Redacció | Actualitzat el 14/02/2011 a les 11:55h

Denuncien CiU i PP per intentar legalitzar construccions vora mar

CiU pretén modificar la delimitació de l’abast del patrimoni marítim-terreste de la Llei de costes i el PP vol la perpetuació indefinida de les concessions

La Marina d'Empuriabrava. Foto: Arxiu ND.

Dues propostes de CiU i PP al Congrés dels Diputats presentades els darrers dies pretenen reduir la protecció que la Llei de Costes confereix al litoral de tot l’Estat, cosa que beneficiaria els interessos privats per davant dels públics.

La proposició de llei de CiU pretén modificar la delimitació de l’abast del patrimoni marítim-terreste de la Llei de Costes, en excloure d’aquest domini públic les “ciutats navegables i les àrees urbanes consolidades amb singularitats pròpies”.

El propòsit de CiU és legalitzar la situació irregular en què es troben quatre municipis catalans: la Marina d’Empuriabrava (Castelló d’Empúries), els Canals i la Urbanització de Santa Margarida (Roses), així com la Platja de S’Abanell (Blanes), on es varen construir nombroses finques en domini públic. Part d’aquestes finques van quedar fora de la legalitat i ocupen domini públic des de l’entrada en vigor de la Llei de Costes al 1988.
Ecologistes en Acció recorda que la construcció d’una marina com Empuriabrava en un entorn tan singular com els aiguamolls de l’Alt Empordà, a la desembocadura del riu Fluvià, va significar un gravíssim atemptat ecològic. La reacció popular a principis dels anys 80 va culminar amb la declaració del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, precisament per a protegir el que havia quedat d’un entorn natural únic, enormement ric en biodiversitat i molt valorat per la població tant autòctona com foranea, davant les intencions de sectors econòmics i polítics per a ampliar Empuriabrava i els seus canals.
La protecció del litoral i el seu manteniment com a espai públic no urbanitzat és un element clau en l’ordenació territorial de l’Estat i de Catalunya. El seu principal objectiu és mantenir i conservar adequadament la singularitat ecològica, paisatgistica i com a bé públic, d’un entorn tan fràgil i excepcional com és l’estreta franja costanera, malauradament molt modificada per l’activitat humana.

En els casos de propietaris, llogaters, treballadors i empresaris que estan afectats per la delimitació del domini públic marítim-terrestre, cal trobar solucions justes i raonables (compensacions, expropiacions, etc.) per a minimitzar els perjudicis als seus drets legals. Però en cap cas podem acceptar una modificació de la Llei que posi en qüestió la seva finalitat última.

La intenció de CiU és que s’atribueixi a les comunitats autònomes el poder d’aprovar excepcions a la Llei de Costes, amb la qual cosa s’obriria una porta a una interpretació molt laxa de la llei, que portaria a augmentar els espais de la costa privatitzats, creant així una nova via legal per a l’especulació i generant un greuge comparatiu amb altres comunitats o espais de Catalunya que ja s’han adaptat a la Llei.

D’altra banda, la proposició de llei del PP en relació a la mateixa Llei té com a objectiu la perpetuació indefinida de les concessions, la qual cosa significaria una privatització de fet del domini públic marítimo-terrestre.

Per tot això, Ecologistes en Acció insta als partits polítics del Congrés dels Diputats a ser conscients del que signifiquen les propostes presentades. En coherència amb l’interès públic, la conservació de la biodiversitat dels ecosistemes litorals i el dret al lliure accés al nostre litoral les forces polítiques han de rebutjar ambdues proposicions de llei, per tal d’evitar que s’obri una nova via d’especulació i de privatització.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 835
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: