Xavier Borràs | Actualitzat el 22/07/2011 a les 14:05h

La Comissió balenera internacional evita la contaminació de Fukushima

Les associacions ambientalistes alerten que les dosis de radioactivitat trobades en els cetacis són molt procupants

Les balenes i altres cetacis estan greument exposades a la radioactivitat després de Fukushima.

En la 63a reunió plenària, la Comissió balenera internacional (CBI) ha eludit decidir res sobre l'impacte de la catàstrofe del Japó en els cetacis. Tanmateix, les taxes de radioactivitat mesurades sobre les balenes són molt preocupants segons les associacions ambientalistes.

L'associació Robin des Bois esperava que la CBI, que va fer el seu plenari a Jersey els passats 11 al 14 de juliol passats, proposaria la posta en marxa d'estudis que avaluïn l'impacte a llarg termini de la catàstrofe de Fukushima Dai-ichi sobre els cetacis (balenes, dofins, marsopes, etc.) a través del seu comitè científic. Però les lluites recurrents entre els qui estan a favor o en contra de la caça de balenes van eclipsar la reunió i la qüestió no va ser abordada.

"Els japonesos han matat dos ocells d'un tret: impedir la creació d'un santuari a l'Atlàntic Sud i descartar les discussions de fons sobre els problemes generats per la radioactivitat", es qeuixava Charlotte Nithart, de Robins des Bois. Per a l'associació, l'abordatge d'aquest estudi era una aposta crucial. Els cetacis, com a baula última de la cadena alimentària marina, acumulen en els seus teixits tots els contaminants ingerits pels altres animals, amb què es posa en perill llur reproducció. Aquestes espècies, la conservació de les quals abans de Fukushima no estava pas assegurada, podrien sofrir greument les conseqüències del sisme.

Radioactivitat, una calamitat discreta però durable

Els científics japonesos han començat a efectuar mesures de radioactivitat en petits rorquals. Veredicte? Contenen dosis de 30 becquerels per quilo (Bq/kg) de cesi 137. "Les úniques referències que tenim són d'especimens capturats al Mar del Nord en un context d'influència directa dels residus de les fàbriques de reprocessament nuclear. I són trenta vegades inferiors (1,319 Bq/kg) a les dosis enregistrades al Japó pels animals exposats a la radioactivitat des de fa uns quants decennis. És inquietant observar les dades d'aquests darrers tres mesos", explica Charlotte Nithart. Greenpeace, també va publica a finals de maig dades de les seves anàlisis que mostraven taxes de radioactivitat 50 vegades superiors al límit autoritzat en algues recollides a 22 km de la costa.

Més informació:

Navega per les etiquetes

balenescetacisradioactivitatFukushima

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 702
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: