Redacció | Actualitzat el 12/03/2011 a les 12:26h

Es ven lluç africà com si fos europeu als mercats d'Espanya i Grècia

Un estudi científic avala que quasi un 40% del lluç que es ven és etiquetat fraudulentament i es ven més car, encara que els pescadors no se'n beneficiïnUn estudi ceintífic publicat al Journal of Agricultural and Food Chemistry (J. Agric. Food Chem., 2011, 59 (2), pp 475–480) demostra que més del 30% del lluç que es ven als mercats a l'Estat espanyol i a Grècia és etiquetat de forma fraudulenta com provinent d'Europa o d'Amèrica, quan en realitat prové de l'Àfrica, on la producció és més barata, tot i que els pescadors d'aquest continent no es beneficien d'aquesta estafa.

Sigui sencer o a peces, frec o congelat, el lluç té la procedència falsejada en gairebé un 40% dels casos. L'etiquetatge diu que és americà o europeu, però és africà. Així que, la varietat, encara que les qualitats nutritives són similars, tampoc no és la mateixa.

L'equip de científics de les Universitats d'Oviedo i d'Aristòtil (Tessalònica, Grècia), a l'hora d'analitzar l'ADN de les diferents espècies s'han adonat que no coincideix amb l'etiquetatge. En l'estudi s'apunta que es tracta d'un frau perquè no sembla casualitat que l'error sempre sigui el mateix: lluç més barat que es ven més car, mai a l'inrevés. Aquests diners se'ls l'intermediari, perquè la raó que el lluç africana sigui més barata és, amb tota probabilitat, que la mà d'obra es paga pitjor.

Mentre l'Organització de Consumidors i Usuaris alerta del fet que no es compleixen les lleis de l'etiquetatge i el Ministeri espanyol de Sanitat i Consum es treu les puces de sobre adduint que actualment és competències de les comunitats autònomes, els investigadors de l'estudi no descarten del tot els riscos sanitaris, ja que no estan estudiades les al·lèrgies de les diferentes espècies, els paràsits intestinals o les aigües d'on provénen.

A l'estudi es revela que sobre 18 lots de peix, el 38,9% de les etiquetes no contenen tota la veritat: espècies pròpies de Sud-àfrica, com Merluccius capensis, s'etiqueten com lluços de Sud-amèrica (Merluccius hubbsi) o com l'única que existeix en aigües europees (Merluccius merluccius). Els productes pitjor etiquetats són els que contenen els filets o cues d'aquest peix, segons que revela l'estudi divulgat. I aixo no és el pitjor, perquè en 2004 i 2006 el mateix estudi revelava errors d'etiquetatge en un 31,5%, una mica menys que ara.

Notícies relacionades

COMENTARIS

+3
-0
No només el lluç
Anònim, 12/03/2011 a les 18:15
Dissortadament estic segur de que el frau no es fa exclusivament amb el lluç, ja fa molts anys que podem veure peixos similars però a vegades de qualitat molt diferent oferts sota noms genèrics d\\\'aquí , els peixos plans tipus llenguado o els peixos africans com la Perca del Nil que passa per Nyero son un exemple.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 813
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: