Redacció | Actualitzat el 20/12/2010 a les 09:50h

La política espanyola sobre transgènics l'ha dictada Monsanto

Segons es trasllueix de diverses revelacions de Wilileaks • Organitzacions ecologistes, de consumidors i pageses exigeixen que se'n prohibeixi el conreu

Arran de la informació publicada a El País, basada en dades de Wikileaks que evidencien una estratègia conjunta a favor dels transgènics dels governs d'Espanya i els EUA, Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, COAG, Plataforma Rural i CECU exigeixen que la política espanyola sobre organismes modificats genèticament (OMG) deixi d'estar controlada per les multinacionals i demanen una moratòria immediata del seu conreu a l'Estat espanyol.

Les organitzacions d'agricultors, ecologistes i consumidors exigeixen a la ministra de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, Rosa Aguilar, que adopti les mesures oportunes i prengui immediatament cartes en l'assumpte exigint responsabilitats als que, escandalosament, han treballat per afavorir els interessos de les grans multinacionals biotecnològiques en detriment dels del conjunt de la societat, de la salut pública i del medi ambient.

Des de fa més d'una dècada el Govern d'Espanya ha defensat pràcticament en solitari el cultiu de transgènics a la UE, i és l'únic país que ha tolerat el seu cultiu a gran escala (segons dades del propi Ministeri, se'n cultiven al voltant de 70.000 hectàrees d'un blat de moro modificat genèticament de Monsanto, majoritàriament a l'Aragó i a Catalunya). I ho ha fet sense complir amb les normes europees i espanyoles de transparència, sense seguir els productes a través de la cadena alimentària, sense obligar a etiquetar els aliments transgènics i sense fer seguiment algun dels camps cultivats amb aquestes perilloses llavors. Les dades fetes públiques ara expliquen, segons aquest col·lectius, per què s'ha permès que facin el que vulguin les multinacionals del sector, tot i els innombrables casos de contaminació genètica i els danys socials i econòmics que aquests cultius han ocasionat.

Per això és de vital importància, manifesten, que la nova ministra canviï immediatament la posició del Govern d'Espanya i que la primera mesura sigui prohibir el cultiu de blat de moro transgènic de Monsanto MON 810 per a la pròxima campanya de sembra, tal com porten fent des de fa anys els governs de fins a deu països de la UE (entre ells França, Àustria o Alemanya) a causa de les evidències científiques sobre els seus impactes en el medi ambient, la impossibilitat de convivència de l'agricultura transgènica amb la convencional i ecològica i les incerteses sobre els seus efectes sobre la salut a llarg termini.

"La prohibició del cultiu de transgènics per part de l'Executiu espanyol és imprescindible per poder defensar els interessos del medi ambient, l'agricultura i la salut pública, perquè no continuïn en mans de la indústria dels transgènics, dels interessos dels EUA i dels qui, des de les institucions espanyoles, els han donat suport obertament", tal com ha quedat demostrat en els cables de Wikileaks.

COMENTARIS

+2
-1
Dicta...dura?
AliBay, 20/12/2010 a les 17:31
La política l'ha dictada Montsanto i la filtració la silenciarà la premsa del règim. D'aquí a vint dies quedem un dia i mirem quants titulars i articles ha generat aquesta filtració, que no és ni si al Berlusconi li agraden les senyoretes ni si a la Clinton li preocupa l'estabilitat mental de la Kirschner.
+0
-0
El gran desconegut
Jordi Garriga, 21/12/2010 a les 13:45
El tema del transgènic forma part del primer graó a la cadena de producció alimentària.
Transgènic és coartar al pagès, doncs des del moment que adquireix aquestes llavors monopolitzades es veu obligat a adquirir també adobs i plaguicides específics que els hi subministra només...?: ven la seva ànima al diable.
El pagès del costat encara que no vulgui aquestes llavors se les ha d'acabar menjant; per contaminació li arriben portades pel vent. I ha d'entrar per força a l'engranatge diabòlic.
I al consumidor conscient, a la pràctica acaba per no tenir opcions a poder triar el que menja.
+0
-0
Vergonyós
geri1590, 21/12/2010 a les 19:02
Em sembla vergonyòs que els polítics que, suposadament tenent que estar al nostre servei, mirin pels seus propis interessos, ja que si cobren alguna comissió de les grans multinacionals no aniria malament. Serà que no cobren ja!?
No em sembla malament que es planti MOLT CONTROLADAMENT transgènics de patata o del que sigui per produir bosses biodegrabales. Però que això no s'ho mengi cap animal ni pugui afectar a CAP organisme viu.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 754
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: