Redacció | Actualitzat el 04/09/2010 a les 10:00h

L'ACA salva el Delta del Llobregat

L'agènica ha invertit prop de 23 M€ per a la construcció d’una barrera d’aigua regenerada que impedeix la salinització d’aquest aqüífer

El conseller Baltasar, el director de l'ACA, Manuel Hernàndez i altres alts càrrecs en la presentació dels resultats sobre l'aqüífer del Delta del Llobregat. Foto: DMAH.

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Manuel Hernández, han visitat avui diverses actuacions relacionades amb la creació d’una barrera destinada a frenar la intrusió salina a l’aqüífer del Delta del Llobregat, producte de la seva sobreexplotació i de les obres del port durant els anys 70.
 
Per a revertir aquest procés l’Agència Catalana de l’Aigua ha fet, entre d’altres accions, una barrera hidràulica que consisteix en la injecció a l’aqüífer d’aigua regenerada amb diferents tractaments. Això provoca l’increment d’aigua dolça a l’aqüífer i evita que l’aigua salada hi penetri terra endins.
 
La barrera hidràulica per a aturar la intrusió marina, que ha suposat una inversió total propera als 23 milions d’euros, és un projecte pioner a Europa per les seves característiques i ha comptat amb el finançament de Fons de Cohesió de la Unió Europea, del Ministerio de Medio Ambiente, Medio Rural y Marino, i de l’Agència Catalana de l’Aigua.

Dues fases
 
Aquest projecte s’ha desenvolupat en dues fases, la primera de les quals està activada des de març de 2007 i consisteix en la injecció de 2.500 m3/dia a tres pous de l’aqüífer. Inicialment, el 50% de l’aigua aportada procedia del terciari del Baix Llobregat mentre que la resta era aigua potable de xarxa.
 
No obstant, durant l’episodi de sequera viscut en els darrers dos anys, es va decidir que tota l’aigua injectada fos del terciari del Baix Llobregat, dins la depuradora del Prat que gestiona l’Entitat Metropolitana de Medi Ambient a través de l’empresa pública Emssa. En aquest sentit, es desenvolupen controls continus de l’aigua que s’injecta per monitoritzar la seva qualitat.
 
Pel que fa a la segona fase, en servei des de l’abril d’enguany, consisteix en la injecció de 15.000 m3/dia a través de catorze pous, situats al marge esquerre i dret del riu.
 
Resultats
 
La injecció d’aigua va començar a finals del mes de març de 2007 i des d’aquesta data s’han injectat prop de 2 hectòmetres cúbics. Remarcar també que des del desembre del mateix any s’injecta de manera continua durant les 24 hores del dia.
 
Arran d’aquesta actuació, en gairebé tots els punts de control s’ha reduït clarament la salinitat de l’aigua i també ha disminuït la presència de clorurs a tots els punts de control.
 
Reutilització, un dels eixos de la política hídrica
 
La reutilització és un els eixos de la política hídrica catalana, juntament amb la dessalinització, l'estalvi i l'eficiència i la recuperació d'aqüífers, com una font alternativa de recurs per a usos que no siguin de boca (industrials, reg de camps de golf, reg agrícola i recàrrega d’aqüífers).
 
L’aigua regenerada té la qualitat sanitària adequada per a cada tipus d’ús per al qual es faci servir. Per tant, es tracta d’una activitat que cal promoure i inserir en la planificació integrada del recurs, coneguda com a reutilització directa o planificada.
 
La planificació de l’Agència Catalana de l’Aigua, a través del Programa de Reutilització d’Aigua a Catalunya (PRAC), preveu reutilitzar un 32% dels cabals depurats en l’horitzó del 2015, el que suposa un volum de 209 hm3/any. Això suposarà una inversió d’uns 383 milions d’euros, 335 dels quals corresponen a actuacions promogudes per l’Agència.

+ informació: Dossier informatiu de l'ACA.

Navega per les etiquetes

deltallobregataqüíferACA

Referències a Internet

deltallobregataqüíferACA

COMENTARIS

+0
-0
riu amunt
Anònim, 04/09/2010 a les 19:34
I no hauria estat més senzill bombejar l'aigua una quants quilòmetres riu amunt per tal que una part s'infiltrés i l'altra servís perquè el cabal de riu fos una mica més generós S'haurien matat dos ocells d'un mateix tret.
+0
-0
Informació
Alaguait, 06/09/2010 a les 09:13
No és tant fàcil com planteges. El Delta té dos aqüífers, un de superficial i un de profund i la intrusíó no es resol només amb una làmina d'aigua. De fet ja es bombeja aigua amunt i ja hi ha zones de recàrrega a les cubetes d'Abrera i Sant Andreu, però és del tot insuficinet per molts motius tècnics.
Sóc conscient que ho has dit amb tota la bona voluntat, però et recomano que cerquis més informació i veuràs com la teva bona proposta no és suficient.
Cordialment,
+0
-0
Ampliació informació
Anònim, 06/09/2010 a les 13:29
Arran dels comentaris publicats, afegeixo una informació que cal tenir en compte. Alaguait ho explica tot molt bé! A més d'això, i en relació al que comenta "anònim" sobre bombejar l'aigua riu amunt, durant la sequera es va construir una canonada (fins assut de Molins de Rei) per aportar aigua regenerada al riu i contribuir al seu cabal ecològic i recarregar aqüífers. És una actuació que només s'activarà en cas que el riu baixi sec.
+0
-0
L'ACA es part del problema
Servand, 07/09/2010 a les 20:58
L'ACA es qui ha permès les explotacions del aqüifer, ha donat el vist-i-plau a tota especulació amb el delta i a totes les ampliacions que se han fet. Els funcionaris de l'ACA no tenen cap intenció de fer res bo pel medi ambient. Aqueta gent, sobre tot els de IC son part del problema.
El titol d'aquesta noticia es una acudit propagandistic. Ah i de la tropa que surt a la foto no es salva ningú!

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 835
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: