Redacció | Actualitzat el 10/02/2011 a les 14:29h

Hereu diu que Barcelona fa els deures per la contaminació

L'alcalde de la capital catalana creu que no es pot comparar amb Madrid i que aquest ha de ser un debat d'àmbit metropolità i no exclusivament de la ciutat

L'aire de Barcelona esdevé, per causa del trànsit rodat, cada dia més irrespirable. Foto: Montserrat Escayola.

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha reclamat que no es fiquin 'al mateix sac' Barcelona i Madrid en la lluita contra la contaminació. L'alcalde, en una roda de premsa a l'ACN, ha defensat que la capital catalana està fent els deures per millorar la qualitat de l'aire i ha assegurat que la cultura i la forma d'actuar de les dues ciutats és diferent.

'Nosaltres no mourem indicadors mediambientals perquè ens quedi bé, aquesta és la cultura potser de l'Ajuntament de Madrid, nosaltres no, tot el contrari', ha declarat. Hereu ha valorat així la decisió de la Fiscalia de Medi Ambient d'obrir una investigació a Barcelona i Madrid per determinar si compleixen amb la directiva europea de qualitat de l'aire.

Hereu ha remarcat que les formes de fer d'una i altra ciutat són completament diferents. 'No vull que se'm posi al mateix sac que Madrid, perquè no té res a veure un model i altre, ni en mobilitat, ni en energia ni en l'urbanisme que fem té res a veure', ha declarat. Ha assegurat que la capital catalana ha engegat polítiques positives que han estat 'objecte d'ampli reconeixement'. Entre d'altres ha mencionat la implantació de l'àrea verda, l'impuls del Bicing i l'aposta per energies renovables.

D'altra banda, l'alcalde ha considerat que, en el cas de Barcelona, solucionar aquesta problemàtica no depèn només de la ciutat sinó que és un assumpte de caire metropolità. Ha defensat que la mobilitat amb vehicle privat dels barcelonins és minoritària, però en canvi la gent que van a la capital des dels municipis del seu entorn sí que utilitzen el cotxe. Per aquest motiu, s'ha preguntat a qui investigarà la Fiscalia tenint en compte aquests condicionants.

Reivindica un govern metropolità

Per a Hereu, aquesta problemàtica posa de manifest la necessitat d'un govern metropolità que pugui prendre decisions i impulsar actuacions conjuntes entre diversos municipis i amb el Govern, com per exemple treballar per tenir 'millors Rodalies'.

'És expressió de dèficit metropolità, necessitem més govern metropolità amb més força i capacitat d'interlocució', ha declarat. Amb això ha afirmat que no vol dir que el problema sigui d'altres municipis sinó d'un assumpte que s'ha d'abordar conjuntament ja que 'hi ha polítiques metropolitanes que durant anys han estat febles'.

Hereu ha assegurat que si la investigació arriba a conclusions que obliguen la ciutat a prendre mesures així es farà. Paral·lelament ha recordat que la situació encara no és de perill i ha dit a la ciutadania que estigui tranquil·la perquè 'no s'amaguen els indicadors'.

L'anunci de la Fiscalia de Medi Ambient d'aquesta investigació arriba després que la capital catalana hagi registrat nivells molt alts de contaminació i que el Govern hagi decidit posposar la modificació del límit de circular a 80 kilòmetres per hora als accessos a Barcelona per qüestions mediambientals.


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 597
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: