Redacció | Actualitzat el 08/03/2011 a les 22:25h

Es constitueix a Barcelona el Fòrum Estratègia Catalana Residu Zero

Vol promoure un procés de transició cap a un canvi de paradigma

El Fòrum vol un canvi del model de la gestió dels residus al país. Foto: Arxiu ND.

Un centenar de persones representants de diferents sectors de la societat catalana —del mon local, associacions municipalistes, empreses, universitats i centres de recerca, entitats ecologistes i socials— van constituir el divendres 4 de març a Barcelona el Fòrum Estratègia Catalana Residu Zero.

Aquesta iniciativa ha estat possible gràcies a la col·laboració intersectorial d’universitats com la UPC, la UB, l’ICTA-UAB, UdL,....del mon municipalista com l’Associació de municipis per a la recollida selectiva porta a porta (AMRSPAP), municipis que desenvolupen el model Residu Mínim, entitats ecologistes i cíviques com Gaia, CAPS, Ecologistes de Catalunya, CEPA, Fundació per la Prevenció de Residus,...que hem estat treballant colze a colze en la Comissió promotora.

Al Fòrum s'hi van presentar els referents d’experiències d’àmbit internacional on s’han donat uns resultats excel·lents com a San Francisco amb un 75% de recuperació dels seus residus (Veieu presentacions) o la Xarxa Residu Zero d’Itàlia –més de 30 municipis- amb importants resultats de reducció de residus amb destinació tractament finalista i amb un Centre de Recerca Residu Zero a Capannori on estan cercant solucions per a evitar els residus (Veieu presentacions)

Que pretén el Fòrum?

El Fòrum vol ser un punt de trobada i debat intersectorial de la societat catalana, d’impuls d’un procés de transició cap a un canvi de paradigma, de canvi de model de gestió insostenible dels recursos i els residus al nostre país. Partim d’un referent internacional liderat per Gaia (Plataforma Internacional d’Alternatives a la Incineració de residus).

El Fòrum vol impulsar una gestió preventiva i eficient dels recursos limitats i els residus, i la contaminació associada a tot el seu Cicle de vida. Vol impulsar una economia circular, de tancament dels cicles de matèria i energia, baixa en carboni.

De quina diagnosi parteix?

La necessitat d’obrir aquest procés de formació del Fòrum sorgeix de la diagnosi d’insostenibilitat del model actual de gestió dels residus a casa nostra. Tant dels residus municipals, residus de la construcció i residus industrials.

Un exemple molt clar és el dels Residus municipals que desprès de tants anys del desplegament de la Llei Reguladora de Residus, els residus no han parat de créixer i que encara es porta el 70% dels residus a tractaments de final de canonada que comporta un malbaratament dels recursos, emissions de gasos d’efecte canvi climàtic, d’impactes ambientals i a la salut de les persones.

La conseqüència poden dur a noves agressions socials i al territori, amb possibles noves infraestructures de tractament finalista dels residus. Estem veien l’aparició com a bolets d’abocadors de bales de residus de l’AMB (dins i lluny de l’AMB), de noves incineradores i l’impuls de la crema de residus en cimenteres,.....

Residu Zero que vol dir?

Residu zero, no vol dir necessàriament que no hi hagi cap residu. Pretén:
 • Avançar cap a una economia circular en que tot residu pugui ser transformat en matèria primera
 • Evitar:
 • La generació de residus que poden ser evitats,
 • La disposició de residus en abocadors i incineradores que poden ser reutilitzats, reciclats o compostats,
 • La generació –via redisseny- residus que no puguin ser assimilats pel medi i,
 • Els residus per als quals no hi hagi cap tecnologia sostenible que els pugui integrar o transformar en un nou producte.

Les propostes
 1. Per invertir les tendències cal reduir els residus en quantitat i toxicitat i els resultats del 70% de tractament de final de canonada i el 30% aprox de recuperació, al 30% de tractament finalista al 2020. Cal un canvi de paradigma, un nou model i normativa que ens dugui en aquesta direcció
 2. El Fòrum vol visualitzar les experiències pràctiques de casa nostra, que tendeixen al “residu zero”.  Com les experiències exposades al Fòrum de municipis, empreses i entitats  (Veieu presentacions)
 3. L’objectiu és acollir-les, adaptar-les i expandir-les, promovent alhora la innovació, el foment de nous productes i nous processos econòmics i socials, i una nova normativa que ho afavoreixi.
 4. Al Fòrum es van presentar propostes per a definir i adoptar compromisos dels diferents sectors; empreses, ens locals, universitats i entitats, de la societat civil,...per avançar junts en col·laboració en aquesta direcció.
 5. Es va acordar funcionar com una xarxa d’ens locals, d’institucions, empreses, universitats, entitats, ciutadania,.....treballant amb Grups de treball i xarxes específiques unides al Fòrum
 6. Crear un Centre de recerca i gestió de propostes Residu Zero on s’analitzin els residus i els fluxos residuals tot proposant accions i instruments legislatius, econòmics i tècnics per reduir els residus i tancar el seus cicles. Propostes a nivell local, autonòmic i estatals.

El Fòrum "Estratègia Catalana Residu Zero" vol ser un punt de trobada, de debat i d'impuls d'iniciatives orientades vers aquesta gestió preventiva i eficient dels recursos, dels residus i de la contaminació. El Fòrum vol també marcar i assolir compromisos, visualitzar i difondre experiències, algunes d'elles ja de casa nostra, per tal d'acordar i plantejar noves normatives que facin possible l'avenç social en un sentit sostenibilista. Tenim com a referents les experiències pràctiques que tendeixin al "residu zero", però l'objectiu és acollir-les, adaptar-les i expandir-les, promovent alhora la innovació i el foment de nous productes i de nous processos econòmics i socials.

El Fòrum "Estratègia Catalana Residu Zero", més enllà de conjuntures econòmiques o polítiques, vol aprofitar l'impuls i la determinació que ve demostrant la societat catalana quan del que es tracta es d'assolir objectius que tenen a veure amb el benestar general i amb la salut mediambiental del país. Partim de la força que dona la capacitat d'actuació conjunta de ciutadans i entitats socials, universitats, empreses, municipis i demés institucions públiques. T'adjuntem un esborrany de document marc d'aquesta Estratègia.

El paper de les empreses es cabdal per anar avançant en aquesta direcció, ja que els residu és un senyal d'ineficiència d'un sistema i/o procés. No és estrany doncs que les empreses que vulguin subsistir optin per optimitzar processos i eliminar els residus doncs aquests a més d'una ineficiència representen un cost. Una empresa generadora de residus en excés i que tingui bons resultats és normalment perquè carrega els costos de gestió de residus a algun altre actor a la societat. Per això en una societat en lliure competència, bona transparència i uns incentius de mercat adequats, qualsevol empresa ha d'estar interessada en reduir els residus. En una situació d'economia globalitzada les empreses amb estratègies de residu zero tenen més possibilitats de sortir-se'n a llarg termini.

+ informació:

Document marc de l'Estratègia .

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 804
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: