Xavier Borràs | Actualitzat el 08/10/2010 a les 11:56h

Detecten alts nivells d'arsènic i mercuri als llots tòxics d'Hongria

Acusen el Govern magiar de voler ocultar la informació a la població

Greenpeace acusa les autoritats hongareses d'ocultar informació. Foto: Greenpeace.

Greenpeace ha presentat avui en una roda de premsa a Viena els resultats d'una anàlisi de les mostres de fang vermell que va recollir el passat dimarts a les zones afectades per l'abocament tòxic d'Hongria. Els valors que s'han trobat són molt elevats per a alguns compostos. En particular, la concentració d'arsènic és aproximadament el doble del que és habitual en aquest tipus de fangs, fet que "provoca un risc addicional a llarg termini per als ecosistemes per la seva presència en l'aigua potable", segons Herwig Schuster, químic de l'organització.

En aquesta línia, Greenpeace critica durament el Govern hongarès per ocultar el contingut tòxic del fang a les víctimes i al públic en general. Greenpeace va recollir les mostres a Kolontar un dia després de la catàstrofe i es van enviar immediatament a l'Agència Federal de Medi Ambient d'Àustria a Viena, i al laboratori de Balint a Budapest. L'anàlisi de l'agència ha trobat els següents valors: 110 mg / kg (mil·ligrams per quilogram o part per milió (ppm) d'arsènic, 1,3 mg / kg de mercuri i 660 mg / kg de crom. Això vol dir, que si es té en compte tot el volum de fang que s'ha abocat, s'haurien alliberat al medi ambient cinquanta tones d'arsènic. En l'anàlisi de l'aigua d'un petit canal a Kolontar, que va ser realitzat pel laboratori hongarès, s'hi han detectat 0,25 mil·ligrams per litre d'arsènic, que és 25 vegades superior al límit recomanat per l'Organització Mundial de la Salut en aigua potable.

L'arsènic és tòxic per a les plantes i els animals i pot acumular-se en teixits d'éssers vius, a més de provocar danys en el sistema nerviós, sobretot en invertebrats i éssers humans. El mercuri pot entrar a la cadena alimentària, especialment a través del peix, també pot acumular-se i, com l'arsènic, pot causar danys al sistema nerviós. Quan es troben en un pH elevat, com el que presenta el fang vermell, aquests contaminants es troben relativament ben adherits i és més difícil que s'alliberin al medi, però, amb la disminució del valor del pH (com està passant en els rius ) es produeix un efecte de dispersió a l'entorn.

Greenpeace acusa el Govern hongarès d'haver ocultat la informació sobre la toxicitat dels fangs. "Per què ha de ser Greenpeace qui informe a les víctimes i al públic sobre els perills del fang?", s'ha preguntat Schuster. "Suposem que el Govern hongarès sap a hores d'ara exactament el que hi ha al fang. El primer ministre Viktor Orban, ha de posar tota la informació disponible sobre la taula i exigir a l'empresa i als seus propietaris que indemnitzin per tots i cadascun dels els danys i perjudicis que han provocat a les víctimes i al medi ambient".

Navega per les etiquetes

Hongriafangs tòxics

Referències a Internet

Hongriafangs tòxics

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 732
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: