Bertran Cazorla/ACN | Actualitzat el 17/12/2010 a les 12:17h

Castelldefels se suma a la demanda col·lectiva contra Uralita per l'amiant

El Col·lectiu Ronda i l'Ajuntament, que també ha denunciat l'empresa, facilitaran que els interessats obtinguin als ambulatoris la documentació necessària

Membres del Col·lectiu Ronda expliquen a afectats per l'amiant de Castelldefels què poden fer per sumar-se a la demanda col·lectiva contra Uralita que preparen. Foto: B. Cazorla/ACN

Advocats del Col·lectiu Ronda han explicat, en una sessió informativa aquesta tarda, als veïns de Castelldefels que poden estar afectats per l'amiant que va expedir la fàbrica Rocalla en aquest poble fins a inicis dels 90 quins passos han de seguir per a sumar-se a la demanda col·lectiva que volen presentar. Unes 200 persones han seguit les explicacions dels experts, que consideren que en aquesta ciutat del Baix Llobregat encara no hi ha el grau de sensibilització que s'ha assolit a Cerdanyola, on hi havia la Uralita. L'Ajuntament, que fa mig any també va demandar aquesta empresa, facilitarà que els afectats puguin obtenir als ambulatoris els documents clínics necessaris per sumar-se a la demanda.

'Hem vingut a Castelldefels a intentar aglutinar el màxim nombre d'afectades possible, i a fer pedagogia', ha indicat l'advocada i sòcia del Col·lectiu Ronda Esther Costa. Després de la sessió informativa d'avui, esperen que els veïns de la fàbrica Rocalla i els familiars dels seus treballadors els puguin oferir la documentació que els fa falta 'per intentar fer una demanda amb el més gran nombre possible d'afectats per intentar fer justícia social d'un tema que ha estat tapat i desconegut durant tants anys'.

I especialment desconegut a Castelldefels (el Baix Llobregat), han indicat els membres del Col·lectiu: mentre a Cerdanyola (Vallès Occidental), on treballava la fàbrica d'Uralita, aquest equip de treball fa 40 anys que fa aquesta pedagogia, a Castelldefels tan sols fa tres que explica als treballadors de Rocalla, que va treballar en aquest municipi fins els anys 80 en una fàbrica que no va ser desmantellada fins el 1992, que alguns dels problemes respiratoris que pateixen poden tenir a veure amb l'exposició a l'amiant a la qual van ser sotmesos.

Rocalla, a Castelldefels, va prendre menys mesures que Uralita a Cerdanyola

I això que el cas de Castelldefels pot ser especialment greu. Mentre Uralita va anar incorporant mesures de seguretat a partir dels 70, quan va començar a haver sensibilització social, 'Rocalla va tancar havent incorporat escasses mesures de seguretat per als treballadors', denuncia Costa.

El Col·lectiu calcula que, des dels anys 60, van passar per Rocalla uns 5.000 o 6.000 treballadors. I també els seus familiars i els veïns de l'indret poden patir afectacions. Aquests afectats s'anomenen 'passius' i són els que ara busca el Col·lectiu Ronda.

'Passius domèstics' i 'passius ambientals'

D'una banda existeixen, ha explicat Costa 'els passius ambientals, que han estat persones que, sense a treballar a Rocalla, han viscut a prop i per una relació de veïnatge han resultat contagiats'. I d'altra banda hi ha els 'passius domèstics', que són 'sobretot les famílies dels treballadors, que, suplantant l'obligació de l'empresa de netejar i de portar els uniformes nets als llocs de treball, quedaven contagiades per la presència d'aquell treballador al domicili', afegeix Costa.

Aquests afectats poden fer arribar la seva sol·licitud per sumar-se a la demanda col·lectiva a partir d'ara. A Cerdanyola, el Col·lectiu Ronda va engegar una campanya similar aquest estiu, i estan tenint molta afluència, assegura Costa.

Per a dur a terme la demanda, els advocats necessiten una sèrie de documents clínics dels possibles afectats que els veïns de Castelldefels poden obtenir als dos ambulatoris de la ciutat. Allà s'ha sensibilitzat els professionals, i especialment a dos metges especialistes en el sistema respiratori, ha explicat a l'ACN el regidor de Salut del municipi, Ramón Morera (PSC).

L'Ajuntament estudiarà sumar-s'hi

Morera ha afegit que ja no hi ha contaminació per amiant a Castelldefels, excepte al subsòl. Per això,cada cop que es realitza una excavació s'han de prendre mesures especials. Precisament en una d'aquestes excavacions, a inicis d'any, el consistori va descobrir que una zona on volia construir un parc estava contaminada amb amiant.

L'Ajuntament va reclamar a Uralita, la successora legal de Rocalla, que ho netegés, i l'empresa s'hi va negar, ha relatat Morera. El consistori va demandar Uralita fa sis mesos, ha indicat. I ara, davant de la invitació del Col·lectiu Ronda, no descarta sumar-se la nova demanda. Els serveis jurídics locals hauran d'estudiar aquesta possibilitat, ha avançat Morera.


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 733
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: