Redacció | Actualitzat el 28/03/2011 a les 10:37h

Greenpeace demana ampliar el radi d'evacuació a Fukushima

Un equip de l'organització ha mesurat dosis de radiació 100 vegades superiors als límits, que posen en risc els infants i les dones embarassades

Un equip d'experts de Greenpeace és al Japó per fer anàlisis radiològiques. Foto: Greenpeace.

L' equip d'experts en protecció radiològica de Greenpeace a Japó ha confirmat nivells de radiació de fins a 10 microsieverts per hora al poble de Iitate, a 40 quilòmetres al nord-oest de la central de Fukushima ia 20 km fora de la zona d'evacuació. Greenpeace assenyala que aquests nivells són massa alts perquè la població estigui a la zona i demana al Govern japonès que ampliï el radi de l'àrea d'evacuació.

L'equip va mesurar nivells de radiació d'entre 7 i 10 microsieverts per hora al poble de Iiate, el diumenge 27 de març. Els nivells detectats es refereixen a la radiació externa, i no tenen en compte altres riscos com la ingestió o la inhalació. El límit anual de dosi acumulada és de 1.000 microsieverts. La zona d'evacuació actual és de 20 quilòmetres al voltant de Fukushima, mentre que en l'àrea entre 20 i 30 quilòmetres es recomana a la població romandre dins de casa, o voluntàriament sortir de la zona.

"Les autoritats japoneses són totalment conscients que alts nivells de radiació provinents de Fukushima s'han dispersat més enllà de la zona oficial d'evacuació, però no estan actuant per protegir les persones o mantenir informades sobre els riscos per a la salut" , ha afirmat l'expert en protecció radiològica de Greenpeace, Jan van de Putte. El Govern de la Prefectura de Fukushima ha començat a mesurar els nivells de radiació al mateix poble i ha confirmat fins i tot uns nivells de radiació superiors durant les passades dues setmanes.

"És clarament perillós per als habitants de Iitate ser-hi, especialment per als nens i les dones embarassades. Romandre en aquesta zona pot suposar rebre en només uns pocs dies la dosi màxima de radiació anual permesa. Si a això hi sumem la contaminació per la possible ingestió o inhalació de partícules radioactives, els riscos són fins i tot majors ", ha afegit van de Putte. El 20 de març, al voltant del 10% dels residents a Iitate havien marxat voluntàriament.

Greenpeace considera que les autoritats japoneses han de deixar de prioritzar la política per sobre de la ciència i establir zones d'evacuació voltant de la central nuclear de Fukushima que reflecteixin els nivells de radiació que són mesurats en el medi ambient.

"A més de començar a dir la veritat sobre els veritables perills de l'energia nuclear, la decisió més intel ligent que haurien d'adoptar Japó i la resta de països arreu del món, és invertir fortament en eficiència energètica i redoblar els seus esforços per aprofitar les fonts d'energia renovable que són netes i segures ", ha conclòs van de Putte.

Àmbit d'estudi

Per a aquest treball preliminar d'avaluació, l' equip està dedicant diversos dies a documentar la contaminació radioactiva i els nivells de la taxa de dosi en les àrees al nord i oest de la zona d'evacuació de Fukushima (un radi de 20 km voltant de la central nuclear), que han estat les més afectades per les emissions radioactives.

L'equip està dirigit per Jan van de Putte (Bèlgica), un experimentat expert en protecció radiològica titulat per la Universitat Tècnica de Delft, que ha participat en estudis mediambientals sobre els efectes de la contaminació per radiació a Rússia, Ucraïna, Espanya, Bèlgica i França. A més, l'equip inclou també l'expert en protecció radiològica Jacob Namminga (Holanda), també titulat per la Universitat Tècnica de Delft, i que ha treballat en estudis mediambientals sobre contaminació per radiació a Ucraïna, Espanya i França.

Com a part del treball de registre, l'equip utilitza una sèrie d'equips estàndard per a mesurar la radiació:
  • Espectròmetre gamma: GEORADIS Identifier RT-30 (Super Ident)
  • Comptador Geiger: Radex RD 1503
  • Monitor de contaminació: rats microcomptabilitat

Navega per les etiquetes

JpaóGreenpeaceradioactivitat

Referències a Internet

Fukushima

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 702
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: