Xavier Borràs | Actualitzat el 06/07/2011 a les 07:59h

«Terra d'oportunitats» mostra l'aposta per salvar el món rural

El documental descriu les vivències i els objectius de la cooperativa agrícola d’inclusió social L’Olivera, amb un nou model de pagesia per al camp català

Un moment de la presentació del documental. Foto: Montserrat Escayola.

L’auditori de La Pedrera de Catalunya Caixa, es va omplir aquest passat dilluns per veure la preestrena del documental Terra d'oportunitats , en el marc de les activitats de presentació de la Xarxa  CX d’Agricultura Social, una iniciativa recolzada per la Fundació Catalunya Caixa que integra diversos projectes agrícoles que donen cabuda a persones amb discapacitats.


El documental és una coproducció de Séptimo Elemento i TVC, dirigida per Roger Roca, i descriu les vivències i els objectius de la comunitat formada per la cooperativa agrícola d’inclusió social L’Olivera, que presenta un nou model de pagesia per al camp català. El documental busca crear una reflexió sobre el futur de la nostra agricultura en el marc d’una cooperativa de treball que acull persones amb discapacitats, alhora que aposta per una nova forma de viure i produir aliments.

En l'acte de presentació previ al visionat del documental, hi van participar Marta Lacambra, presidenta de l’Obra social de Catalunya Caixa; Ramon Arribas, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible i Roger Roca, director del documental.
 
Gràcies a L'Olivera, la cooperativa social que elabora vi a Vallbona de les Monges (Urgell), descobrim noves formes de viure i entendre el treball en el medi rural. Els projectes ecològics, sostenibles i compromesos amb el territori dibuixen un nou mapa de futur per a una zona que s’ha vist abandonada. Un nou model de producció on tothom hi pot participar, aportant segons les seves capacitats, que permet la integració de persones amb dificultats, i presenta una aposta per una zona que passa de ser una àrea que s’abandona i on no hi ha futur a una veritable Terra d’Oportunitats.

El CADS té establert entre les línies de treball del Pla estratègic 2007-2010 un programa de Comunicació, difusió i educació per a la sostenibilitat, en el qual està prevista la realització de materials per a la difusió audiovisual i electrònica sobre la cultura de la sostenibilitat.

En aquesta línia, durant el 2010 el CADS va col·laborar en la realització dels guions, gravació i producció d’un projecte projecte documental titulat “Terra d’oportunitats: L’Olivera una cooperativa d’inclusió social”,  que pretén aprofundir, entre d’altres temes, en un nou concepte d’agricultura sostenible alineada amb la filosofia de Slow Food.
 
Terra d’oportunitats és un documental dirigit per Roger Roca amb la realització de Morrosko Vila-San-Juan, producció de Pablo Sánchez Marquiegui, fotografia d’Albert Serradó, so de Jofre Llivina i edició a càrrec de Borja Riera. El documental compta amb el suport del Consell Assessor de Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya (CADS), la Diputació de Lleida i l’Institut Català d’Indústries Culturals.
Terra d’Oportunitats també aprofundeix en un nou concepte d’agricultura sostenible alineada amb la filosofia d’Slow Food. És per aquests i altres motius que el CADS va plantejar la seva col·laboració, molt d’acord amb la línia de treball de difusió dels valors de la cultura de la sostenibilitat.

L’estrena a Televisió de Catalunya tindrà lloc la propera tardor de 2011.

Notícies relacionades

COMENTARIS

+0
-0
servirà de res?
Jordi, 06/07/2011 a les 13:52
Servirà de res, aquest documental?
Bé, vaig sovint a passejar als pobles dels Comalats, i hi tinc un corral que no sé si mai hi podré edificar res. A l'estiu, quatre viudes passen el rosari, punta de cuixí o juguen a cartes. Pobles molt arrenjats, empedrats, però desèrtics totalment. A l'hivern no hi queda practicament ningú.
Ultimament no paren d'entrar als magatzem agrícoles i els hi buiden tot. Pocs habitans i mig poble no és parla amb l'altre mig...Mala peça al teler.

Pagesos grans que van aguantant, granges que van tancant. Hi ha futur? aquesta és la questió!!

He posat alguna nota sobre tot això al bloc: "Al vent" www.miradesalvent.blogspot.com

Salut

Jordi

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 934
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: