Redacció | Actualitzat el 11/05/2011 a les 13:38h

La gestió de l'aigua a les Balears denunciada davant Europa

El GOB ha enviat un informe de denúncia del Pla Hidrològic del Govern perquè no aborda els principals problemes de l'aigua de Menorca

Bassa de rec de la depuradora sud de Ciutadella, amb alta concentració de clorurs i amb les aigües del polígon industrial. Foto: GOB.

El GOB ha enviat un informe de denúncia davant la Comissió Europea, en entendre que el nou Pla Hidrològic aprovat recentment pel Govern Balear no aborda els principals problemes de l'aigua de Menorca. Es considera que no servirà per solucionar els reptes actuals i que incompleix repetidament la normativa europea d'aigües.

Aconseguir el bon estat dels aqüífers de Ciutadella i Maó (que representen el 70 % de l'aigua potencial de Menorca) queda ajornat fins 2027 en aquest nou Pla, al·legant que el problema dels nitrats necessita temps. Aquesta dificultat està prevista a la Directiva Marc de l'Aigua, però sempre que es marquin objectius intermitjos, cosa que el Pla Hidrològic no fa.

Pitjor encara, algunes de les actuacions previstes podrien significar malmetre encara molt més els aqüífers del que ja estan. És el cas de la reutilització de les aigües residuals de Ciutadella i Es Castell per a rec agrícola. Aquesta mesura, inicialment podria semblar que pot significar un estalvi d'aigua, però en realitat significa un greu perill. Perquè tant l'aigua des Castell com la de Ciutadella superen els paràmetres màxims de clorurs recomanats per regar. Quan es passa de 250 mg/l de clorurs, els efectes sobre la fertilitat de la terra poden ser irreversibles. A Ciutadella, durant l'època d'estiu, que és quan més es rega, superen el 1000 mg/l.

I no només això, sinó que la depuradora sud de Ciutadella, d'on es vol regar, rep també les aigües del polígon industrial, amb el perill que això suposa de presència de metalls pesants i altres contaminants perillosos, que poden arribar a l'aqüífer. En el cas des Castell, encara pitjor, perquè es sumen els polígons industrials de Maó i Es Castell i els lixiviats de l'abocador de Milà. Però malgrat haver-ho advertit en les al·legacions, sembla que es segueix apostant pel populisme, en tost de per la política responsable.

Les enormes quantitats d'aigua extretes pels regadius de farratges (que solen regar a ple sol), són un altre cavall de batalla. Dels 12,6 Hm3/any que s'estan usant per regadius, el Pla n'acaben reconeixent només 3,4 Hm3/any, contradient així els seus propis estudis. Aquesta desviació de més del 75 % només s'explica si s'ha optat per incloure només aquells regadius legals i controlats. La resta, com si no existeixi. No es reconeix el problema i així s'eviten haver d'afrontar-lo.

Altres coses preocupants són la possibilitat que preveu el Pla de poder autoritzar abocaments al medi natural de les substàncies considerades prioritàries com a contaminants a la Unió Europea (com Mercuri, Cadmi, etc.), i poder-ho acceptar per motius econòmics. També es preveu que es puguin infiltrar a l'aqüífer la salmorra de les dessaladores.

El GOB va estudiar amb detall els extensos documents del nou Pla Hidrològic de Balears i va presentar al·legacions a un total de 119 aspectes. Una volta rebudes les contestacions del Departament de Recursos Hídrics del Govern Balear (que és qui té les competències en aigua), s'ha analitzat les disconformitats amb la Directiva Europea sobre la qual s'han de basar els nous plans hidrològics i s'ha decidit elaborar un informe de denúncia per incompliment, que ja ha estat remès a la Comissió Europea.

Navega per les etiquetes

MenorcaGOBEuropaBalearsPla Hidrològic

COMENTARIS

+0
-0
Zorionak
Anònim, 14/05/2011 a les 13:13
Felicidades al GOB por su buen trabajo y denunciar los desmanes de estos politicos corruptos que nos gobiernan ademas de proponer soluciones. No dejemos la politica en manos de politicos.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 795
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: