Redacció | Actualitzat el 05/04/2011 a les 13:41h

El llop torna a Catalunya

Una dotzena d'exemplars s'ha assentat al territori del nostre Principat i ja té capacitat per reproduir-se

Ja hi ha una dotzena de llops als boscos catalans amb capacitat de reproduir-se. Foto: Arxiu ND.

L'extinció del llop al Principat de Catalunya ja pot girar el full de la història, perquè després de gairebé cinc lustres d'absència de les nostres terres del sud, en els darrers anys una dotzena d'exemplars arribats des de la Catalunya del Nord s'ha assentat a la zona pirinenca i està en condicions de tornar a reproduir-se.

Així ho revela un grup de biòlegs i naturalistes que signen en l'últim número de la revista especialitzada Quercus un extens i detallat informe sobre el retorn i l'activitat dels llops a Catalunya des de la primera confirmació genètica de la seva reaparició, el ​​2004, després d'haver-se extingit, per causa de l'acció humana, en el primer terç del segle XX.

Després d'aquesta confirmació, es va iniciar un seguiment mitjançant diferents mètodes d'observació, de rastreig i d'anàlisis genètiques de les mostres recollides que han portat a determinar la presència de fins a 13 exemplars diferents, alguns detectats una sola vegada i altres que apareixen i desapareixen en diferents anys.

Tots els animals eren mascles, a excepció d'una femella detectada en 2008-un patró habitual, ja que els mascles joves es solen dispersar en primer lloc-, el que explicaria en part per què fins ara no hi ha evidències de reproducció a Catalunya.

De tota manera, els naturalistes consideren que "com està passant en molts altres llocs d'Europa, el llop també acabarà establint i reproduint-se en la cadena pirinenca" catalana.

Els biòlegs van poder analitzar el cadàver d'un dels exemplars trobat el maig de 2010 a la serra del Cadí i que ja havia estat detectat el 2007. També van arribar a observar un llop que va viure sis mesos al costat d'una gossa amb la que va establir un fort vincle, encara que no van arribar a tenir cadells híbrids.

Les anàlisis genètiques de les mostres preses conclouen que els llops detectats a Catalunya no procedeixen de la Península Ibèrica, sinó que són de estirp "italofrancesa" i que tenen els seus ancestres més propers en els llops de la zona dels Alps-Marítims i altres que van arribar fins al Massís Central i els Pirineus Orientals, a la Catalunya del Nord.

El ràpid pas del llop per França segurament es va veure afavorit per la seva catalogació com a espècie protegida, apunta l'informe.

A Catalunya, el llop ocupa uns 1.400 quilòmetres quadrats en espais naturals protegits.

No obstant això, hi ha dades que demostren incursions de curta durada, d'unes setmanes, seguint serres que discorren cap al sud, entre elles la zona del Moianès, entre les comarques del Bages i del Vallès Oriental, on el 2010 van arribar a atacar unes caps de bestiar, ia la comarca d'Osona, en l'hivern de 2007-2008.

De fet, el retorn del llop ha ressuscitat el tradicional conflicte amb els ramaders i en els primers anys del seu retorn es van comptabilitzar una mitjana anual de pèrdues d'unes 80 caps de bestiar, encara que algun any van superar les 200.

Aquests atacs de llops a les caps de bestiar, per les que els ramaders són indemnitzats, s'han reduït dràsticament després de fixar diverses mesures de prevenció en els ramats, que han portat a limitar les pèrdues a 3 caps el 2009 ia 10 el 2010, aquestes últimes a arran de la seva incursió al Vallès Oriental, "on no se l'esperava".

Els biòlegs adverteixen que "entre llops i bestiar sempre hi haurà conflicte i aquesta premissa cal tenir molt present en la gestió de l'espècie", de manera que advoquen per mantenir una estreta relació amb els ramaders per tal de valorar mesures per reduir i tramitar els danys i aconseguir "una coexistència sense problemes".

L'informe destaca que el llop "ha tornat als Pirineus catalans un segle després que mantingués poblacions viables i ho ha fet de forma espontània, a l'abric dels canvis socials i econòmics que han transformat el sud d'Europa".

Els autors conclouen que el retorn del llop ha de ser compatible amb les persones que viuen en aquestes àrees i recalquen que "el seu retorn comporta moltes coses bones: turisme de natura, curiosos i observadors i nova activitat econòmica que, de fet ja exploren alguns municipis ".

COMENTARIS

+3
-1
Esperança
David, 08/04/2011 a les 13:00
Sóc excursionista, un enamorat de la natura i si bé aquests animals, els llops, els óssos, ens desperten unes certes pors atàviques, em fa il·lusió que els nostres boscos puguin tornar a estar "complerts" amb aquests animals que fa tants anys vam foragitar. Cal, penso, extremar l'eficiència dels mecanismes de protecció i indemnització vers aquells que viuen i treballen del i al bosc (ramaders, agricultors, ...) per minimitzar el conflicte, i cal reeducar a tots aquells que accedim habitualment al bosc per tal, també, de minimitzar i prevenir conflictes.
Tinc esperança que com a societat del segle XXI, sabren desprendre'ns de les pors ancestrals i encaixar, donar cabuda aquests éssers que tot i poder-nos fer mal, ténen tant o més dret que nosaltres a ser presents a la nostra terra.
Tinc esperança que Catalunya "donarà la talla", donarà exemple, com ho ha fet tantes d'añtres vegades.
+3
-4
Esperança 2
Anònim, 08/04/2011 a les 15:56
Hi jo, tinc esperança que tornin els dinosaures !!!
ja !
+1
-1
Ànim
Anònim, 14/04/2011 a les 19:34
Es té que aprofitar l'ocasió per a implicar de forma positiva a totes les parts afectades. Hi ha que salvar la biodiversitat a casa nostra.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 580
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: