Xavier Borràs | Actualitzat el 10/11/2010 a les 11:18h

La prohibició dels transgènics per raons ètiques podria ser il·legal

El Tribunal de Justícia de la Unió Europa podria invalidar els acords dels estats membres perquè entren en conflicte amb les normes de l'Organització Mundial del Comerç (OMC)

Nou gir en el drama dels OMG (organismes modificats genèticament). Segons un informe del Consell de Juristes de la Unió Europea, la recent proposta de la Comissió Europea en aquest àmbit corre el risc de topar amb el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJCE).

Al juliol, la Comissió Europea va proposar permetre una major flexibilitat per als estats membres perquè puguin decidir permetre el cultiu de trasngènics en el seu territori. I se citaven qüestions d' "ètica" o "socials". Però d'acord amb el departament jurídic del Consell  la prohibició de la UE sobre els OMG d'acord amb criteris morals podria ser considerada il·legal pel Tribunal de Justícia. De fet, aquestes prohibicions podrien contravenir les normes de l'Organització Mundial del Comerç (OMC).

Aquest document legal es presentarà als Estats membres dijous 11 novembre, durant una reunió tècnica.

La Comissió Europea s'ha negat a comentar-ne res. La comitiva del Comissionat de Salut, John Dalli, l'origen de la proposta sobre els OMG, ha dit que "el Servei Jurídic de la Comissió considera que els textos aprovats al juliol estan" en línia "amb el Tractat i les nostres obligacions internacionals".

Alternativament, els ministres europeus de Medi Ambient i d'Agricultura han expressat serioses reserves sobre aquesta proposta de Berlaymont. França s'hi ha declarat en reiterades ocasions en contra, incloent la veu del seu ministre d'Agricultura, Bruno Le Maire.

El 2008, els Estats membres van demanar a la Comissió Europea una revisió completa del procediment d'autorització per als OGM a Europa.

Navega per les etiquetes

OMGtrasngènics

COMENTARIS

+0
-0
Raons
AliBay, 13/11/2010 a les 11:09
Així els transgènics s'han prohibit per raons ètiques o morals? Home, jo pensava que s'havien prohibit i que s'havien de prohibir per raons econòmiques, sanitàries, mediambientals... però, ètiques? Perquè són contraris al fengxui?

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 754
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: