Redacció | Actualitzat el 03/01/2011 a les 09:08h

Un gos aprèn 1.000 paraules

La realitat, un cop més, supera la ficció. Si els mítics "Rintintín", "Lobo", "Rex" o "Lassie" gaudien d'una simbiosi amb els humans de pel·lícula, ara podrien ser realitat. Aquest és el cas difós per la prestigiosa revista New Scientist, el de Chaser, una femella de border collie  que ha assolit entendre i aprendre 1.000 paraules.

Els psicòlegs Alliston Reid i John Pilley, de Wofford College, a Carolina del Sud, han treballat amb Chaser de sis anys d'edat durant tres anys, realitzant entrenaments diaris de quatre o cinc hores, fins que la gossa ha memoritzat mil paraules i, a més, ha demostrat que és capaç de distingir-les.

El procés d'ensinistrament, Reid i Pilley consistia en utilitzar més de mil joguines, cadascuna amb el seu nom, i repetir-li a Chase aquests noms una i altra vegada per enfortir l'associació. Per comprovar que el gos els tenia memoritzats, formaven l'atzar grups de 20 joguines i nomenaven un perquè Chaser el tragués de la pila. El gos ha realitzat un total de 838 proves al llarg de tres anys i sempre les ha encertades amb un mínim de 18 objectes de cada vintena. El vocabulari de Chaser inclou, entre altres, paraules com coixí, amfibi, cangur, tentacle, piràmide, serp, papallona, monstre i zombi.
 
Chase ha batut el rècord que tenia registrat Rico, un gos alemany, que el 2004 va acreditar memoritzar 200 paraules amb nou anys d'edat.

L'anterior rècord va ser registrat a Alemanya, el 2004: un gos anomenat Rico va poder aprendre 200 paraules als seus nou anys. "No volem dir que els gossos puguin aprendre una llengua de la mateixa manera que els nens però sí que són capaços d'aprendre moltes més paraules del que es podria pensar", afirma el professor Reid, satisfet del resultat del seu experiment.

Navega per les etiquetes

gosaprenentatgeparaulesciència

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 835
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: