Aquests gripaus estaven censats pel departament de Biologia de la Universitat de Barcelona per encàrrec de l'Ajuntament, que els va xifrar en 995. El juny de l'any passat ja van aparèixer morts molts exemplars i tot i que els biòlegs de la UB ho van denunciar als Mossos, aquests no en van descobrir l'autor. Ara han obert diligències i s'han enviat mostres dels capgrossos i de l'aigua a l'Institut Nacional de Toxicologia perquè els analitzi i determini les causes exactes de la mort, que podria suposar un delicte contra fauna protegida.
Acte "vandàlic" amb dissolvent
Fonts de l'Ajuntament han explicat a l'ACN que en les mostres d'aigua es va trobar un dissolvent molt fort que fins i tot va matar les plantes aquàtiques. L'autor va llençar el dissolvent a totes les fonts i basses de la zona, tant les que tenien presència de gripaus com les que no. Per això, han qualificat l'acció com un "acte vandàlic". Les fonts s'han hagut de buidar i netejar per tornar-les a posar en funcionament.
El tòtil ( Alytes obstetricans ) és un gripau d'uns cinc centímetres de llarg. El mascle, més petit que la femella, porta fins a 100 ous amb les potes del darrere i sobre l'esquena fins que els deixa anar en una bassa. Allà creixen els capgrossos. La pell és de tons verds i grisos clars, amb taques més petites, i desprèn una olor semblant a l'all. És actiu sobretot de nit, quan se sent el seu cant agut i intermitent, i menja principalment insectes. Està distribuït per gairebé tot Catalunya i bona part de la península i l'Europa occidental.
Pascal Hardy és membre de l'EIC (Conseil Ecologie Industrielle) a França, un expert en models de negoci sostenibles i en economia circular. Ell explicarà la seva experiència en la ponència sobre «Models de negoci en energies renovables i xarxes intel·ligents, amb el rerefons de l’economia circular» el proper 19 de novembre en el 3r Rural Smart Grids, «Smart Rural & City: Un concepte, dues realitats», a Barcelona.