Redacció | Actualitzat el 01/03/2011 a les 11:59h

Tot i la crisi del sector, l'Escola de Pastors continua

Després de 2 anys de projecte aporta dades molt interessants pel que fa al perfil del futur de la pagesia

L'Escola de Pastors es va consolidant tot i la crisi del sector Foto: Arxiu ND.

Enguany l' Escola ha començat el 28 de febrer de 2011 en una nova ubicació, la Casa Agustí de Llagunes i se seguirà l'estructura de l'escola que consisteix amb un mes de teòrica i 4 mesos de pràctiques.

Un total d’11 persones comencen el nou curs, que va rebre 22 sol·licituds. El perfil és molt similar a les dues edicions anteriors. La mitjana d'edat torna a ser molt jove, 31 anys, la mateixa que ens les dos edicions anteriors. Quant a la seva procedència, enguany el 64% prové de la província de Barcelona (Vallès Occidental, Oriental i Barcelonès, principalment), un 9% de Lleida, 9% de Tarragona, 9% de Girona i un 9% del País Valencià.

Pel que fa a la seva situació laboral/professional, molts d'ells es troben a l'atur i/o reorientant el seu futur professional. La pagesia és el sector triat pel fet que és el que més s'apropa als seus interessos personals. En molts casos era una orientació laboral que arrossegaven de feia molt de temps però que no havien pogut plantejar-s'ho fins a l'actualitat. L'actual situació econòmica que posa en la mateixa situació tots els sectors, fa que la pagesia no sigui el sector més desafavorit. Alhora la seva elecció respon a la seva manera d'entendre la vida enfocada al treball de la terra, l'autosuficiència i la seva participació en el procés productiu de l'alimentació.

Les pràctiques, com en l'edició anterior, es portaran a terme a les zones de l'Alt Pirineu (Pallars Sobirà, Pallars Jussà i Alta Ribagorça), la Garrotxa i l'àrea del Montseny.  Aquestes dos últimes gràcies al treball de les entitats CST - Centre de Sostenibilitat Territorial d'Olot, que comptarà amb un alumne en pràctiques i l'Associació Aladula i l'Ajuntament del Montseny que comptarà amb 3 alumnes en pràctiques.  Aquest any també es treballarà amb pagesos i pageses de les comarques de la Noguera i l’Empordà que justament són el reflex d’aquest nou model de pagesia.  

La incidència del Projecte Grípia al món de la pagesia no podem dir que sigui menor, ja que de les 48 persones que ha passat per les seves instal·lacions en dos anys, n'han sortit 34 que estan tirant endavant amb el seu projecte tot i les dificultats existents en la incorporació de joves a la ramaderia.

COMENTARIS

+0
-0
Endavant!
Maurici Boldú, 01/03/2011 a les 18:53
Organitzar una tercera edició de l'escola de pastors pel territori ja és un èxit.
Potser, per tal d'implantar noves explotacions o activitats agrícoles que donin més resultats tangibles a l'aventura que suposa aquesta iniciativa caldria contemplar el model cooperativista. Dic potser perquè les dificultats que existeixen al sector no faciliten aquest objectiu.
Amb tot la formació pels qui volen tirar endavant l'experiència és clau. Endavant!

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 777
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: