Xavier Borràs | Actualitzat el 01/03/2011 a les 15:16h

Se suspèn el desplegament de l'energia eòlica a Catalunya

El TSJC dóna la raó a dues organitzacions antieòliques de l'Empordà i deixa sense efecte les obres ja adjudicades per aprofitar 769 MW

S'atura, un altre cop, el desplegament de l'energia eòlica a Catalunya. Foto: Arxiu ND.

El mapa eòlic català ha estat suspès temporalment. Una resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha congelat l'acord del Govern català pel qual es va aprovar la "determinació" de les zones de desenvolupament prioritaris de parcs eòlics (ZDP), a petició de dues associacions conservacionistes de l'Empordà, adscrites a l' organització europea antieòlica EPAW . Ambdues van sol·licitar l'anul·lació del projecte d'ordenació de parcs perquè no es va dur a terme un informe ambiental global.

L'Associació Respectem l'Albera (ARA) i la Associació Alt-Empordanesa Per a l'Estudi i Defensa de la Natura (IAEDEN) —totes dues lligades a l'organització de dretes EPAW contra l'energia eòlica i que fa propaganda a favor de l'energia nuclear— van demanar al TSJC que s'aturés la posada en marxa del mapa eòlic. Segons aquestes associacions abans d'adjudicar les zones no es va realitzar l'estudi ambiental obligatori. En la resolució judicial , en espanyol, s'hi diu que la legislació catalana de 2009 establia que el "pla d'implantació d'energia eòlica" havia de sotmetre's a "avaluació ambiental" i per això la justícia els ha donat, de moment, la raó.

El mapa eòlic català és un pla d'ordenació compost per set àrees definides que van sortir a concurs al juny, sota la denominació de Zones de Desenvolupament Priortari (ZDP) que en total acolliran 769 megawatts de potència instal·lada. Les empreses van optar amb projectes que havien de tenir un mínim de cinc aerogeneradors i més de 10 megawatts. Gas Natural, aliada amb Alstom Wind, van aconseguir més de la meitat de les adjudicacions. Fecsa, Aventalia, Comsa Emte, Gamesa i FCC Energia també van obtenir permisos per instal·lar molins. De moment, les empreses han d'aturar la seva activitat a la zona.

Una portaveu del Departament d'Empresa i Ocupació ha assenyalat que els serveis judicials de la Generalitat estan estudiant la resolució d'anul·lació i prendran una decisió quan els lliurin un informe.

La planificació eòlica ha ocasionat problemes des dels seus inicis. Primer va ser el territori, que va tractar d'imposar el seu criteri per a delimitar les zones on construir parcs. Amb el mapa ja dibuixat, diversos operadors van portar la Generalitat als tribunals perquè van frenar els seus projectes. Després, Iberdrola, que no va aconseguir adjudicar-se res, va presentar un recurs d'alçada en contra, perquè va considerar que en el concurs hi va haver irregularitats.

COMENTARIS

+1
-2
Sostenible
AliBay, 01/03/2011 a les 18:21
L'única eòlica rendible i sostenible és la domèstica. A cada casa i cada edifici, una aerogenerador. Clar, aleshores Endesa, de què viuria?
+0
-1
felicitats!!!!
empordanès, 02/03/2011 a les 10:43
felicitats a tothom!!!! hem aturat el mapa eòlic!!
+1
-0
Si ja ho saviem
Celma, 02/03/2011 a les 12:36
La gent de Tanquem les Nuclears ja va denunciar que tot plegat no aniria enlloc, que no es volia avençar amb l'eòlica. Les nuclears i el gas ja els estan bé a La Caixa... i n'hi ha que no dubten a fer-los d'escuders. Com ens omplim la boca dels problemes de l'eòlica i la solar, i callem sobre les energies brutes...
+0
-0
en cada casa...
Miguel, 05/03/2011 a les 22:18
...un aerogenerador. Tant si fa vent com si no. Bona proposta... Gastar energia i materies primeres en decorar el paisatge amb milions de màquines aturades.

Em pregunto com es cobriran les necessitats energètiques de calor, desplaçament, etc. de cada llar.

I les necessitats energètiques d'indústries, hospitals, centres d'ensenyament, botigues...? És clar amb un petit aerogenerador.

Una prova més que pensar de manera simple, no dona sol·lucions simples, més aviat genera ximpleries.
+0
-0
SENY
Anònim, 10/03/2011 a les 23:01
Eòlica SÍ, però no de qualsevol manera. Amb criteris, amb intel·ligència, negociant amb el territori.

No és qüestió de posar molins a totes les carenes.
No és qüestió de posar molins on no hi hagi vent.

Hi ha una sostenibilitat local (impactes sobre el territori) i una sostenibilitat global (els impactes de la producció i consum d'energia). Cal respectar els dos àmbits.

Amb això farem bones instal·lacions eòliques, tot i que a ningú se l'escapa que el problema és el creixement del consum.

Un dia haurem de debatre el tema energètic en profunditat i en tots els seus vectors.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 815
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: