Xavier Borràs | Actualitzat el 31/03/2011 a les 18:48h

Fukushima: actualitzacions del 19 al 27 de març

Diumenge 27 de març. Actualització de les 16:45 h

Tokyo Electric Power Company ha detectat material radioactiu  10 milions de vegades per damunt dels nivells normals en l'aigua en el complex del reactor núm. 2 de la central nuclear de Fukushima Dai-ichi, que ha estat avacuat del personal que hi treballava. L'operadora del complex atòmic ha mesurat 2.9 milions de bequerelis de radiació per centímetre cúbic de iode-134 a l'aigua al soterrani de l'edifici de la turbina d'aquest reactor, 13 milions de bequerels de iode-131, i 2.3 milions de bequerels de cesi 134 i 137. Aquestes substàncies s'emeten durant la fissió nuclear dins del nucli del reactor.

D'acord amb les dades actuals , els alts nivells de radiació també es troben als soterranis dels reactors 1 i 3. El nivell de la radiació en la superfície de l'aigua era de més de 1.000 milisievert (mSv) per hora a la Unitat-2, 60 mSv a la Unitat-1 i 750mSv a la Unitat-3. També les dades de radiació mesurades en diversos punts a l'aigua del mar són cada cop més creixents [vegeu les dades que ha proveït Tepco del 27 de març].

Olivier Isnard, expert de l'Institut Francès de Protecció Radiològica i Seguretat Nuclear (IRSN), ha dit que l'anunci de TEPCO li sembla "maldestre". "Aquest nivell de radioactivitat és només una prova directa que el nucli del reactor s'ha fos. De fet, un portaveu de TEPCO va confirmar que "hi ha una forta probabilitat que les barres de combustible van ser danyades", el que significa que el nucli del reactor ha patit grans danys.

Yukiya Amano, director general de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (IAEA), va dir ahir que el Japó encara "estava lluny" de resoldre l'accident nuclear i va reconèixer que les autoritats no estaven segures sobre si els nuclis del reactor i les piscines amb el combustible gastat es van cobrir amb l'aigua necessària perquè es refredin, segons The New York Times .

L'accident de la central japonesa ha de ser reclassificat de nivell 5 a nivell 7 en l'Escala Internacional de Successos Nuclears (INES, en les seves sigles en anglès). Una anàlisi realitzada per la delegació alemanya de l'organització ecologista, de què s'ha fet càrrec l'expert en seguretat nuclear Helmut Hirsch, demostra que l'accident nuclear de Japó ja ha alliberat suficient radioactivitat per ser classificat de nivell 7 a l'INES. Aquest és el nivell més alt de l'escala, la mateixa qualificació que va rebre el desastre de Txernòbil ocorregut el 1986.

El càlcul de Hirsch, basat en la informació publicada per l'agència governamental francesa de protecció radiològica (IRSN) i per l'Institut Central de Meteorologia, de radionúclids de iode-131 i de cesi-137 alliberats entre l'11 i el 23 de març ha estat tan elevada que l'accident de Fukushima ja equival a tres accidents de nivell INES 7.

"El que està passant a Fukushima és tan seriós com Txernòbil. És crucial que les autoritats japoneses, la indústria nuclear i l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (IAEA) deixin immediatament de minimitzar l'amenaça que suposa la contaminació radioactiva, i en el seu lloc donin informació clara i honesta sobre els riscos a la salut pública per protegir les persones ", ha declarat la responsable d'energia de Greenpeace Alemanya, Rianne Teula.

Greenpace considera que els esdeveniments de les últimes dues setmanes són un toc d'atenció per a tots els governs a acabar l'era nuclear, orientant les inversions cap a l'eficiència energètica i redoblant els esforços per aprofitar les energies renovables que són netes i segures.

Un accident hauria de ser classificat de nivell INES 7 si les emissions totals sumen l'equivalent a dos desenes de milers de terabequerels (TBq) de iode-131. Estimacions conservadores realitzades per l'Institut de Radioprotecció i de Seguretat Nuclear (IRSN) francès mostren una alliberament de 90.000 TBq de iode-131 i de 10.000 TBq de cesi-137 fins al 22 de març.

Les emissions de cesi-137 s'haurien de multiplicar per un factor de 40 per obtenir l'equivalent de iode-131. Això significa que les emissions totals sumen l'equivalent a 500.000 TBq de iode-131.

Podeu descarregar-vos l'informe de Greenpeace des d' aquest vincle (en anglès).

També, Tanquem Les Nuclears ha publicat FUKUSHIMA 1.0: INFORME PER UNA APROXIMACIÓ I INTERPRETACIÓ DEL QUE HA PASSAT .

Divendres 25 de març. Actualitzat de les 10:00 h

"La situació a Fukushima podria ser molt greu", ha manifestat Dominique Leglu, doctora en física nuclear i editora executiva de Science et Avenir, a la cadena France 24. El fum negre que es va escapar del reactor núm 3 aquest dimecres no presagia res de bo segons Leglu. No menys contundent s'ha manifestat Debora MacKenzie a la revista News Scientist que diu que les conseqüències radioactives de Fuksuhima s'acosten a les de Txernòbil. Segons Mackenzie, Fukushima Dai-ichi ha estat emetent iode radioactiu i cesi en nivells propers als observats durant les seqüeles de la catàstrofe de Txernòbil el 1986.

Hidehiko Nishiyama, portaveu governamental de l'organisme regulador nuclear nipó, ha dit en una conferència de premsa que "en l'actualitat, les nostres dades suggereixen que el monitoratge del reactor (No 3) conserva certes funcions de contenció, però és molt probable que el reactor estigui danyat". Nishiyama ha afegit que la radiació d'alt nivell emesa se sospita que té l'origen en el reactor 3, on les barres de combustible s'haurien fos parcialment, a més de l'ebullició del combustible nuclear gastat de la piscina que hi ha dins el mateix edifici del reactor.

De fet, l'aigua amb què van quedar fortament irradiats ahir dos dels treballadors de la companyia Tepco, contenia fins a 10.000 vegades més radiació que l'establerta pels límits legals. Però la radiació no se circumscriu, només, al complex nuclear, sinó que s'estén, a poc a poc i constantment, arreu de l'est de l'illa Honsu i ha arribat als camps de conreu de la capital nipona. De fet, el ministre de Sanitat nipó va dir ahir que s'han detectat nivells de radiació per sobre dels límits legals en vegetals conreats a l'àrea de Tòquio. És la primera vegada que es troba cesi radioactiu excedint els límits legals en verdures i hortalisses de la capital japonesa. El nivell de cesi trobat era de 890 becquerels/kg, excedint el límit establert en 500. Les autoritats sanitàries de Singapur també han trobat traces de radiació en diversos comestibles vegetals provinents de les àrees rurals de Chiba i Ehime —no afectades pel terratrèmol—, a més de Toguichi i Ibaraki. Les autoritats han decidit, com és el cas del Canadà i Hong Kong, de prohibir-ne la importació.

Ahir, al complex nuclear sobre les 10:06 am (hora del Japó) va caldre suspendre totes les tasques que es realitzaven a la planta a causa de l'aparició de fum negre sortint del reactor núm. 3. Els treballs de refrigeració no es van reprendre fins a les 17:30 pm (hora del Japó). La companyia elèctrica Tepco va decidir disminuir el volum d'aigua que injecta al reactor núm. 1 després d'analitzar que com més aigua s'hi vessava més augmentava la pressió dins el vas del reactor. Ahir, la temperatura del reactor va arribar als 400 ºC, quan el nivell màxim ha de ser de 302 ºC.

A nivell polític, també hi comença a haver resposta al Japó. Vint-i-tres diputats del Parlament nipó han signat una petició en què demanen:
 • la immediata evacuació de les mares embarassades i dels nens d'edat preescolar den un radi de 30 quilòmetres de la planta de Fukushima Dai-ichi;
 • un dràstic augment del radi d'evacuació més enllà dels 20 km actuals.
La petició està actualment signada per:
11 membres del Partit Demòcrata
8  membres del Partit Socialdemòcrata
1 membre del Partit Demòcrata Liberal
1 membre del Nou Partit Daichi (NPD)
2 sense adscripció a partits

A l'Estat espanyol, Greenpeace va fer un acte de portesta ahir a les seus del PP i del PSOE a Madrid.


Dijous 24 de març. Actualització de les 17:12

S'han detectat fins a 146,9 vegades nivells de radiació per damunt dels límits establerts de Iode-131 i fins a 200 vegades més de Tel·luri-239 a l'aigua de mar, segons NISA (agència de seguretat nuclear nipona). L'informe es pot descarregar des d'aquí . (A la pàgina 12 es pot apreciar que les mostres van ser preses ahir al matí [08:50 am hora del Japó] a la sortida de la comporta de descàrrega de les unitats 1 a 4, 300 metres avall del complex nuclear.)

També, s'han detectat fins a 120 becquerels per litre (Bq/l) a la planta de depuració d'aigües de la ciutat de Kagawuchi, al nord de Tòquio, i fins a 220 Bq/l a la ciutat de Matsudo, al nord-est de la capital nipona. En tots dos casos es demana d'evitar que els infants beguin aigua de l'aixeta, ja que el límit establert per als més menuts no pot depassar els 100 Bq/l. Ja són, doncs, diverses les depuradores al voltants de la capital que es troben amb problemes de radiació en l'aigua domèstica.

Igualment, Kyodo News explica que un feix de neutrons d'una llargada d'1,5 km, una mena de "raigs radioactius", es van poder observar en 13 ocasions durant tres dies passejant-se pel sud-oest dels reacors 1 i 2 amb dosis de 0,01-0,02 microsieverts per hora. El fet que es tracti d'un feix de neutrons podria indicar que, efectivament, s'ha alliberat radiació per la fusió dels nuclis dels reactors.

Mentrestant, diverses fumaroles han emanat durant tot el matí de quatre dels sis reactors de Fukushima Dai-ichi.

Per la seva banda, el govern nipó està avaluant la possibilitat d'estendre la zona d'exclusió fins a un radi de 30 km de distància de la planta nuclear de Fukushima Dai-ichi, ja que els residents que viuen en la franja d'entre 20 km (actual zona d'exclusió) i 30 km han romandre a l'interior de llurs habitatges, amb les dificultats que això comporta per a la seva vida diària a llarg termini. El secretari i portaveu del gabinet Yukio Edano ha assenyalat en una conferència de premsa que el fet que estudiïn reconsiderar la directiva actual no significa que el risc de fuites radioactives de la planta sigui cada vegada més gran. "Estem revisant si la gent pot continuar vivint sota les condicions actuals", ha assenyalat Edano. Una ordre de revisió d'aquest tipus ha de ser tractada, segons Edano, amb cautela per no crear una falsa percepció que el perill de les fuites de radiació s'està estenent.

La gent que viu en el rang de 20 a 30 quilòmetres troba cada vegada més dificultats a adquirir productes i queviures per a la vida quotidiana, com ara la gasolina i els aliments, ja que les empreses de transport per carretera estan evitant que la zona designada. Edano ha assenyalat que la gent de la zona han estat rebent subministraments de les tropes de la Força d'Autodefensa.


Dijous 24 de març. Actualització a les 09:53

Dos treballadors que feien tasques de socors a la central de Fukushima Dai-ichi han estat evacuats cap a l'hospital després d'haver quedat exposat a altes dosis de radiació, segons NHK World. Segons NISA (l'agència de seguretat nuclear nipona) els peus dels treballadors han quedat exposats accidentalment a 170-180 milisieverts de radiació mentre treballaven a l'edifici de turbines del reactor número 3. La companyia elèctrica Tepco ha fet evacuar els treballadors que operen en aquest reactor de la central nuclear.

D'altra banda, segons NISA la temperatura a la piscina de combustible gastat del reactor núm. 4 és de 100 ºC, tal com recull el darrer informe publicat, datat a les 08:00 am del 24 de març (hora del Japó).

Des de fa quatre dies, Tepco, l'operador de la planta, ha assenyalat que no s'ha dut a terme la descompressió voluntària dels confinaments dels reactors, que va donar lloc a emissions radioactives en l'aire. No obstant això, en el reactor 2, els nivells de radioactivitat són molt alts, com ho demostren els 500 mSv per hora que es van mesurar dimecres 23 de març 23, el que fa que les tasques dels treballadors i dels bombers sigui encara més perillosa

La companyia, altrament, va començar a injectar més aigua al reactor núm. 1 el dimecres, després que les temperatures en la superfície del reactor van arribar a uns 400 graus centígrads, superant el límit de seguretat de 302 graus.

El Canadà i Hong Kong han decidit d'aplicar restriccions a les importacions d'aliments provinents del Japó.

Hong Kong ha anunciat que ha prohibit la importació de productes japonesos hortícoles, llet, carn i peix de les prefectures de Fukushima, Ibaraki, Tochigi, Gunma i Chiba. El Centre per a la Seguretat Alimentària i Higiene Ambiental de Hong Kong ha dit que a partir del migdia de dijous "queden prohibides les importacions i l'oferta local de menjar japonès incloent-hi la llet, begudes làcties, llet en pols, vegetals, fruites, refrigerats o congelats, carn i aus de corral, ous d'aus de corral i productes aquàtics vius, refrigerats o congelats, que s'hagin collit, fabricat, transformat o envast a partir de l'11 de març". En restaran exempts els productes que siguin certificats per les autoritats japoneses en què els nivells de radiació compleixen els estàndards de la Comissió del Còdex Alimentari.

El Dr. Sebastian Pflugbeil, president de la Societat per a la Protecció Radiològica, amb seu a Berlín, ha manifestat que els alts nivells de radiació trobats entre 16 i 58 km enllà de la central nuclear (amb taxes beta-gamma d'entre 500.000 i 900.000 bequerels/metre quadrat) haurien de comportar un radi d'evacuació de la població que no pas l'actual, que només abasta els 20 km de radi. També, laa Unió de Científics Concernits demana l'ampliació del radi d'evacuació, tal com ja van fer els Estats Units, quan van estendre'l a 50 km, en comptes dels 20 actuals.


Dimecres 23 de març. Actualització de les 16:00 h

Quan ja és fosca nit al Japó (la diferència horària és de vuit hores de més), el dimecres ha aportat nous ensurts amb relació al greu accident al complex atòmic de Fukushima Dai-ichi, en greu crisi des del passat 11 de març a causa del terratrèmol i el tsunami posterior que va arrasar el nord-est de l'illa Honsu.

D'una banda, els alts nivells de radiació mesurats en una depuradora d'aigua de Tòquio —que abasteix 25 districtes i cinc viles de l'àrea metropolitana— han provocat que les autoritats adverteixin la població de no donar de beure aigua de l'aixeta als infants. S'hi han mesurat fins a 290 Bq/l (bequerels/litre) de Iode-131, quan el límit per als infants per evitar riscos per a la salut és de 100 Bq/l. També, s'ha prohibit la comercialització de productes provinents de tota la zona afectada per l'accident nuclear, ja que s'han trobat traces de radiació en els sòls i l'aigua de mar, com és el cas de, pel cap baix, 11 classes de verdures, llegums i hortalisses.

De l'altra, el fum ha tornar a fer presència al reactor 3 de la central nuclear i com dilluns passat ha calgut ebacuar els socorristes que hi treballen, principalment bombers de la prefectura de Fukushima i de Tòquio. La companyia Tepco, com en l'ocasió anterior, no sap/no contesta quant a les causes d'aquestes fumaroles, que van acompanyades de l'emissió de radiació. Cal recordar que aquest reactor funciona amb combustible MOX, amb òxids de plutoni que són comparativament més perillosos per la seva activitat un cop alliberats a l'atmosfera.

La impressió dels analistes i experts en diversos mitjans (IRSN, Criirad, Greenpeace, etc.) és que estem davant d'un greu accidnt la resolució del qual no sembla que es pugui resoldre a curt termini. De fet, la fusió parcial dels nuclis d'alguns dels reactors és un fet reconegut per les autoritats nipones. I no sembla que haver aconseguit posar-hi llum aclareixi què està passant realment, donat l'hermetisme (quan no enganys) de la indústria nuclear a nivell mundial.

Greenpeace, en una roda de premsa aquest matí, ha blasmat el Govern espanyol i la majoria dels partits parlamentaris per haver amagat el cap sota l'ala davant la crisi nuclear i el debat obert arreu del món. A diferència del que esta passant a països com a Alemanya, la Xina, Àustria, Suïssa…, el Govern Zapatero no sembla saber com resoldre les seves promeses. Per a Greenpeace el tancament immediat de les nuclears és innegociable, i la primera que cal aturar és la de Santa María de Garoña, que és del mateix tipus (GE, Mark 1, BWR) que les de Fukushima.

Dimecres 23 de març. Actualització de les 10 h

Mentre continuen els treballs de refrigeració dels reactors 1, 2, 3 i 4 del complex nuclear de Fukushima Dai-ichi, tant la companyia elèctrica com NISA (agència de seguretat nuclear nipona) han informat de la troballa de radioacio en l'aigua de mar d'unes mostres preses a 100 m de la sortida dels reactors amb unes taxes de dosi per damunt dels nivells legalment establerts. Igualment, segons que informa Kyodo News, s'ha detectat nivells de radiació en l'aire 1.600 vegades per damunt dels límits a 20 km de distància de la central nuclear, sense detallar, però, de quin lloc es tracta.

La contaminació marina, una qüestió amb la qual s'havia especulat aquests darrers dies, ja és un fet corroborat, a l'espera de més anàlisis. Segons Tepco, les mostres preses a la sortida del canal de descàrrega contenen Iode-131 126,7 per sobre del límit legal, Cesi-134 24,8 vegades per damunt del límit i Cesi-137, 16,5 vegades. Heus-ne ací la taula completa.


Un segon informe sobre contaminació marina ha estat emès avui amb mostres preses 330 m avall del complex.

Jun Misono'o, investigador del Marine Ecology Research Institute, afirma que la contaminació de l'aigua de mar és poc probable que plantegen un risc immedia per a la salut, però adverteix que el cesi radioactiu tendeix a acumular-se en els teixits de peixos, per la qual cosa cal fer un seguiment exhaustiu de les dades i analitzar-ne l'impacte en la vida marina i en el cicle alimentari.

A França, l'Institut de Radioprotecció i Seguretat Nuclear (IRSN) va expressar ahir la seva preocupació sobre el risc de "cristalització de la sal injectada amb aigua de mar als vasos dels reactors". Va afegir que caldria "reconstituir les reserves d'aigua dolça ." De fet, a causa de la sal, es corre el risc d'un greu impacte de corrosió i un bloqueig de les vàlvules de fuita.

També, ahir es va saber, segons que publica The New York Times , que diverses setmanes després que es concedís la pròrroga de 10 anys al reactor 1 de Fukushima Dai-ichi, amb 40 anys de vida, l'empresa va admetre que no havia pogut examinar 33 peces d'equips relacionats amb els sistemes de refrigeració, incloent-hi les bombes d'aigua i els generadors dièsel, als sis reactors de la central, segons els resultats publicats al lloc web de l'agència poc abans del terratrèmol.

En l'onzè dia de la catàstrofe nuclear, posterior al terratrèmol i el tsunami que tan greument ha afectat el nord-est del Japó, la impressió de la majoria d'experts és que el cas de Fukushima es podria definir, salvant les distàncies, com un "Txernòbil a foc lent". De fet, els dos gran problemes produïts —la fusió parcial dels nuclis dels reactors i l'alliberament de radiació del combustible gastat que s'emmgatzema a les piscines "sense sostre"— estan sota un control molt precari i no sembla que es puguin resoldre de forma immediata, amb que l'emissió de partícules radioactives continua. D'altra banda, els esforços per dotar d'energia els reactors 1 a 4 (el 5 i el 6 ja han estat reconnectats) per poder engegar les bombes de refrigeració no han produït, de moment, els resultats que s'esperava.

+ informacions d'interès:

Estat dels reactors del complex atòmic de Fukushima Dai-ichi (segons NISA)
Nivells de radiació (dades aplegades de forma col·lectiva).
Anàlisi del doctor Masa Tabuko sobre el combustible gastat que s'emmagatzema a les piscines de Fukushima Dai-ichi.
Entrevista amb el president de la Commission de Recherche et d'Information Indépendantes sur la Radioactivité (Criirad), Roland Desbordis, que critica l'actitud de "negació" del Govern nipó pel que fa a les emissions radioactives i els seus efectes sobre la salut.

Dilluns 21 de març. Actualització de les 15:00 h

Segons fonts del Govern japonès, els bombers i altres forces que treballen al complex nuclear de Fukushima Dai-ichi han hagut d'ajornar les operacions de refredament dels reactors després que s'hagi vist sortir fum dels reactors 2 i 3 i davant la possible emissió de radiació. La companyia elèctrica Tepco, que gestiona la central, ha firmat desconèixer els motius d'aquests fumaroles.

Arran de la petició del Govern nipó de suspendre les expedicions d'aliments que depassin els límits establerts quant a les radiacions, Tepco ha anunciat que es farà càrrec de les pèrdues que tot plegat pugui ocasionar als pagesos i als ramaders, segons que informa Kyodo News.
 
Pel que fa a les emissions radioactives, l'Agència de Seguretat Nuclear (ASN) francesa ha advertit que la contaminació local al Japó s'haurà de tractar "durant anys i anys". Aquestes emissions estan lligades en part als Aquestes emissions estan lligades, d'una banda, a les "descompressions voluntàries" —de vapors que contenen partícules radioactives— destinades a reduir la pressió en els reactors accidentats per prevenir que el confinament on són quedi danyat, i, d'una altra banda, a "fuitess" d'origen incert, segons l'ASN. Donada la magnitud d'aquestes noves emissions, "la deposició de partícules radioactives al sòl serà serà important" al voltant de la planta, segons Jean-Luc Godet, director de la Direcció de Radiacions Ionitzants i i de la Salut (ASN). "Les autoritats japoneses no han establert o no proporcionen la cartografia d'aquestes deposicions, i no és il·lusori pensar que aquesta zona (contaminada) va més enllà de l'exclusió de 20 km" on s'ha evacuat la població. "Tenint en compte el clima actual, és probable que la contaminació hagi anat més enllà, fins a un centenar de quilòmetres", diu Godet. L'ASN només te "informació molt fragmentària sobre la contaminació dels aliments", però alguns mostren que les plantes han estat contaminades, ha afegit.


Dilluns 21 de març. Actualització a les 12:15 h

Segons l'agència de notícies nipona JijI, cap a les 19:00 h s'ha pogut observar que el reactor 2 de la central nuclear de Fukushima Dai-ichi ha començat a fumejar, mentre que el fum que sortia del reactor 3 des de les 4 de la tarda (hora del Japó) sembla que ha deixat de veure's, sense que en cap dels casos les autoritats de seguretat nuclear o el Govern japonès no hagin donat cap explicació.

Curiosament, la webcam des del qual es pot veure, al lluny, el complex nuclear de Fukushima ha deixat de funcionar avui, precisament, cap a les 4 de la tarda (hora del Japó). La webcam és visible de les 5 del matí a les 7 del vespre (hores del Japó) i es refresca cada hora (actualment ja és tancada, donada la diferència de 8 hores).


Captura de pantalla a les 07:30 am (hora del Japó) d'ahir diumenge.
La taca sembla una gota de pluja, ja que ahir plovia a l'indret.


Dilluns 21 de març. Actualització de les 10:00 h

Mentre, per un costat, s'ha sabut que les restes de la radiació emesa des del Japó en dies passats arribaran a casa nostra entre dimecres i dijous d'aquesta setmana —amb nivells previsiblement ínfims—, per l'altre, Tepco acaba d'anunciar l'evacuació immediata de tots els treballadors de la planta nuclear —a la vista d'un augment de la pressió al reactor (que funciona amb òxid de plutoni) i la radiació que s'hi està alliberant.

Cal especificar que en cas de fallada de la refrigeració del reactor núm. 3 —com sembla que, malgrat els esforços, és el cas—, la represa de fissions en cadena és possible, el que generaria una explosió de vapor violenta i la dispersió de material radioactiu pertot, tenint en compte, a més, que aquest reactor conté uns quants centenars de kg de plutoni.

Aquestes són les dades que, a aquesta hora, es poden aportar sobre la situació:
 • A les 15:55 hora d'avui (hora del Japó, en són 8 de més de diferència), un funcionari ha confirmat que tornava a fumejar el reactor núm. 3 del complex nuclear de Fukushima i s'ha ordenat l'evacuació preventiva dels treballadors. En aquest reactor, tant al nucli com a les piscines d'emmagatzematge, hi ha combustible MOX, amb òxid de plutoni, molt més perillós, volàtil i altament tòxic.
 • L'Organització Mundial de la Salut (OMS) es mostra molt preocupada pel fet que es trobin traces de radioactivitat en els productes alimentaris . "És més greu del que ningú podia pensar durant els primers dies quan crìem que aquest problema podria ser confinat dins el radi de 20-30 quilòmetres establert", ha dit a Reuters Peter Cordingley, portaveu de l'OMS per al Pacífic Occidental. Les traces de radioactivitat van ser detectades en les verdures, la llet i l'aigua de l'aixeta després de l'accident. Aquesta contaminació ha alimentat l'angoixa als països asiàtics pròxims malgrat les garanties dels japonesos que aquests nivells de radioactivitat no amenacen la salut. El govern japonès ha prohibit la venda de la llet crua produïda en la Prefectura de Fukushima i dels espinacs conreats a la zona.
 • No hi ha evidència fins a la data que els aliments contaminats de la Prefectura de Fukushima s'hagin exportat a països diferents del Japó. Tanmateix, el conseller d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Pelegrí, ha manifestat que no es faran inspeccions especials dels productes provinents del Japó. També, ha dit que els fets de Fukushima no faran variar la política pronuclear del Govern: "no criminalitzarem" cap tipus d'energia.
 • L'electricitat ha estat restaurada al reactor núm. 2 del complex atòmic de Fukushima Dai-ichi 2. Tepco espera restaurar el funcionament de la sala de control, així com l'electricitat i el sistema de refrigeració del reactor 1 que està connectat al reactor número 2 per un cable. No obstant això, els equips de refrigeració encara no estaven en funcionament ahir a la nit (hora del Japó) al reactor 2 de la central nuclear. "Els controls necessiten més temps del previst inicialment —segons la companyia elèctrica—. No sabem exactament quan es podran reiniciar els sistemes." En les unitats 5 i 6, el sistema de refrigeració ha estat restaurat.
 • Les forces d'autodefensa del Govern nipó van anunciar ahir l'ús d'una vintena de tancs per retirar la runa acumulada als reactors per manera de facilitar el drenatge d'aigua de mar que hi ha al sòls dels edificis.
 • L'Organisme Internacional d'Energia Atòmica va dir dissabte que era del tot incert que les bombes de refrigeració de la central nuclear de Fukushima podrien ser renovades quan es restableixi l'energia.
 • Set treballadors van estar exposats a nivells de radiació superiors a 100 mSv, nivell a partir del qual augmenta el risc de càncer.
 • Segons l'Agència Meteorològica del Japó, el  vent bufarà cap al sud aquest dilluns, una orientació malaurada per a la ciutat de Tòquio, situada a uns 250 km al sud-oest de Fukushima.
 • El nombre de víctimes del terratrèmol i el tsunami ha augmentat. Segons un informe fet conèixer per la Policia Nacional, hi ha 8.133 morts i 12.272 desapareguts.
 • Al nord, on diversos pobles han estat arrasats, centenars de milers de persones sense llar encara estan buscant els seus familiars entre la runa. Ahir es va trobar dos supervivents de 80 i 16 anys —avia i nét— que es trobaven sota la runa de la seva cuina a la devastada ciutat d'Ishinomaki, nou dies després del desastre.
Hi ha, també, dos fets importants que han relegat el greu accident de la central nuclear de Fukshima Dai-ichi (dai-ichi vol dir "número u"), a un segon pla en l'agenda informativa:
 • d'una banda, la fugida en desbandada de la majoria de periodistes que s'hi havien desplaçat que o bé van tornar cap als seus respectius països o bé es van traslladar a ciutats considerades "més segures" pel que fa als possibles efectes de la radiació;
 • de l'altra, la improvisada intervenció militar a Líbia també ha estat fonamental per acabar de "silenciar" l'accident nuclear (nivell 5) més greu de la nostra història recent.
De fet, les fonts d'informació actuals, provinents quasi exclusivament dels organismes oficials, fan difícil de destriar el gra de la palla, encara més quan les contradiccions produïdes per aquestes fonts són moltes i, a més, són emeses amb comptagotes i amb dificultats a l'hora de poder ser contrastades.

Un exemple: divendres, el govern japonés reconeixia que havia estat manipulant la informació per transmetre un missatge tranquil·litzador. L'estira i arronsa en torn a la qualificació de la catàstrofe dins l'escala INES (nivell 6  o nivell 5) n'és una prova fefaent.

Sembla, doncs, que aquesta política informativa s'ha fet  universal: una situació continuada de fuita radioactiva cap al Pacífic comença a presentar-se com si fos la cosa més normal del món. I encara, la instal·lació d'un cable per al subministrament elèctric als sistemes de refrigeració del reactor número 2 ha tingut un desplegament informatiu inquietant: es va donar com a fet important en les edicions del dijous 17, però posteriorment s'ha informat que fins al dissabte 19 no començava a funcionar, així que durant 3 dies el cable va ser el tema principal informatiu. Aquesta notícia sembla marcar un línia a partir de la qual se substitueixen el “desastre” real per una “situació estabilitzada”, però sense que s'hagi aportat cap dada objectiva que avali aquest canvi d'enfocament.

Però la "normalitat" esdevé "anormalitat" quan hom es pregunta qui controla les dades sobre les emissions radioactives a l'atmosfera i els seus efectes dosimètrics en els éssers vius i els sòls. No és "normal" que s'hagi trobat nivells elevats de radiació en la llet, els espinacs o els fesols conreats 40 o 80 km més enllà de Fukushima o que l'aigua a Tòquio ja en contingui traces.

Diumenge 20 de març. Actualització de les 12:30 h

L'IRSN (institució de recerca i seguretat nuclear francesa) ha fet una simulació sobre l'evolució de la radiació provinent del Japó i calcula que arribaria a França (per extensió, també a Catalunya) entre el 24 i el 25 de març, per bé que en dosis extremament inferiors a les que es van dipositar en els sòls europeus arran de l'accident de Txernòbil, ara fa 25 anys. Sempre i quan, és clar, les coses no evolucionin pitjor al complex de Fukushima Dai-ichi.

Segons l'IRSN s'arribaria a una concentració de 0,001 Bq/m 3 . En comparació, els valors mesurats en els dies posteriors a l'accident de Txernòbil es van superar els 100.000 Bq/m 3 en els primers quilòmetres al voltant de la planta i estaven en el rang de 100 a 1.000 Bq/m 3 als països més afectats pel núvol radioactiu (Ucraïna, Bielorússia). A França, els valors mesurats a l'est, estaven en l'ordre d'1 al 10 Bq/m 3 (01/05/1986).

La radiació pot arribar a Catalunya cap al 24 de març en dosis imperceptibles.

D'altra banda, els esforços de les forces d'autodefensa, els enginyers de Tepco i els bombers se centren a refredar, principalment, els reactors 3 (que conté combustible MOX, amb òxid de plutoni) i 4 de Fuksuhima Dai-ichi, per manera de refredar-los, d'una banda, i aconseguir connectar les línies elèctriques reestablertes als reactors 1 i 2 als sistemes de refrigeració, presumiblement danyats arran del tsunami. L'AIEA (Agència Internacional de l'Energia Atòmica) ja ha manifestat que, de moment, els treballs són debades, ja que hi ha alguns factors que impedeixen la restauració, com el fet de no poder accedir a les sales de control o el perill de fer una connexió i que succeeixi un curtcircuit, ja que encara hi ha molta aigua de mar dins dels edificis.

Tepco ha precisat que, per qüestions de seguretat, cal controlar els diversos components dels sistemes de refrigeració i altres dispositius abans d'intentar reconnectar l'electricitat. L'operació "necessitarà més temps. No sabem quan podrem tractar de recuperar els sistemes", ha dit Naohiro Omura, operador de Tòquio Electric Power.

Tot i que la radiació es manté en els mateixos o semblants nivells dels darrers tres dies en el radi dels 20-30 km a l'entorn del complex nuclear, avui s'ha sabut, segons la cadena de televisió NHK, que el sistema informàtic que fa els pronòstics de la propagació de la radioactivitat no ha estat treballant a causa d'un mal funcionament en els llocs de vigilància al voltant de la planta d'energia nuclear a causa dels talls elèctrics. L'Agència de Seguretat Nuclear nipona (NISA) diu que no sap quan estarà de nou en funcionament el sistema.  Aquest sistema, anomenat SPEEDI, prediu com les substàncies radioactives s'estenen en cas d'una fuita radioactiva de les centrals nuclears, sobre la base de les mesures realitzades en diferents llocs, els vents dominants i altres condicions meteorològiques. Les dades d'SPEEDI estan destinades a ser utilitzades en l'elaboració de plans d'evacuació per als residents al voltant de les plantes d'energia en cas d'accident. L'agència diu que no pot esperar que el sistema SPEEDI pugui funcionar plenament, ja que molts llocs de control no funcionen a causa de talls d'energia.

També, segons que reporten diverses agències de notícies, s'ha trobat restes de radioactivitat en una importació de 14 kg de fesols provinents de Kagoshima, al sud del país nipó. Els fesols contenen 11 Becquerels (Bq) per kg de iode radioactiu i 1 Bq/kg de cesi 137, segons un funcionari de salut de Taiwan i podrien haver estat contaminats durant el transport a l'aeroport de Narita, a Tòquio.

Igualment, Kyodo News informa que a l'àrea metropolitana de Tòquio s'han detectat partícules de pols radioactives que el govern japonès assegura que no comporten riscos per a la salut humana. Les partícules (principalment de iode i de cesi) s'han trobat en un període de 24 hores a partir divendres.


Dissabte 19 de març. Actualització de les 13:00 h

Oferim una actualització general sobre l'estat de Fukushima Dai-ichi i les conseqüències del terratrèmol al Japó.

Radioactivitat . Una mostra de llet i sis d'espinacs han mostrat alts nivells de radioactivitat, per damunt del límit legal etablert. La mostra de llet va ser recollida a 30 km del complex nuclear de Fukushima Dai-ichi i les d'espinacs a la prefectura d'Ibaraki, uns 65 km al sud. Segons el cap del Govern nipó, Yukio Edano, la radiació equival a la que produeix una tomografia i, per tant, no representa cap risc per a la salut. El Govern nipó ha prohibit, com a mesura de precaució, la venda de productes frescos provinents d'aquestes prefectures.

També, s'han trobat traces de iode radioactiu i cesi en l'aigua de l'aixeta a Tòquio i els seus voltants en proporcions inferiors als límits legals. Aquests nivells de contaminació no són perillosos per a la salut, segons les autoritats, que han demanat a la població que mantingui la calma.

La presència de iode radioactiu ha estat detectada a l'aigua de l'aixeta en les prefectures de Tòquio, Tochigi, Gunma, Saitama, Chiba i Niigata. El cesi s'ha trobat a l'aigua distribuïda en les prefectures de Tochigi i Gunma.

Les taxes més altes s'han registrar a Tochigi, amb 77 bequerels/kg per al iode radioactiu i 1,6 becquerel/kg per al cesi. La llei japonesa precisa que el contingut de iode radioactiu en l'aigua no ha de superar els 300 Bq/kg i els 200 Bq / kg per al cesi, segons el Ministeri de Sanitat japonès.

A les portes de la central de Fukushima Dai-ichi la radioactivitat s'ha disparat a primera hora del matí de dissabte (hora del Japó) fins al 895 microsieverts/hora, tot i que quatre hores més tard ha baixat fins 395. La companyia fa que tornin a casa els treballadors que hagin rebut dosis de radiació de 100 mSv, tot i que a partir d'ara el límit el situa en 150 mSv. També, ha anunciat que si les mesures no depassen els 500 mSv/h, si es tracta de la continuïtat del mateix esdeveniment, no ho notificaran de nou.

Electricitat . Dissabte a la tarda (hora del Japó), s'han connectat els cables elèctric als diferents sistemes de refrigeració, segons que han anunciat els reguladors japonesos. No obstant això, el corrent encara no ha estat restaurat. Podria ser reestablert més tard en quatre dels sis reactors de la planta d'energia nuclear de Fukushima per impulsar-ne la refrigeració. L'electricitat també podria ser reconnectada diumenge als reactors 3 i 4, que són els que centren les preocupacions més greus. En les unitats 5 i 6, a fi d'evitar que el gas hidrogen a partir de l'acumulació de dins dels edificis produeixi alguna explosió, s'hi han fet tres forats en el sostre de l'edifici del reactor de cada unitat

Refrigeració . Fins que els sistemes de refrigeració no estiguin en funcionament una altra vegada, els serveis d'emergència tracten d'elevar el nivell d'aigua a les instal.lacions de refrigeració del combustible nuclear. Els canons d'aigua han estat ruixant, especialment, el reactor núm. 3. Segons TEPCO, d'altra banda, la temperatura ha començat a disminuir en el reactor 5.

Víctimes . Una xifra de balanç oficial feta conèixer ahir al matí comptava 7.197 morts i 10.905 desapareguts, però les autoritats esperen una xifra final més gran. Al nord, on diversos pobles han estat arrasats, centenars de milers de persones sense llar encara estan buscant els seus familiars entre la runa. A més, segons nous càlculs, l'onada que va colpejar la costa japonesa va arribar als 23 metres. Molta gent comença a queixar-se pel fet que mentre hi ha helicòpters per ruixar els reactors de Fukushima Dai-ichi, no n'hi ha per proveir de queviures la gent que no té aliments, aigua o roba per abrigar-se.

Política . L'oposició s'ha negat a unir-se a un govern d'unitat nacional. No obstant això, ha assenyalat que cooperaria amb el govern per rehabilitar al país.

Infants . Un vídeo explica als infants japonesos què està passant a Fukushima. Per fer-ho (vegeu-lo aquí sota, amb subtítols en francès) els expliquen que el reactor té mal de panxa (accident), fa pets (radiació) i cal evitar que faci caca (desastre).


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 702
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: