Redacció | Actualitzat el 11/02/2011 a les 11:34h

Barcelona prova un paviment que redueix un 53% la contaminació

Gràcies a aquest material especial col·locat al terra de la plaça Can Rosés, el procés de degradació de contaminants s’accelera trenta vegades més respecte de la velocitat habitual

Un nou paviment col·locat a la plaça de Can Rosés ha permès reduir la contaminació atmosfèrica, produïda per les emissions dels tubs d'escapament dels vehicles, fins a un 53%. Les dades es van recollir entre els dies 11 i 15 de setembre, i van corroborar que el material accelera el procés de degradació de contaminants.

El districte de les Corts ha aconseguit reduïr fins a un 53% la contaminació atmosfèrica gràcies a la instal·lació d’un paviment especial implantat a la plaça de Can Rosés. Aquest paviment, que s’ha provat amb èxit al districte de les Corts, redueix la quantitat d’òxids de nitrogen i hidrocarburs orgànics en l’aire, i contribueix a crear un entorn més saludable amb un menor grau de pol·lució.

Les dades recollides sistemàticament entre els dies 11 i 15 de setembre a dos punts diferents de la plaça reflexen que aquest nou paviment ha reduït la quantitat de contaminants de l’aire provinents dels tubs d’escapament dels vehicles. Utilitzant l’energia lumínica a través del procés de fotocatàlisi, els descontaminants atmosfèrics aconsegueixen estimular la formació de reactius d’oxidació capaç de degradar alguns compostos orgànics i inorgànics continguts en l’atmosfera.

La fotocatàlisi és un procés pel qual la substància del paviment actua com un catalític augmentant la reacció química. D’aquesta manera, en el curs de la reacció de l’oxidació, els òxids de nitrogen altament tòxics es converteixen en nitrats.

El descontaminant atmosfèric que s’ha col·locat al paviment de la Plaça Rosés és un diòxid de tità modificat especialment. Els minerals que contenen diòxid de tità corresponen a l’ampli grup de minerals formadors de roques. En el procés descontaminant atmosfèric, l’energia requerida se subministra només mitjançant la radiació ultravioleta i radiació visible emeses pel sol.

Recollida de dades

Els equips de mesurament, homologats per la Generalitat, es van posar en dos punts diferents de la plaça, a uns 40 metres de distància l’un de l’altre. Un es va col·locar enmig de la plaça Can Rosés, i l’altre a una terrassa de la Biblioteca Can Rosés, a uns 4,2 metres d’alçada.

Aquests equips van recollir les dades d’immissió de contaminants atmosfèrics, com òxids de nitrogen (monòxid i diòxid de nitrogen), ozó, monòxid de carboni i diòxid de sofre en els dos punts.

Paral·lelament es va estudiar, a través d’una estació meteorològica, la temperatura, la velocitat del vent, la direcció del vent, el percentatge d’humitat i la radiació solar. Els mostreigs van iniciar-se el dia 11 de setembre i van finalitzar el dia 15 amb una cadència minutal al llarg de les 24 hores.

Les dades recollides pels aparells ha permès concloure que el paviment descontaminant de la plaça ha permès reduir fins a un 25% la concentració d’òxids de nitrogen; un 53% la presencia d’ozó; un 34% el diòxid de sofre i un 53% el monòxid de carboni. També s’ha conclòs la influencia significativa que va tenir la radiació solar en la reducció de la
contaminació.

Notícies relacionades


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 685
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: