròpia de residus radiactius actuals, els que es van acumulant dia a dia I, en el seu moment, de desmantellament de les centrals nuclears.

3 - Vigilar mes aquest tipus d’inatal.lacions i més si tenim en compte que les nuclears catalanes són les que mes incidents acumulen. En en aquest sentit literalment es va aprovar “ El Parlament de Catalunya insta al Govern de la Generalitat a fer públiques en temps real les dades de la incidència radiològica a Catalunya d’acord amb el Consejo de Seguridad Nuclear (CSN ).

Sabaté ha valorat molt positivament aquests acords del Parlament que inauguren una nova etapa a Catalunya perquè es tractava “ d’augmentar la capacitat de decidir sobre energia a Catalunya i que el Govern ” es posi les piles ” en un tema com el de l’energia en que el Govern del Sr Mas ha passat fins ara olímpicament amb l’excusa d’un nou Pla d’Energia del qual encara no sabem res “

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 713
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: