Redacció | Actualitzat el 14/12/2010 a les 19:18h

Presenten la primera col·lecció d'artesania feta amb llana del país

La llana d’ovella Xisqueta és la matèria prima d’una col·lecció de productes 100% locals i 100% artesans

Alguns dels productes fets amb llana d'ovella xisqueta. Foto: O.X.

Aquesta setmana s’ha presentat la 1a. col·lecció de productes artesans fets amb llana Xisqueta. En un acte cel·lebrat a l’Alfolí de Gerri de la Sal (Baix Pallars) es van reunir més de 100 persones, entre elles pastors i artesans, per assistir a la presentació en exclusiva. L’acte va comptar amb la participació del grup de jazz Bridges. La presentació es va portar a terme mitjançant una representació teatralitzada a càrrec de Bàrbara Grosskopf i Josep Balagueró, on es va simular d’una manera original un habitatge omplert de productes Xisqueta.

Aquest projecte compta amb 2 anys de procés i veu la llum per aquest nadal. El projecte ha estat promogut per l’Associació Obrador Xisqueta.

Obrador Xisqueta és una associació sense ànim de lucre del Pallars Sobirà (Alt Pirineu). Aquesta neix per d’una banda, pagar a un preu just la llana d’ovella Xisqueta dels ramats locals perquè els ramaders puguin costejar el preu de la xollada; i per l’altra treballa l'aprofitament de la llana de raça Xisqueta que fins fa poc era considerada una raça en perill d'extinció.

Alhora l’associació vol donar a conèixer l'ofici de pastor/a; donar valor l'ofici d'artesà/na; i difondre una raça autòctona i el territori que l'acull.

L’associació treballa des del 2009 amb explotacions del Pirineu que tenen raça Xisqueta. Fins llavors la llana d’aquestes explotacions era malvenuda (per exemple s’intercanviaven 400 quilos per una esquella o es pagaven a 0,06 c/quilo (10 ptes); o molts altres cops directament es llançava en qualsevol racó o barranc de la nostra geografia).

Les fibres naturals, com la llana, en pocs decennis s’han anat substituint per fibres sintètiques o químiques, com l’acrílic, que han passat a ser el component principal de la majoria de jerseis suposadament fets de llana.

Obrador Xisqueta pretenia donar valor de nou a la llana del país i tornar-la a posar de moda, fent incidència amb l’aprofitament dels recursos locals que disposem a la vora i tornar-los a recuperar per a un ús quotidià.

Vegeu la nota de premsa de l'Obrador Xisqueta.

Navega per les etiquetes

Artesaniallanaovella xisquetaPallars

COMENTARIS

+0
-0
Bona pensada
Lourdes Soler, 16/12/2010 a les 19:49
Està molt bé que es recuperin els teixits de llana, a l'hivern és el que més escalfa. Els jerseis són cada vegada més dolents, diuen que porten llana, però et fan boles abans de la primera rentada.
S'hauria de potenciar més la llana d'aquí de qualitat, sobretot ara que es fan pocs matalassos de llana (tan bé que s'hi dormia!)

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 702
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: