Redacció | Actualitzat el 30/03/2011 a les 13:23h

Fallen els monitors que mesuren la radioactivitat d'Ascó I

Just quan el reactor era en recàrrega s'han quedat sense tensió i ha calgut aturar-la

Ascó I acumula un nou i perillós incident Foto: ANAV

El titular de la central nuclear d'Ascó ( ANAV , format per Endesa i Iberdrola) ha notificat al Consell de Seguretat Nuclear ( CSN ) que durant les activitats de recàrrega de dilluns 28 de març es va produir una pèrdua de tensió en els monitors de vigilància de la radioactivitat de l'edifici de contenció, el que va provocar l'aïllament de la purga de la contenció. Els monitors han quedat inoperables fins que se'n va recuperar l'alimentació. La central es troba en parada per recàrrega i, en el moment del succés, es trobava sense combustible en el reactor. Tot i que l'incident no ha tingut repercussió per als treballadors, el públic, ni per al medi ambient, demostra —amb l'estat d'opinió contrari a l'energia nuclear després de Fukushima—, un cop més, la manca de mesures de seguretat en aquesta central nuclear, que conté dos reactors.

Els monitors mesuren diversos paràmetres i cal que romangin actius durant la fase de recàrrega del reactor per motius de seguretat. Quan aquest procés s'acaba s'obre el blindatge que separa la zona en què es produeix la radiació nuclear de la zona convencional. Quan la nuclear es troba en fase de recàrrega, es transvasa aire de la zona radiològica a l'exterior per equilibrar la pressió de la zona. En aquest procés, segons El País , els monitors han de mesurar l'entorn i garantir l'absència de radioactivitat abans d'alliberar l'aire. Encara que els monitors fallin, la nuclear disposa d'altres mecanismes de seguretat però el procediment obliga a aturar el procés, com ha passat a Ascó I.

La pèrdua de tensió ha provocat la interrupció del transvasament d'aire fins que s'ha recuperat l'alimentació, ha assenyalat en un comunicat el CSN.

Ascó I va iniciar fa 10 dies una parada programada per recàrrega de combustible i treballs de manteniment, que donarà pas a un nou cicle de funcionament de 18 mesos fins a una nova recàrrega.

Aquestes operacions sobre la central costen uns 21 milions d'euros i durant el període de recàrrega estan previstes 10.800 ordres de treball, que suposa la contractació extra de prop de 1.100 treballadors d'empreses auxiliars.

En aquests moments només funciona el reactor II d'Ascó, ja que Ascó I i Vandellòs estan aturats.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 702
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: