Redacció | Actualitzat el 23/04/2011 a les 13:20h

Rodríguez Farré: «Fukushima pot contaminar la nostra alimentació»

El radiobiòleg del CSIC assegura en una entrevista a La Vanguardia que els abocaments radioactius al mar poden arribar a Europa a través dels peixos

Eduard Rodríguez Farré. Foto: X.B.C.

En una entrevista de Cristina Mont a La Vanguardia, el radiobiòleg del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Eduard Rodríguez Farré, assegura que de moment a l'Estat espanyol no ens hem de preocupar tant per la radiació que arriba des de l'aire sinó que el problema el tindrem amb el peix per la radiació que s'està expandint pel mar, les migracions dels peixos i la mobilitat dels pesquers espanyols.

Per a Rodríguez Farré, encara que no sabem com evolucionarà l'arribada dels isòtops radioactius per l'aire, perquè els reactors de Fukushima continuen emetent, el problema rau en tota la quantitat enorme de radioactivitat que s'està abocant al mar amb isòtops de tot tipus: cesi 137, estronci 90, plutoni i molts altres "que a nosaltres ens poden arribar a través de la cadena alimentària". 

Per al radiobiòleg del CSIC el el problema no és el que s'exporta del Japó —uns 3.000 milions d'euros anuals en productes comestibles—, sinó que el que s'està abocant al mar s'incorpora en les anomenades cadenes tròfiques llargues. "A terra són cadenes tròfiques curtes i es queden en el mateix territori, com el cesi en l'aigua de Tòquio, si no tenim en compte les exportacions. Les cadenes llargues marines comencen a l'aigua, les molècules contaminades de l'aigua passen al plàncton, del plàncton pot passar als invertebrats, dels invertebrats pot passar als vertebrats, dels vertebrats als vertebrats carnívors. A més les quantitats es magnifiquen perquè aquests éssers les van acumulant i el concentren. Els peixos grans com la tonyina o el peix espasa concentren quantitats molt grans d'aquests contaminants. A sobre molts d'ells són migratoris i no saps mai on han estat."

De fet, els pesquers espanyols circulen des del pol nord fins al pol sud. N'hi ha molts  que són per exemple gallecs però estan matriculats al Regne Unit, a l'Argentina. A més hi ha un problema que ha indignat bastant el doctor Rodríguez Farré i és que la Unió Europea ha tornat a pujar els nivells de radiació permesos en el menjar a través d'un decret que es va fer poc després de Txernòbil. Per tant queden anul·lats els nivells que es van aprovar el 2006 i s'accepten uns nivells de radioactivitat 3 vegades superiors per exemple en la llet o en molts animals. "A més això ho aproven des d'Indústria, no des de Salut. Per exemple, jo estic en el comitè científic de nous riscos per a la salut de la Unió Europea i no ens han deixat dir res d'aquest tema, ho fa el comitè de radioprotecció que està directament lligat a Indústria. Per tant la decisió d'aquests nivells està en mans d'enginyers, físics nuclears… vinculats a la indústria."

Davant d'això, segons Rodríguez Farré, estem indefensos: "No pots deixar de menjar ni comprovar tu mateix la radioactivitat. És una estafa. Fa un mes deien que ni en els aliments s'havia arribat als nivells màxims de radioactivitat i ara resulta que el que no es podia superar fa un mes ara és acceptable i per tant es comercialitza".

S'ha arribat a extrems, doncs, en què aquestes normes actuals de la Unió Europea permeten més radioactivitat que els mateixos japonesos, que ja són prou laxos amb aquest tema. "Als Estats Units, on no han canviat els nivells de radioactivitat permesos en els aliments, estan eliminant llet amb quantitats de radioactivitat que aquí es permeten. Però tot això passa desapercebut. I a nivell de consumidor no pots fer res. Per a mi el problema més greu és el peix."

COMENTARIS

+2
-0
pels qui encara defensen la nuclear
Mingo, 23/04/2011 a les 22:39
Els qui encara defensen l'energia nuclear haurien de visitar Fukushima aquests dies i durant els milers d'anys que durarà la contaminació de l'àmplia zona d'un dels països més avançats del planeta. Cal començar amb rotunditat avui mateix el camí cap a la substitució d'una energia que ja ha demostrat com deixarem la terra als nostres descendents. No tenim perdó si continuem. Ja hem fet prou mal i no en podem fer més

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 702
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: