Xavier Borràs | Actualitzat el 15/02/2011 a les 10:30h

Greenpeace ocupa Cofrents per denunciar-ne la seguretat

Després de set hores a la central nuclear 15 activistes de l'organització i un fotògraf independent han estat traslladats al quarter de la guàrdia civil de Requena

Una activista de Greenpeace a la central nuclear de Cofrents, ocupada aquest matí. Foto: GP.

A primera hora del matí, més de vint activistes de Greenpeace han accedit a l'interior de la central nuclear de Cofrents (Vall de Cofrents, País Valencià). Sis escaladors han pujat a la torre de refrigeració, de 125 metres d'altura, on han pintat el missatge (en castellà): "Perill nuclear". A més, un altre grup d'activistes ha desplegat una pancarta amb el lema "Cofrents: tancament ja". Després d'aquesta acció de protesta pacífica ha quedat demostrada la falta de seguretat de Cofrents, de manera que Greenpeace demana el tancament de la central.Al vídeo es pot veure com, amb total impunitat, els activistes accedeixen a la central nuclear, amb què si en comptes de militants ecologistesfossin un escamot terrorista ara mateix estaríem parlant d'un desastre de proporpcions incomesurables. De fet, Cofrents ha declarat l'alerta d'emergència un cop els activistes ja eren dins la central nuclear.

Greenpeace demana al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) i al Govern que no es renovi el permís d'explotació de Cofrents, que venç el pròxim 19 de març, i es procedeixi al seu tancament definitiu.

"Les centrals nuclears són instal.lacions d'alt risc, no només per basar-se en una tecnologia perillosa, sinó també per ser, com reconeixen obertament les agències d'intel·ligència de tot el món, objectiu potencial d'atacs terroristes", ha declarat Carlos Bravo, responsable de la campanya Nuclear de Greenpeace.

Greenpeace demana al president José Luis Rodríguez Zapatero que aposti per un model energètic veritablement segur. Per això, li exigeix que compleixi el compromís del PSOE de posar en marxa un pla de tancament de les centrals nuclears i de potenciar les energies renovables i l'estalvi i l'eficiència energètica.

"Demanem a Govern, patronal i sindicats que donin suport sense vacil·lacions a les energies renovables, encara que només sigui per l'enorme potencial de creació d'ocupació que tenen, i s'oblidin de l'energia nuclear que, a més de ser bruta i perillosa, genera molt pocs llocs de treball comparativament", ha afegit Bravo.

Detencions: Greenpeace nega rotundament que s'hagi utilitzat la violència

Després de set hores des que 15 activistes accedissin a la central nuclear de Cofrents (València), els activistes estan abandonant la instal lació i estan sent detinguts i traslladats a la caserna de la Guàrdia Civil a Requena. Als 15 activistes es suma un fotògraf independent, detingut des de les 10:00 h.

Greenpeace nega rotundament que s'hagi utilitzat la violència durant l'acció. Greenpeace reitera que si durant l'acció tres treballadors de la central han resultat ferits, tal com afirma el CSN, en cap moment s'ha degut a cap comportament violent dels activistes.

"El desviament de l'atenció cap a la inqüestionable actitud pacifista dels activistes és una maniobra per evitar la qüestió clau: la manca de seguretat a les centrals nuclears i la necessitat urgent d'establir un calendari de tancament", ha afirmat Miren Gutiérrez, directora executiva de Greenpeace Espanya. L'organització insisteix que no es renovi el permís d'explotació de Cofrents, que venç el pròxim 19 de març, i es procedeixi al seu tancament definitiu.

Ha estat l'organització ecologista la que, des del primer moment, mitjançant una trucada telefònica a la Sala d'Emergència del CSN, SALEM, ha avisat de l'entrada dels activistes a la central nuclear per dur a terme una acció de protesta pacífica.

Greenpeace exigeix serietat en les valoracions sobre la seva protesta i considera especialment greu que Miguel Sebastián, ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, hagi afirmat "que s'hagi utilitzat la violència". Greenpeace demana una rectificació pública al ministre perquè les seves declaracions no tenen cap fonament .

Així mateix, al respecte de la seva declaració en què ha afegit que "a nosaltres sempre ens ha agradat el debat nuclear i tindrem diàleg", Miren Gutiérrez, ha afegit: "Perquè hi hagi un diàleg sobre el debat nuclear, l'altra part ha de escoltar. Però el ministre Sebastián porta anys sense voler parlar amb els grups ecologistes, mentre només atén a la indústria nuclear, del carbó i del petroli, atacant i destruint les energies renovables ".

Les accions de Greenpeace es duen a terme sempre regides per la no violència, un principi que ha permès a l'organització ecologista desenvolupar la seva denúncia pública durant els seus quaranta anys de trajectòria.

Ocupació

Segons l'informe Estudi sobre l'ocupació associat a l'impuls de les energies renovables a Espanya , de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, i de Comissions Obreres, presentat el passat 11 de novembre , el nombre de llocs de treball directes actuals que proporcionen les renovables és de més de 75.000 i es xifra en altres 128.000 llocs de treball directes el potencial laboral de les renovables per a 2020, tenint en compte només les previsions oficials de creixement de les energies renovables. En canvi, segons dades de Comissions Obreres, el sector nuclear comptava el 2005 amb 4.124 empleats dels quals el 52,8% pertanyien a la plantilla fixa de les centrals nuclears.

Errors i problemes de seguretat

Greenpeace incideix en què la central nuclear de Cofrents és una instal.lació perillosa que compta amb un interminable llistat d'errors i de problemes de seguretat sense resoldre, el que evidencia l'esgotament de la seva vida útil. Per exemple, el passat 7 de febrer va patir una fallada en l'obertura de la vàlvula del circuit de seguretat. Aquest tipus d'errors s'ha repetit sistemàticament en els darrers anys, cosa que ha provocat la declaració de contínues prealertes d'emergència. Malgrat les inspeccions del CSN, el problema continua sense resoldre's.

Entre les moltes deficiències identificades, Greenpeace destaca les relacionades amb els sistemes de lluita contra incendis, l'accés a la sala de control, l'augment de les dosis rebudes pels treballadors en el manteniment, el desafiament als marges de seguretat en els sistemes de refrigeració d'emergència o la tardança en les anàlisis de successos, a tall d'exemples.

Aquests greus problemes de seguretat demostren l'envelliment de la central nuclear de Cofrents i, per això, un risc cada vegada més alt de patir un accident. "No té sentit assumir aquest risc, que podria tenir un altíssim cost per a la salut, el medi ambient i l'economia, quan la viabilitat tècnica i econòmica d'un sistema de generació elèctrica basat al 100% en tecnologies renovables és un fet ja comprovat", ha assegurat Bravo.

Nombrosos informes demostren de forma científica la viabilitat d'un sistema 100% renovable, entre ells l'elaborat per la Fundació Idees per al Progrés del PSOE en el qual es conclou que les centrals nuclears són un gran obstacle per al desplegament a gran escala de les energies renovables.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 947
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: