Redacció | Actualitzat el 27/06/2011 a les 18:35h

La misèria envaeix la Font Picant d'Argentona

Aquesta espècies invasora (Tradescantia fluminensis) va ser plantada per l'Administració

La Tradescantia fluminensis (misèria). Foto: Natura.

L'any 2008, en les obres que van millorar i consolidar la Font Picant d'Argentona (Maresme), es va plantar —segons que informa Natura, entitat de medi ambient — una espècie invasora, la misèria ( Tradescantia fluminensis ), que, de primer, havia de revegetar els talussos de l'espai verd periurbà. Aquesta espècie va entapissar immeditament els espais de plantació, però de seguida va continuar reproduint-se i ocupant ràpidament els espais que li éren més atractius, curiosament a banda i banda de les torrenteres que van a parar a la Font Picant, dins l'EIN de la Serralada Litoral. Així, va substituir espècie autòctones com, concretament a la vinca ( Vinca major ) i l'heura ( Hedera helix ).

En nomès 3 anys, la misèria va aconseguir naturalitzar-se amb tant d'èxit que el Parc Serralada Litoral va haver d'actuar per intentar controlar aquesta espècie ara invasora, en va arrencar més de 600 Kg en nomès una setmana, i la va portar a la deixalleria per evitar que pogués abocar-se en un altre espai i es continuar expandint.

El 2008, mentre es feia la plantació, un veí d'Argentona que sabia de la capacitat invasora de la Tradescantia , va dirigir-se a l'Ajuntament per informar-ne la Regidoria de Medi Ambient, però, pel que sembla, aleshores no se li va fer cas.

La Tradescantia fluminensis (denominada "misèria" en català)  és originària del SE del Brasil i de l'Argentina. Va arribar a Europa a principis del segle XIX per a ser utilitzada en jardineria. Es tracta d'una herba perenne, de creixement ràpid, de tiges rastreres i gran capacitat per reproduir arrels als nusos. Les seves fulles son amples, ovades, carnoses i la seves inflorencències produeixen flors blanques i vistoses.

La poca exigència de les condicions de cultiu, la fàcil propagació vegetativa i el caràcter ornamental fa que s'utilitzi per repoblar talussos. Tanmateix, l'espècie ha escapat dels jardins i s'ha naturalitzat al SO d'Europa, així avui la podem trobar a França i arreu de la península Ibèrica, entre d'altres territoris

A més de la Tradescantia , a l'entorn de la Font Picant també hi trobem altres espècies invasores, com l'acant o ala d'àngel ( Acantus mollis ) i la troana ( Ligustrum sp .)

En un món globalitzat és fàcil que espècies vegetals invasores viatgin d'un país a un altre, ocupant ecosistemes i eliminant la vegetació autòctona, tot afectant a la vegetació, la fauna i al propi paisatge. Per això, tothom que intervé en la jardineria d'espais rurals, periurbans i urbans, ha de conèixer —segons Natura—, primer, si les espècies que es volen implantar són invasores o no, i si ho són, substituir-les per altres que no ho siguin, o millor per la vegetació autòctona.

Notícies relacionades

COMENTARIS

+7
-0
OLEE !!
Anònim, 27/06/2011 a les 19:26
Visca l'administracio, i els seus grans tecnics capacitats per carregarse el medi !!!

Ole, ole, i oleee !!
i nosaltres n'ha pagan aquests incompetens, com aquell que es burro.
Visca !! a on eren els Verds al 2008 quant un vehi es va comunicar a l'administracio de la plantacio il.legal invasora?

"moraleja " lo important es estar al govern i xupar de la teta fins que s'acavi, peti qui peti.

Gracies Verds per ser Així !

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 787
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: