Redacció | Actualitzat el 09/06/2011 a les 15:01h

Els ecologistes no volen l'«òmnibus»

Les grans ONG del país consideren antidemocràtic i una indignitat l'avantprojecte de llei del Govern de la Generalitat, que afecta 22 lleis relacionades amb el medi ambient, i que significa un retrocés per al medi ambient i els recursos naturals

Un moment de la roda de premsa celebrada per les ONG ecologistes aquest migdia per denunciar l'anomenada "llei òmnibus". Foto: X.B.C.

Greenpeace, Depana, Seo/BirdLife, Ecologistes en Acció, Ecologistes de Catalunya, l'Adenc, CEPA, GdTer, Alternaiva Verda… Les grans ONG ambientalistes i ecologistes del país han aixecat el crit indignades per l'anomenada "llei òmnbius" que significa, a part d'un "frau democràtic" —ja que no acomplia els terminis legals establerts— una atac directe a 22 lleis que tiren per terra tota la feina feta, o mig feta, en relació al medi i als recursos naturals.

Tot i que la roda de premsa celebrada avui a la seu de Seo/Birlife, al barri del Clot de Barcelona, ha estat un primer punt de contacte de totes les ONG, ja que encara no han acordat una acció comuna, sí que ha demostrat l'acord unànime que cal rebutjar l'avantprojecte de llei de pole i frontalment. Si ahir EcoDiari ja informava dels problemes que comportarà el fet que els vehicles motoritzats puguin entrar al bosc, avui han estat "descoberts" nous possibles conflictes: retallades al Parc Natural del Parc de Creus, via lliure a la incineració de qualssevol residus, permís per caçar aus protegides, atorgament de llicències industrials o ramaderes sense la precpetiva declaració ambiental, privatització d'Aigües Ter-Llobregat (amb la vella aspiració d'Agbar per quedar-se'n la propietat), el fantasma del Roine, etc.

Les demandes de les entitat es poden resumir en el següents punts:
  1. La nostra oposició a l’avantprojecte, per la qual cosa demanem abans que res la seva retirada immediata.
  2. La manca de transparència i de participació, i l’esperit antidemocràtic del procediment d’elaboració i tramitació d’aquest avantprojecte del qual cap de les entitats havia estat informada prèviament de la seva elaboració, ni consultada, tot i que afecta a 22 normatives ambientals i que les diverses entitats hem tingut múltiples contactes amb representants del nou Govern.
  3. La vulneració directa de legislació internacional, europea i estatal en diverses de les seves propostes de modificació. Diverses de les modificacions presentades vulneren normativa de rang superior, com les modificacions proposades, per citar alguns exemples, a: la Llei 9/95 de regulació d’accés motoritzat al medi natural; la Llei 4/1998, de 12 de març, de protecció de cap de Creus; el text refós de la Llei de protecció dels animals, aprovat per Decret legislatiu 2/2008, de 15 d’abril; a la Llei 6/2009, de 28 d’abril, d’avaluació ambiental de plans i programes.
  4. La pèrdua de sensibilitat ambiental de tot aquest avantprojecte, pèrdua de sensibilitat que ja va ser constatada amb la desaparició del departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.
  5. El retorn a models fracassats que posen en greu compromís de futur l’estat de benestar, ambiental, social i futur energètic.
  6. Les propostes de modificació, molt preocupants, davant aspectes de greus conseqüències com l’avaluació d’impacte ambiental, els residus, l’aigua, etc.
  7. Finalment assenyalar que l’avantprojecte no presenta cap justificació tècnica, econòmica o científica que motivi o demostri el benefici de l’aprovació de cap de les modificacions presentades.

Per tot això les entitats convocants han presentat de forma conjunta llur rebuig a l’avantprojecte i anuncien que, a més de  presentar al·legacions, estudiaran la denúncia davant la CE d’aquells aspectes que vulnerin la legislació europea.

La portaveu de SEO/Birdlife , Cristina Sànchez, ha criticat la "improvisació i la manca de transparència i democràcia". Algunes de les queixes són la revisió de la gestió de residus, que es suavitzi la restricció de l'accés motoritzat a reserves naturals i la modificació de la protecció del Cap de Creus. Les organitzacions han avançat que estudiaran a fons el text i presentaran al·legacions per evitar l'aprovació del text actual, així com, algunes, una queixa a la Comissió Europea (CE) i el govern espanyol per "incompetència".

En la roda de premsa, les ONG han criticat tant el fons com les formes de la presentació de l'avantprojecte de la llei òmnibus, en considerar que no s'ha fet amb el consens necessari i que intenta imposar un model que no té en compte la vessant ecologista i no respecte el patrimoni natural del país.

Sànchez ha assegurat que si es revisa el text es comprova que està "tot redactat una mica a corre-cuita" i ha mencionat que en un principi s'havia establert un període d'exposició pública de set dies, que finalment han hagut d'allargar fins el 20 de juny perquè s'incomplia la normativa.

Han explicat que des de l'entrada del nou Govern, totes les entitats han mantingut algun tipus de contacte amb responsables de l'executiu i no havien tingut noticia sobre aquesta normativa, per això han mostrat la seva sorpresa amb el que més tard s'han trobat al projecte.

C ompetència amb lleis europees

El portaveu d'Ipcena, Joan Vàzquez ha explicat, també, que algunes de les modificacions proposades entren en competències amb reals decrets europeus i normes estatals i ha dit que això només es pot presentar "quan un govern es mostra incompetent". A més, ha recordat que Catalunya és dels territoris "més sancionats" per incompliment de normatives europees.

Vàzquez ha considerat "inaudit" que un Govern "s'atreveixi a desprotegit" les aus frígides, permeti l'entrada de vehicles motoritzats a reserves naturals com el Parc d'Aigüestortes i elimini algunes reserves d'animals protegits.

La portaveu de la Federació d'Entitats Ecologistes de Catalunya, Maria Garcia, ha considerat que si s'aprova el text es tornarà a un "model fracassat" i ha considerat que el que en realitat es busca és "entregar sectors estratègics de la societat a sectors privats per aconseguir recursos", cosa que "hipotecarà" el futur del país.

I és que les entitats veuen en el rerefons de la norma la voluntat de "privatitzar" també els recursos naturals, com asseguren que ja s'està fent amb la sanitat i l'ensenyament. Des d'Ecologistes en Acció, Núria Vidal ha assegurat que el Govern està cedint a les "pressions" de certs lobbies i ha remarcat que d'aconseguir-ho l'únic que es provocarà és crear més pobresa.

Des de Greenpeace, Ana Rosa Martínez ha explicat que la principal preocupació de la seva entitat és la modificació de la legislació sobre el tractament de residus, ja que considera que el que es pretén és "obrir la porta a que es puguin incinerar".

Les entitats han explicat que es posaran en contacte amb tots els moviments socials per tal de poder coordinar alguna acció per mostrar el seu rebuig a la norma. De moment però tenen previst presentar al·legacions i demanar la retirada immediata de l'avantprojecte.

Han lamentat també que no tenen un interlocutor de l'Administració amb qui parlar, després de l'eliminació de la conselleria de Medi Ambient i han considerat que seria convenient que tots els membres del Govern afectats compareguessin davant del Parlament.

COMENTARIS

+1
-4
OMNI-ABUS
Anònim, 08/06/2011 a les 17:03
Ja ho diu propiament el nom de la llei, Llei Omni-ABÚS, per poder abusar de la natura i de tot per part dels 4 señoritos que van en moto els caps de setmana
+6
-2
Ara surten aquests ??
Anònim, 11/06/2011 a les 10:34
Quina sorpresa !!!! Els ecologistes....
Ara surten !!! ara que poden expresar la seva veu, ara es queixen de la ma, que els ha alliverat !!!!

Ara que poden expressar la seva veu, despres que iniciativa verda els tingues oprimits !!!( volen mossegar la ma, ke els ha alliverat )
Tot un espectacle.
+2
-1
CONSCIÈNCIA DE LA NATURA
josep maria, 11/06/2011 a les 11:23
Com a propietari forestal, que intento millorar l'entorn, el paissatge, les especies forestals, la ramaderia extensiva, etc. estic en totalment en desacord amb la lliure circulació de vehicles a motor pels boscos i zones rurals. La llei anterior crec que ja anava ben encaminada, amb sintonia a les legislacions europees i a la conservació del medi ambient.
Per tant el govern actual vol anar enrera.
+1
-0
VISCA LA LLEI ONNIBUS
Anònim, 12/06/2011 a les 23:28
LA CONSTITUCIO NO LIMITA EL LLIURE PAS DE VEHICLES, ACTUALMENT ESTA PLE DE CAMINS DE MENOS DE 4 METRES ON ES CIRCULA A DIARI I NO ES MULTA, HI PASEN PER AQUETS CAMINS MILERS DE VEHICLES A MOTOR CADA DEL DIA A CATALUN,
QUI NO HA MESURAT L´AMPLADA DEL CAMI NO ASFALTAT PER ON CIRCULES HABITUALMENT, RECORDA QUE CADA VEGADA QUE HI PASES ET PODEN DENUNCIAR PER 300E, S, HA DE CORRETGIT LA LLEI I DEIXAR PASSAR ALS VEHICLES
VISCA CIU
+0
-0
martí boada i les motos
pere, 21/06/2011 a les 09:48
el senyor martí boada, partidari de que els vehicles vagin pel medi natural..XhF2ZTc

qui paga mana, i a aquest li paguen molt bé
+0
-0
Decepció
Anònim, 26/08/2011 a les 23:29
Al sr. Boada el tenia per més asenyat, dir que no hi ha estudis del impacte que causen els vehicles en el medi no està demostrat científicament és lamentable, només cal anar a mirar després d'una cursa d'enduro com queden els vials per on han pessat i no cal cap estudi, amb xaragalls de més de 50 cms de prufunditat, pedres arrancades, vegetació eliminada i si el terreny és moll, llavors ni em parlem. Sr. Boada, pensi que per la majoria de finques per on es circula és de propietat privada i això vol dir alguna cosa.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 815
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: