Redacció | Actualitzat el 22/07/2011 a les 12:41h

Europa aprova la Directiva sobre residus radioactius

Admet el trasllat a un país veí de la UE amb centre d'emmagatzematge i tot i que en prohibeix l'exportació a països tercers, la decisió final no és vinculant

Catalunya s'ha manifestat ja diverses vegades contra la instal·lació d'un magatzem de residus radioactius a Ascó. Foto: Arxiu ND.

El Consell Europeu va adoptar aquest 19 juliol la "Directiva sobre la gestió del combustible gastat i residus radioactius", proposada per la Comissió Europea el 3 de novembre de 2010 . Aquesta Directiva estableix normes vinculants per a la gestió de residus radioactius a la Unió Europea (en particular pel que fa als centres d'eliminació de residus de les centrals nuclears) i exigeix als Estats membres que presentin un pla detallat que estableixi el calendari i els procediments per a la construcció d'aquests centres. Entrarà en vigor el setembre de 2011 i els Estats membres estan obligats a presentar el seu primer programa el 2015."Aquest és un gran pas endavant per a la seguretat nuclear a la Unió Europea. Després d'anys d'inacció, la Unió Europea es compromet per primera vegada en l'eliminació de residus nuclears. Aquesta directiva és la més avançada pel que fa a la gestió segura de residus radioactius del món", va declarar Günther Oettinger, membre de la Comissió d'Energia.Tots els Estats membres de la Unió Europea produeixen residus radioactius sorgits de moltes activitats (producció d'electricitat, la medicina, investigació, indústria i agricultura). Catorze d'ells tenen reactors nuclears i també produeixen combustible gastat. 

Tot recordant que la gestió del combustible gastat i dels residus radioactius és responsabilitat, en última instància, dels Estats membres, la Directiva adoptada dimarts crea un marc europeu que els imposa obligacions importants.
  • 
Els Estats membres estaran obligats a establir programes nacionals i els comunicaran a la Comissió com a molt tard el 2015; els revisarà i en podrà demanar modificacions; els programes nacionals han d'incloure els plans que estableixin un calendari concret per a la construcció dels centres d'emmagatzematge, així com una descripció de totes les activitats necessàries per implementar les solucions triades, les estimacions de costos i una descripció dels mecanismes de finançament, que han de ser actualitzats regularment;
  • 
Les normes de seguretat establertes per l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica esdevenen jurídicament vinculants;
  • 
La població i els treballadors han de ser informats adequadament, i la població també ha de de tenir la possibilitat de participar efectivament en la presa de decisions. A més, els Estats membres estan obligats a sotmetre's a revisions periòdiques per intercanviar les seves experiències i garantir l'aplicació dels estàndards més alts (almenys una vegada cada deu anys);
  • Finalment, dos o més estats membres poden convenir utilitzar una instal·lació d'emmagatzematge situada en el territori d'un d'ells. 

L'exportació de residus a tercers països es permet en condicions molt estrictes i d'obligat compliment: el país concernit ha de disposar d'un centre d'emmagatzematge definitiu i en servei en la data de trasllat de residus.
Els centres d'emmagatzematge de deixalles d'alta activitat han de ser, segons la definició adoptada a nivell internacional, en formacions geològiques profundes. De centres d'aquest tipus no n'hi ha per tot el món i cap no es troba en construcció fora de la Unió Europea. En l'estat actual de la tècnica, calen com a pel cap baix 40 anys per dissenyar-ne i construir-ne un. 

Les directrius actuals de la Unió Europea sobre el transport de combustible gastat i residus radioactius ja prohibeixen expressament l'exportació a l'Àfrica, al Carib i al Pacífic així com a l'Antàrtida. En la seva proposta inicial de Directiva, la Comissió preconitzava una prohibició total de les exportacions. El 23 de juny de 2011, el ple del Parlament Europeu va votar a favor d'aquesta proposta. No obstant això, essent el fonament jurídic d'aquesta directiva el Tractat Euratom, l'opinió es demana només a títol consultiu i per tant no és vinculant. La decisió final correspon al Consell Europeu.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 813
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: