Xavier Borràs | Actualitzat el 24/02/2011 a les 13:35h

Greenpeace aposta pel català

Ho anuncia la nova directora executiva de l'organització, Miren Gutiérrez, que s'ha presentat als mitjans a Barcelona

Miren Gutiérrez (esquerra), nova directora executiva de Greenpeace a l'Estat espanyol, i Anna Rosa Martínez (dreta), delegada a Catalunya, aquest matí durant l'esmorzar de presentació a Barcelona. Foto: X.B.C.

Després d'anys de maldar-hi molts associats i gent del moviment ecologista a Catalunya, Greenpeace ha decidit apostar pel català i per una certa territorialització de l'organització al país en una mena de cafè per a tots que, també, s'estendrà al gallec i al basc, tal com ha anunciat aquest matí als mitjans de comunicació a Barcelona la nova directora executiva de l'organització a l'Estat espanyol, la doniostiarra Miren Guitiérrez, que va assumir el càrrec el passat 15 de gener.

Els 25.000 socis que l'organització té a Catalunya (uns 20.000 a Barcelona) —una quarta part dels que té a tot l'Estat— i, certament una sensibilitat cada vegada més pròxima als associats, semblen motius suficients per l'aposta pel català que ha anunciat Gutiérrez, que no se circumscriurà, solament, a una mera traducció dels continguts sinó que es basarà, també, en un pla de tres anys d'expansió i focalització dels problemes mediambientals del nostre país.

La nova directora executiva, acompanyada del director de Marketing i Comunicació, Asensio Rodríguez, ha estat presentada per la delegada a Catalunya de l'organització, des de 2004, la catalana Anna Rosa Martínez, que ha destacat la bona acollida que ha tingut en l'àmbit de l'organització aquest nomenament. De fet, Gutiérrez, ha estat molt lligada durant anys professionalment al món del periodisme i la comunicació, i ha destacat que se sent molt reconeguda pels seus companys i companyes a Greenpeace. No endebades, va començar la seva carrera l'any 1991, a Hong Kong, primer com a redactora i després com a corresponsal de l'agència EFE, cobrint el sud-est asiàtic, la península de Corea i el Pacífic, i coordinant un grup de col·laboradors a la regió. La campanya de Greenpeace contra les proves nuclears de França a l'atol de Mururoa l'any 1995 es compta entre els afers sobre els quals va escriure.

Prioritats de treball i eixos a Catalunya

Les prioritats pel que fa a l'activitat de l'organització continuen sent, especialment, i a nivell global, les qüestions relacionades amb el canvi climàtic (reducció de carboni), pesca (capacitat d'estocs), forests (preservació de boscos primaris), energia nuclear (tancament), transgènics (tolerància 0, informació al consumidor) i costes (s'ha avançat molt amb la nova llei).

Pel que fa a Catalunya, tant Gutiérrez com Martínez han valorat molt positivament la denúncia de la Fiscalia (i posterior admissió a tràmit pel jutjat de Gandesa) contra els directius de la central nuclear d'Ascó per l'accident radioactiu de novembre de 2007 que van amagar al CSN i a la pròpia població i les conseqüències del qual encara no sabem quin abast tindran en el futur pròxim. De fet, Greenpeace treballa perquè l'energia nuclear no tingui espai a Catalunya i perquè no s'hi instal·li el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus radioactius, en la línia en què s'han posicionat tant el Govern d'Artur Mas com el propi Parlament de Catalunya.

Una altra de les línies d'acció de l'organització ecologista al nostre país serà la denúncia davant la possibilitat que Repsol aconsegueixi el permís per fer una nova explotació en profunditat davant les costes de Tarragona. "No volem —ha dit Gutiérrez— una marea negra com la del golf de Mèxic, i encara menys davant de l'hitorial d'aquesta companyia, amb el reguitzell de vessaments que s'han produït darrerament."

Preocupa, també, pel que significa d'incompliment, la posta en marxa —quasi clandestina— de la ova central de cicle combinat de Gas Natural al port de Barcelona, ja que, en teoria, abans de posar-la en funcionament calia activar tot de mesures compensatòries que no s'han dut a terme en absolut a la ciutat, com ha recordat de destacar el periodista ambientalista Joaquim Elcacho (Avui), que ha estat un dels artífexs de la presentació de Guitiérrez avui a l'Hotel Melià de l'avinguda de Sarrià de Barcelona.

"No hi ha cap paquet de mesures acceptable pel que fa a la contaminació a Barcelona", ha manifestat Anna Rosa Martínez. De fet, Greenpeace ha estat molt crítica amb l'enfocament de la mobilitat sostenible en contrapartida dels cicles combinats.

Pel que fa a les nuclears (3 a Catalunya, 1 al País Valencià), Miren Gutiérrez s'ha mostrat molt procupada pel gir que ha fet el Govern espanyol. Després de l'acció de Greenpeace a Cofrents, encara és més evident la vulnerabilitat d'aquestes centrals, sotmeses, a més, a l'error humà i, actualment, totalment innecessàries per cobrir les demandes d'electricitat i energia, tal com es demostrarà aviat en el tercer informe que prepara Greenpeace sobre les energies renovables per a aquesta tardor.COMENTARIS

+10
-0
ja era hora
violeta llac, 24/02/2011 a les 15:31
perfecte, era una de les febleses que hi trobava, cal ser també "ecocultural", sobretot en entorns on hi ha cultures en perill d'extinció, tant important com l'ecodiversitat és la diversitat cultural dels humans, no deixem de ser una espècie animal més!
+10
-0
Ja era hora
Queralt, 24/02/2011 a les 16:13
Han trigat bastant no? però be més val tard que mai....
+1
-2
en perill d\\\'extincio?
ricard d., 24/02/2011 a les 17:06
Per fi s\\\\\\\\\\\\\\\'han adonat que també era una llengua \\\\\\\\\\\\\\\"en perill d\\\\\\\\\\\\\\\'extinció\\\\\\\\\\\\\\\" ?... Ja els ha costat, ja. Però aquest tipus d\\\\\\\\\\\\\\\'organitzacions, ho sento, no em fan el pes quan anteposen els drets dels animals al de les persones. Si tots els esforços el fessin per preservar les cultures humanes amb la mateixa decisió que ho fan amb les balenes!.
+4
-0
només bones intencions
petrus, 24/02/2011 a les 17:13
Un petit problema.
En principi el món ecologista és qui està més obert al respecte cultural. Però si es tracta del català, per part dels ecolos espanyols, tot i que volen ser molt oberts, sempre hi ha alló de...
Que en definitiva sempre hi haurà alguna cosa que passarà pel davant en l'ordre de prioritats.
Que si posen una pancarta a la nuclear d'Asco o de Cofrents i ho fan en castellà "pa que lo entienda el mundo mundial", o...
que la pancarta l'han encarregat a Madrid i ves per on allà no sabien posar-ho en català.


La bona intenció la tenen, però al final.. Merda! sempre hi ha alguna pega!
+1
-1
www.greenpeace.ct
Anònim, 24/02/2011 a les 17:45
em fa tanta il·lusió com "la vanguardia española" en català. al final l'agenda espanyola s'imposarà, com sempre.
+5
-1
ECOLOGISTES ESPANYOLISTES i CONQUISTADORES ?
GLÒRIA SANS i BOSCH, 24/02/2011 a les 18:05
Fins fa poc els Ecologistes s´han adreçat a qui sigui amb castellà. Sempre m´he preguntat: És que el CATALÀ i els CATALANS no son una llengüa i un col.lectiu ecològic ? Una mica de respecte si us plau.
Penso que els ECOLOGISTES a Catalunya en català.
A Itàlia en italià.
A Espanya en castellà.
JA SERIA HORA QUE si més no, per cortessia amb el País que us acull, la llengüa fos el català i que el MOVIMENT ECOLOGISTA FOS INDEPENDENT DEL D´ESPANYA. Així d´igual a igual.
+2
-0
i tant
Anònim, 24/02/2011 a les 19:13
ja era hora, redéu.
+3
-0
Ja era hora!
Sergi, 24/02/2011 a les 19:57
Malgrat ser els Paisos Catalans els que més socis aporten a la organització Geenpeace España, sempre se ha menyspreuat l'ús del català.
Per cert, la seu hauria de estar a Barcelona, no a Madrid.
+4
-0
Animals i ànimes
Anònima, 24/02/2011 a les 20:50
Era una contradicció dolorosa, emprenyadora i insostenible. Com és pot defensar el dret a existir de tot bitxo vivent i negar-li a un poble, i en allò que té de més sublim i complex, de més elevat i immaterial, com és la llèngua que li dona ànima?
+0
-0
massa tard
Anònim, 24/02/2011 a les 23:32
No m'els crec. Tants anys per vèncer la resistència, com en altres ONG de tall jacobí (no emprenyis el meu amic...)només vol dir que no obeeix a un convenciment sincer sinó que es fa forçat per circumstàncies.
Personalment, sempre els consideraré un còs estrany a la societat civil catalana.
+0
-0
benvinguts
sol, 24/02/2011 a les 23:41
bé! comenceu a "territorialitzar la organització" i a utilitzar el català, que la independència és a tocar, i així no us agafarà "amb els pixats al ventre"!
+0
-0
Déu n´hi do el que els ha costat
PERE, 25/02/2011 a les 18:53
És una llastima el que han trigat a prendre una decisió així, si Greenpeace vol ser un moviment transversal i no elitista i el que volen és arribar a la gent és lògic que ho facin des de la proximitat i per tant s'acostin a la gent en la seva llengua. Penso que aquesta falta de sensibilitat endèmica envers la gent del país els ha fet molt mal en el grau la credibilitat i d'interes per part de la gent.
+0
-0
em sembla perfecte
Laura, 28/02/2011 a les 17:15
Em sembla perfecte. Però m'entristeix enormement llegir alguns dels comentaris que es fan al respecte. "Sempre els consideraré estranys a la societat civil catalana". Una societat que si només sap mirar-se el melic i rebutjar tot allò que no sigui d'aquí inicia un camí cap a un empobriment intern important. Sembla que tot allò que estigui escrit en castellà o vingui de la resta d'Espanya ha de ser rebutjat per sistema. Per quan un equilibri seré?
Greenpeace no és present a tots els països del món; si Catalunya s'independitza algun dia ningú garantitza que serà present aquí. I e spot pensar..."pitjor per ells"...però la veritat es que serà pitjor per a tots aquells que perdrem tenir a prop un referent mundial en l'ecologisme.
+0
-0
Dialogant amb Greenpeace sobre el seu model de Responsabilitat Social
Jmcanyelles, 01/03/2011 a les 01:58
Acabo de publicar un article sobre el tema: Dialogant amb Greenpeace sobre el seu model de Responsabilitat Social-Josep Maria Canyelles es reuneix amb la direcció de Greenpeace Espanya amb la voluntat d’afavorir la millora de la gestió de l’RS de l’organització
-Aquesta trobada ha vingut motivada arran de la polèmica suscitada a la tardor del 2009
-Fem públic el contingut de la trobada i llancem noves propostes en atenció a les persones i organitzacions que van confiar en nosaltres i van encoratjar-nos a iniciar un procés de diàleg amb Greenpeace
+0
-0
soci
jaromo, 10/03/2011 a les 20:41
Jo em vaig donar de baixa com a soci quan van dir que deixaven de publicar la revista en catala "para redusir costos", i així els ho vaig comunicar. La seva sensibilitat cap a les altres cultures és igual a 0. Això sí, lluitaran per la defensa de la cultura i llengua dels indis amazònics (que s'ho mereixen, és clar que sí). Es veu que no som prou exòtics.
+0
-0
4 anys després
Macià, 20/05/2014 a les 17:56
4 anys després, què han fet? La seva web continua només en castellà

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 815
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: