Redacció | Actualitzat el 15/04/2011 a les 12:10h

Fumigaran tot Menorca per una eruga

El GOB ho considera una mesura forassenyada ja que pot afectar milions d'altres erugues i papallones beneficioses per a la natura

Moltes espècies de papallones poden quedar seriosament afectades, no només la de la Lymantria. Foto: GOB.

La Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear ha decidit fumigar quasi la totalitat dels boscos de Menorca. El GOB lamenta aquesta decisió de polítics i tècnics responsables. Estan prioritzant el populisme per davant dels criteris de protecció de la biodiversitat i els coneixements científics.

Devers 4.000 hectàrees de boscos i barrancs seran fumigades, dues vegades, per combatre l'eruga peluda (Lymantria dispar). S'usaran 25.000 litres de Bacillus thuringensis, un producte que pot afectar totes les espècies d'erugues i papallones que hi ha a l'illa, així com altres ecosistemes fràgils com les zones humides o les basses temporals.

El producte B. thuringensis s'usa habitualment en l'agricultura ecològica, per combatre moltes plagues diferents d'erugues. El problema és que l'actuació anunciada per Menorca no fumigarà els horts, sinó els boscos. El perill de les fumigacions massives és que no es té en compte el conjunt d'espècies que pot afectar, i es podria donar el cas de posar en perill la viabilitat d'altres espècies rares i mal conegudes.

La Lymantria existeix a Menorca des de sempre. Molt abans de que hi hagués els actuals tècnics i polítics a la Conselleria de Medi Ambient. I els alzinars de l'illa no han desaparegut, perquè estan adaptats a resistir aquesta plaga, encara que a determinades zones es produeixi una defoliació molt impactant des del punt de vista estètic, que es recupera al cap d'unes setmanes.

Les fumigacions massives repetides durant anys podrien ser precisament la causa de que la plaga no remeti, a l'haver reduït els enemics naturals. Tot i que el producte actual no és tan nociu com el dimilín, l'experiència ens hauria de servir per abandonar els tractaments massius.

El GOB ha proposat diverses vegades a la Conselleria que inverteixi els seus esforços sobre aquelles zones on la Lymantria pot causar més perjudici a horts, cultius de fruiters o espais urbanitzats. Sobre aquests tipus de terrenys es poden fer controls -i fumigacions- des de terra i afectant només les àrees que interessa. I mentrestant, es poden combatre els repunts de l'eruga amb caixes trampa, que sí que són un mètode totalment selectiu.

Però sembla que no és aquesta la política que es vol seguir. En els pressupostos d'enguany, la Conselleria preveu invertir 400.000 euros en fumigacions aèries (bàsicament damunt alzinars) i només 13.000 euros per totes les altres mesures (trampes de feromona, fumigacions terrestres, caixes niu, etc). Així es comprèn que les mesures alternatives resultin poc efectives. La gestió forestal de Balears hauria de tenir per objectiu el manteniment de la biodiversitat dels boscos, i més en una Reserva de la Biosfera.

Notícies relacionades


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 795
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: