Redacció | Actualitzat el 10/12/2010 a les 13:06h

Manifest ecologista per la continuïtat de Medi Ambient

Els més de trenta grups adherits —entre els quals Ecologistes en Acció, Depana i Ecologistes de Catalunya— ho consideren un pas enrere

Diverses organitzacions ecologistes i plataformes ciutadanes catalanes han presentat avui a Barcelona una declaració, com a interlocutors dels moviments de defensa de la natura i  el medi ambient, davant les manifestacions de la coalició electoral guanyadora de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, Convergència i Unió, sobre  la possibilitat de suprimir el Departament de Medi Ambient, tot incorporant les seves competències  a d'altres departaments.

En aquest sentit, han elaborat un manifest per acord unànime de totes les entitats adherides on reclamen que es mantingui el Departament de Medi Ambient i les seves competències i que el medi ambient sigui transversal en totes les accions dels diferents departaments del nou govern català.

El manifest

MEDI AMBIENT: UN DEPARTAMENT I CONSELLERIA VITALS PER AL PROPER GOVERN DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

Les organitzacions ecologistes i plataformes ciutadanes catalanes que signem aquesta declaració, com a interlocutors dels moviments de defensa de la natura i atenent les declaracions de la coalició electoral guanyadora de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, Convergència i Unió, en el sentit de voler suprimir el Departament de Medi Ambient, tot incorporant les seves competències al Departament d’Agricultura i al Departament de Política Territorial i Obres Públiques

MANIFESTEM:
LA PROBLEMÀTICA AMBIENTAL: UNA PRIORITAT MUNDIAL

El medi ambient s’ha convertit en un dels principals reptes d’interès i preocupació internacional, com ho demostren les cimeres sobre el canvi climàtic - Copenhagen i ara mateix Cancún -, vist l’efecte que el nostre model de consum de recursos està tenint en les economies mundials i la necessitat de cercar models alternatius que puguin garantir la sostenibilitat a escala planetària i deixar enrere la crisi ocasionada per la insostenibilitat dels models actuals.
La conservació de la Biodiversitat, tal com ha posat de manifest la recent cimera de Nacions Unides a Nagoya (Japó), està amenaçada pels nostres impactes sobre el planeta. La pèrdua de biodiversitat no és un problema que només afecti a animals, plantes o ecosistemes: l’espècie humana som totalment depenents d’aquesta diversitat biològica, i provocant l’actual Sisena Extinció Massiva de la història estem excavant la nostra pròpia fossa, ja que no podrem subsistir sense la resta d’éssers vius. El compromís de la Unió Europea de la Meta 2020 de biodiversitat, així com els acords de la Convenció sobre Diversitat Biològica de Nagoya obliguen tots els governs i les societats a prendre mesures dràstiques per aturar la degradació ambiental que està al darrera de la pèrdua de biodivesitat.
Una gestió seriosa del medi ambient també passa per fer prioritaris els conceptes i posades en pràctica d’una gestió responsable dels residus, de l’aigua i de l’ús i abús del territori (més i més infraestructures sense fi), lligada amb l’ús sostenible dels recursos bàsics pel desenvolupament de la nostra societat.
Tots aquests aspectes requereixen que el futur govern del nostre país no prescindeixi d’una veu autoritzada i amb competències per treballar i defensar les polítiques ambientals dins de l’acció global del govern i de tots els seus departaments i ens de gestió.

A CATALUNYA: TRANSVERSALITAT DE LES POLÍTIQUES AMBIENTALS

No es tracta tan sols que hi hagi un Departament de Medi Ambient, sinó garantir el seu paper d’interlocució al nivell que li correspon dins el Consell Executiu per tal d’assegurar que la component ambiental constitueixi una línia prioritària d’actuació del futur govern, així com per garantir que arribi de manera transversal a la resta de conselleries i alhora apliqui els criteris de sostenibilitat ambiental d’una forma real en tot l’àmbit de l’acció del govern. Aquesta visió responsable ens permetrà afrontar els reptes del futur per la sostenibilitat del nostre país.

LA UE I ELS PAÏSOS CAPDAVANTERS REFORCEN I NO REDUEIXEN ELS SEUS ENS AMBIENTALS DE GOVERN

La Unió Europea atorga dins de la Comissió Europea un paper rellevant al Comissari de Medi Ambient i manté i impulsa l’Agència Europea de Medi Ambient com òrgans preferents de la seva acció de govern comunitària.
La República Federal Alemanya, paradigma de molts governs europeus i de ben segur de CiU, no qüestiona el manteniment del Ministeri de Medi Ambient, el qual ha afavorit l’increment de la R+D i el desenvolupament tecnològic vinculat als diferents vectors ambientals (energia, atmosfera, aigua, residus, etc.), tot fent més competitives les indústries alemanyes en exportar productes amb innovacions i aplicacions ambientals. De la mateixa manera, la resta de països europeus avançats mantenen i reforcen majoritàriament els seus ministeris de Medi Ambient per ser fonamentals en el compliment dels reptes ambientals, orientant el seu desenvolupament en la millora tecnològica continuada, per ser mes competitius en el futur i per incorporar les demandes de major qualitat de vida de la societat actual i de sortida de la crisi cap a nous models més sostenibles ambientalment i socialment.
Catalunya forma part de la UE; per tant ha d’assumir la seva legislació i no pot ignorar-la com ha estat en el casos de les ZEPA afectades pel Pla de Regadius del Canal Segarra-Garrigues o amb les grans dificultats per aprovar un Pla Hidrològic de Catalunya on es justifica l’incompliment de la Directiva Marc de l’Aigua per al 2015 en un 44 % de les masses d’aigua. La desaparició del Departament de Medi Ambient o la seva supeditació a d’altres com Agricultura o Obres Públiques i Territori és un clar gest que pot generar l’incompliment sistemàtic de la legislació europea, amb grans conseqüències econòmiques en sancions per a les butxaques dels catalans.

LA SUPRESSIÓ DEL DEPARTAMENT DE MEDI AMBIENT, UNA RECULADA SENSE PRECEDENTS

L’any 1992 el govern de la Generalitat, aleshores dirigida per CiU, va incorporar al Consell Executiu el Departament de Medi Ambient. Avui hi ha un ampli consens sobre el fet que aquesta decisió d’impulsar una Conselleria i una gestió independent de fort referent ambiental va ocasionar un impuls positiu i va ajudar a superar forts conflictes territorials. En els seus primers anys d’existència, Catalunya va ser capdavantera en la posada en marxa de polítiques de defensa ambiental i d’aplicació de programes i normatives europees que van permetre millorar la qualitat del país, com en són exemples l’aprovació del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN), l’aprovació de la Llei reguladora de residus (6/93), o els successius Plans de Sanejament, entre moltes altres iniciatives legislatives, algunes de les quals encara, a hores d’ara, no han culminat.

PER UNA GOVERNANÇA CAP A LA SOSTENIBLITAT

És cert que pot resultar aconsellable integrar determinades conselleries per afinitats i compatibilitats (sanitat i acció social, obres públiques i habitatge, cultura, educació i esports, o turisme i indústria). Tanmateix, suprimir el Departament de Medi Ambient suposaria eliminar la capacitat de realitzar una politica ambiental de govern i subordinar Medi Ambient a departaments de concepte i actuacions, en molts casos discordants, que faran augmentar els desajustos i incompliments ambientals, fent perdre competitivitat, qualitat, i sobretot oportunitats per ser un país capdavanter en models de desenvolupament que defensin la millora del país i la qualitat de vida dels seus habitants.
Per tant, considerem que cal no només mantenir sinó també reforçar el paper d’una Conselleria de Medi Ambient que garanteixi el control dels impactes ambientals de les activitats, projectes, plans i programes amb recursos i capacitat competencial reguladora i inspectora, que incorpori competències en aspectes estratègics com l’energia i amb més pes en aspectes com la lluita contra el canvi climàtic. Tots aquests aspectes són reptes que el futur govern de Catalunya ha de prioritzar en la seva acció de govern amb decisió, fermesa i valentia.
No considerem acceptable, ans al contrari una excusa no gens creïble, el pretès argumentari que la incorporació de les competències del Departament de Medi Ambient dintre d’altres conselleries reforçaria la seva sensibilització ambiental, cosa que evidentment cal abordar. Aquesta sensibilització és necessària, però en cap cas excloent del manteniment d’un departament amb plenes competències sobre un ampli ventall de vectors ambientals.
El que caldria fer, en tot cas, és integrar els criteris de la sostenibilitat dins de la resta de departaments, considerant sempre les repercussions que tenen les polítiques sectorials sobre el medi ambient. Dit d’altra manera, cal una “ambientalització” de tota la Generalitat, tot mantenint un Departament amb unes competències fortes en la gestió del medi natural, la biodiversitat i les polítiques de gestió dels vectors amb més incidència ambiental (aigua, energia, residus, mobilitat).
Per aquests motius signem aquest manifest, amb l’objectiu de fer les accions que estiguin a la nostra mà per demanar que no se suprimeixi el Departament de Medi Ambient en el pròxim govern de Catalunya i per a què, ans al contrari, es reforci el seu paper dins d’una acció de govern que avanci cap a una transformació del model de país cada vegada millor que hem de construir.

Barcelona 10 de desembre de 2010

ENTITATS ADHERIDES

ADENC- EdC A.E.N.A.-EdC Aél-Associació de Pau a Catalunya Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient del Garraf (APMA) Agrupació AUS-Arquitectura i Sostenibilitat del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya ALZINA-EdC ANDA-Abrera ANG-EdC ARITJOL-EdC Associació Amics del MALL
Associació Cerdanyola Via Verda-EdC Associació La Forest Albada Verda Titelles-EdC BOSC VERD- EdC CEPA-EdC Cel Fosc. Associació contra la Contaminació Lumínica Col·lectiu Ecologista del Gironés Comisió de Medi Ambient del Col·legi d’Advocats de Barcelona Coordinadora Contra el 4T Cinturó de Lliçà d’Amunt Cordada Associació Excursionista i Ecologista-EdC
DEMAC-EdC
DEMASAB
DEPANA Ecologistes en Acció de Catalunya EL FANAL-Grup Ecologista del Moianès Federació d’Ecologistes de Catalunya (EdC) GDMNS-EdC GDT-EdC GEPEC- EdC GEVEN-EdC GN SANT CUGAT-EdC Grup de Defensa del Patrimoni del Baix Empordà. IAEDEN/Salvem l'Empordà- EdC IPCENA-EdC La Coordinadora de LLinars del Vallès LIMNOS-EdC No a la MAT-EdC Plataforma Cel Net Plataforma en Defensa de la Terra Alta Plataforma Prou Sal Plataforma Salvem la Platja Llarga i El Bosc de la Marquesa-EdC Plataforma Stop Kàrting Llinars Salvem el Gorg de Creixell Segria NET-EdC Seo-Bird Life Unió de Plataformes (70 entitats) ValldelGes.NET-EdC Vallès Net-EdC WWF-Barcelona Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua (XNCA)

COMENTARIS

+0
-0
Ecologisme
Pol, 24/03/2021 a les 09:33
Estic d’acord

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 910
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: