Xavier Borràs | Actualitzat el 06/05/2011 a les 17:31h

Obliguen a parar Vandellòs II per la falla d'un controlador electrònic

Són ja quatre les centrals nuclears aturades. El sistema elèctric funciona gràcies a la generació distribuïda, especialment d'origen eòlic

Grup II de la central nuclear de Vandellòs

El titular de la central nuclear Vandellòs II (ANAV, Endesa/Iberdrola) ha comunicat al Consell de Seguretat Nuclear (CSN), seguint el procediment reglamentari, que ha iniciat la seqüència de parada de la planta per requerir-ho lles especificacions tècniques de funcionament (ETF), ja que no ha pogut reparar a temps un controlador electrònic de la unitat de refrigeració del sistema d'aigua refredada del tren B.

Com que aquest controlador pertany al sistema d'aigua refredada de l'esmentat tren, les ETF requereixen que s'iniciï la seqüència d'aturada de la central si està inoperable durant 72 hores. Així, el titular ha iniciat la parada per portar la central a situació d'espera calenta en 6 hores i de parada freda a 30.

La central continuarà amb els treballs de manteniment correctiu de la unitat de refrigeració del sistema d'aigua refredada fins a obtenir la seva operativitat. Com a mesura de prevenció, el ​​titular de la central, ha verificat que l'altra unitat de refrigeració, del tren A, està operable i manté l'arrencada. ANAV, segons l'escarida nota que ha fet pública, procedirà a substituir tots els "controladors electrònics del quadre de comanament de la unitat de refrigeració del sistema d'aigua refredada del tren B".

Avui, doncs, són quatre, d'un total de vuit, les centrals atòmiques parades a l'Estat espanyol: Vandellòs II, Ascó I, Trillo i Santa Maria de Garoña, aquestes tres darreres per recàrrega del combustible nuclear

La generació distribuïda salva amb escreix les "pobres" nuclears

Segons Jaume Morron, soci-director de dialEc —una agència de comunicació especialitzada a ajudar a materialitzar projectes relacionats amb la sostenibilitat—, a diferència de la parada programada per a la recàrrega de la central nuclear de Trillo, que es va fer ahir, de forma  planificada i ordenada i en horari de baixada de la demanda elèctrica, la desconnexió  de la central nuclear Vandellòs-2 de la xarxa elèctrica s’ha fet en el pitjor moment del dia, en horari de ràpid augment de demanda. "Segur que a l’operador del sistema no li ha fet gens de gràcia" —escriu Morron al seu blog.

A l’inici de l’operació de desconnexió la demanda elèctrica era de 27.582 MW. Al final de l’operació la demanda elèctrica peninsular havia augmentat fins 31.460 MW, passant per una punta de 32.859 MW a les 12:40 hores. La parada s’ha iniciat cap a les 08:00 hores d’aquest matí i ha finalitzat aproximadament a les 14:10 hores. La reducció de l’aportació nuclear en 1.027 MW simultàniament a un augment de demanda en 3.878 MW, s’ha compensat amb increments en la generació del règim especial, la generació distribuida d’electricitat. La generació eòlica ha augmentat 3.803 MW i la resta del règim especial (cogeneració i altres renovables) 3.179 MW. La generació amb cicles combinats de gas natural ha augmentat uns discrets 215 MW.

Simultàniament s’ha produit una disminució en la generació amb carbó (650 MW) i amb centrals hidroelèctriques del règim ordinari (643 MW).

El bon comportament eòlic i de la resta del règim especial ha permès fins i tot passar d’un balanç importador elèctric de 188 MW al començament de l’operació de parada, a exportar 1.828 MW al final de l’operació, malgrat haver “perdut” 1.027 MW de generació nuclear i ocòrrer a primera hora del matí, quan la demanda augmenta rápidament.

Segons Morron, "la magnífica aplicació web de REE, l’operador del sistema, permet realitzar una bona análisi d’aquests episodis i treure’n conclusions. En aquest cas crec rellevant destacar que la generació distribuïda d’electricitat ha mantingut el sistema assegurant el subministrament en una conjuntura força desfavorable". 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 614
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: