Redacció | Actualitzat el 09/02/2011 a les 18:46h

Un projecte educatiu, finalista al Premi Europeu del Paisatge

Ha estat impulsat pels departaments d'Ensenyament i Territori i Sostenibilitat i l'Observatori del Paisatge

El projecte educatiu Ciutat, Territori, Paisatge , promogut pels departaments d'Ensenyament, Territori i Sostenibilitat i l' Observatori del Paisatge de Catalunya és un dels catorze finalistes al Premi del Paisatge del Consell d'Europa del 2011. La iniciativa ha estat seleccionada pel Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí entre diverses experiències de l'Estat espanyol per participar en un guardó biennal que pretén reconèixer les iniciatives exemplars dels signants del Conveni europeu del paisatge.


El projecte, iniciat el 2008, vol actualitzar els coneixement sobre ciutat i territori de l'alumnat de secundària així com promoure'n la sensibilització envers el paisatge. També pretén reforçar les competències bàsiques previstes per a aquesta etapa. Els materials didàctics, elaborats per persones de reconegut prestigi en la matèria, estan formats per:
  • Dotze làmines que permeten als alumnes treballar en equip per interpretar dotze paisatges de Catalunya, representatius de la diversitat de paisatges del país (s’adjunta exemple al final de la nota de premsa).
  • Una guia didàctica per al professorat amb activitats a desenvolupar pels alumnes.
  • El web Ciutat, Territori, Paisatge, que amplia i aprofundeix en el contingut de les dotze làmines i afavoreix l'ús de les noves tecnologies de la informació en els processos d'aprenentatge.
  •  

Una de les làmines del projecte


Més de 450.000 alumnes d'entre 12 i 16 anys d'Educació Secundària de Catalunya van rebre aquest material entre el 2008 i el 2009, i paral·lelament les tres institucions van organitzar cursos de formació per al professorat. Es tracta d'una experiència pionera a Europa per introduir el concepte de paisatge i la transformació dels territoris a l'ensenyament secundari.

La diversitat del paisatge, als instituts

La iniciativa de la Generalitat i de l'Observatori ha permès introduir als instituts la diversitat dels paisatges catalans. En aquest sentit s'han seleccionat exemples com la transformació del Poblenou de Barcelona per crear el districte 22@ així com territoris de contacte entre l'agricultura i l'expansió urbanística com el Baix Llobregat o el Pla de Bages. El paisatge com a recurs turístic es pot treballar a partir d'un exemple de mar (Costa Brava) i un de muntanya (la Vall d'Aran) mentre que la relació entre ciutat i parc natural es mostra amb el cas d'Olot i la Garrotxa.

També es pot estudiar a les aules els paisatges de regadiu del Segrià en una zona de secà, el paisatge de la frontera de la Cerdanya, els industrials del Tarragonès, els fluvials i de producció energètica de la Ribera d'Ebre i la relació entre la ciutat compacta i difusa al Vallès.

Els materials aprofiten eines com la fotografia aèria i panoràmica així com la cartografia per entendre les transformacions del territori i els principals elements que configuren els paisatges. A més, al web els alumnes poden simular-ne l'evolució.

Navega per les etiquetes

premi europeupaisatgeeducacióPaisatge

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 776
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: