Redacció | Actualitzat el 15/06/2011 a les 15:50h

El Roundup causa malformacions

Segons Som lo que Sembrem la indústria i la UE ja ho sabien des de fa més de 25 anys

L'herbicida Roundup produeix malformacions.

La indústria i els reguladors de la UE sabien, des de pel cap baix les dècades dels vuitanta i dels noranta del segle passat, que l’herbicida més venut al món, el Roundup, causa malformacions– però van evitar  informar al públic. Aquesta és la conclusió del nou informe escrit per un grup de científics i investigadors internacionals

L’informe revela que els propis estudis de la indústria (incloent-ne un d'encarregat per Monsanto) mostraven  ja en els anys vuitanta que l’ingredient actiu del  Roundup, el glifosat, causa malformacions en animals de laboratori.

El govern alemany coneixia aquests fets des de com a mínim la dècada dels noranta, quan a Alemanya, com a membre de la Unió Europea,  li va tocar fer una revisió dels estudis de la indústria per a l’aprovació de l'herbicida a Europa. Per altra banda, la Comissió Europea ho ha sabut des de, pel cap baix, l’any 2002, quan va donar el vistiplau a l’autorització del glifosat.

Però, aquesta informació no es va fer pública. Ben al contrari, els reguladors han enganyat la gent de manera consistent sobre la seguretat del glifosat. Fins i tot l’any passat, l’Oficina Federal Alemanya per a  la Protecció del Consumidor i la Seguretat Alimentària, BVL, va dir a la Comissió que no hi havia evidència de teratogenicitat (capacitat de causar malformacions) del glifosat

BVL va fer aquest comentari refutant un estudi científic independent que van publicar l’any passat uns investigadors argentins.

L’estudi mostrava que el Roundup i el glifosat causen malformacions en granotes i en pollastres a concentracions molt menors que aquelles que s’empren en les fumigacions agrícoles. [Paganelli, A., Gnazzo, V. et al. 2010. Glyphosate-based herbicides produce teratogenic effects on vertebrates by impairing retinoic acid signaling. Chem Res Toxicol 23(10): 1586–1595.]

L’estudi estava motivat pels informes d'una alta incidència de casos de malformacions  i càncers en àrees de Sud-amèrica on ces conreen plantes de soja genèticament modificades. per ser tolerants a ser fumigades àmpliament amb  l’herbicida Roundup.

En la seva refutació de l’estudi argentí, BVL cita com a prova de la seguretat del glifosat els  estudis que la indústria va sotmetre a la Comissió per l’aprovació del glifosat  al 2002. (l’autorització que actualment està en vigor).

Els autors d’aquest nou informe, que van aconseguir els documents d’aprovació, van trobar que contràriament a les afirmacions de la BVL, els propis estudis de la indústria, realitzats als vuitanta i als noranta, mostraven que el glifosat/RoundUp causa malformacions en animals de laboratori. En alguns casos aquests efectes es produïen  fins i tot a dosis baixes de l’herbicida.

Les autoritats alemanyes i el panell d’experts ECCO de la Comissió Europea van manipular aquests resultats i la Comissió va aprovar l’herbicida. El panell de l'EFSA sobre els PPR és el que s’ encarrega d’aquestes revisions actualment.

Segons els autors de l'informe “sembla que la indústria i els reguladors han ocultat dades durant 30 anys i així s’ha posat en risc a la gent.  El Roundup  no l’empren només agricultors sinó també persones que tenen un jardí, i en terres d'escoles i altres àrees públiques, en part perquè s’ha fet propaganda falsa de què és segur”.

La Comissió es nega a revisar el glifosat

Una nova regulació més estricta  dels pesticides,  entra en vigor a la Unió Europea al juny. Si es fes una revisió objectiva del glifosat sota aquesta nova regulació resultaria certament en una prohibició. Això és perquè sota aquesta regulació s’han de tenir en consideració  els estudis independents. Molts d’aquests estudis, resumits en aquest informe, mostren que el glifosat i el Roundup causen malformacions, càncer, dany genètic, disrupció endocrina i altres  efectes seriosos, sovint a dosis molt baixes

El glifosat s’havia de revisar en el 2012. Però l’any passat, la Comissió silenciosament va aprovar una directiva aplaçant  la revisió del glifosat i d’altres 38 pesticides fins al 2015. [European Commission. 2010. Commission Directive 2010/77/EU of 10 November 2010 amending Council Directive 91/414/EEC as regards the expiry dates for inclusion in Annex I of certain active substances. OJ L 230, 19.8.1991.]

A més a més, en el 2015  el glifosat es revisarà sota paràmetres laxos i caducs. Això és perquè la Comissió  no ha completat el llistat de requeriments (els tests que la indústria ha de fer) per la nova regulació amb temps suficient per tal que la indústria pugui fer els nous tests. Així que el glifosat probablement passarà la revisió del 2015 i no serà revisat sota paràmetres més estrictes en altres 15 anys, fins  l’any 2030.

Els autors diuen: “El glifosat podria tenir via lliure fins el 2030, en uns moments on la companyies de transgènics estan pressionant per tal que la UE autoritzi el conreu de plantes OMG tolerants al glifosat. Això portaria a un enorme augment en l’ús del glifosat a Europa, com ha passat a Amèrica del Nord i del Sud. Qui es beneficiarà d’aquest aplaçament de la Comissió serà la indústria dels pesticides; la víctima serà la salut pública. La Comissió ha de cancel·lar l’aplaçament i conduir una revisió immediata del glifosat i del Roundup, tenint en consideració la literatura científica independent. Entre tant, ha d’aplicar el principi de precaució i retirar l’herbicida d’Europa fins que la revisió hagi estat completada”.

Navega per les etiquetes

RoundupSom lo que Sembremherbicida

COMENTARIS

+0
-0
Molt bé.
Anònim, 16/06/2011 a les 00:01
Quina colla de mamons i malparits...
+0
-0
MALES HERBES
IVETTE, 16/06/2011 a les 14:03
La brigada de jardineria del meu municipi l'utilitza per matar les males herbes. Visca!
+0
-0
Genocidi
Manel 2012, 16/06/2011 a les 20:07
Això no és un genocidi? Un més de tants que venen practican els que remenen les cireres en aquest planeta...
Com deia aquell..."fins quan ha de durar la broma?"
+0
-0
indignació
jepet, 26/06/2011 a les 19:07
indigneu-vos, indigneu.vos, i després comprometem-nos.
boicot al doundup

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 929
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: