Xavier Borràs | Actualitzat el 26/08/2010 a les 13:09h

Tonyina roja: s'aconsegueix la reproducció en captivitat

Científics europeus fan créixer a Múrcia milions de postes viables de cara a estudiar-ne la comercialització

 
Tonyina roja (Thunnus thynnus)

Un grup de científics de la Unió Europea (UE) han aconseguit obtenir dipòsits d'ous viables de tonyina roja (o tonyina vermella) de l'Atlàntic en captivitat, per mitjans naturals, sense inducció hormonal. Si la cria d'aquesta espècie en perill d'extinció aconsegueix de ser desenvolupades a una escala comercial, la pressió sobre les poblacions salvatges es reduirà significativament. 
 
Aquest és el resultat del tercer any d'aplicació de SELFDOTT  From capturi based to SELF-sustain Aquaculture and Domestication Ofbluefin tuna, Thunnus thynnus ), un projecte de recerca finançat per la Unió Europea per una suma de 2,98 milions d'euros i coordinat per l 'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO). Els resultats del projecte han estat una pel.lícula, que ser à estrenada el 27 d'agost al lloc web de Futuris , el programa de ciències de la cadena de televisió Euronews. 
 
Més de deu milionsde postes en un sol dia
 
De fet, des del passat 18 de juny, a les instal.lacions del Centre Oceanogràfic de Múrcia de l'Institut Espanyol d'Oceanografia, s'obtenen diàriament postes d'ous viables de tonyina en el marc del projecte SELFDOTT, coordinat per Fernando de la Gándara.

Aquest és el segon any consecutiu que l'IEO obté postes viables de tonyina vermella, però a diferència de la primera vegada, en aquesta ocasió no ha estat necessari induir la posta amb implants hormonals sinó que aquestes han estat espontànies, cosa que mai no havia ocorregut en instal·lacions aqüícoles lluny de les seves zones naturals de fresa. Això sol demostra que els reproductors de tonyina han arribat a un grau de domesticació molt important, com a conseqüència de la seva permanència en aquestes gàbies experimentals durant més de tres anys.
 
Les postes, que en un sol dia van superar els deu milions d'ous viables, s'estan recollint en dos vivers experimentals que el projecte SELFDOTT té a El Gorguel (Cartagena), gestionats per l'empresa Caladeros del Mediterráneo, participant del projecte.
 
Els ous seran processats en la planta de Cultius de Mazarrón del Centre Oceanogràfic de Múrcia l'IEO. Una part s'enviarà a diversos laboratoris socis del projecte: IFREMER Palavas a França, a l'Hellenic Centre for Marine Research (HCMR) a l'illa de Creta (Grècia), i al Centre Nacional de Maricultura (NCM) a Eilat (Israel), i la resta s'utilitzaran per iniciar els experiments sobre cultiu larvari previstos en el projecte SELFDOTT, els quals seran realitzats al Centre Oceanogràfic de Múrcia de l'IEO sota la supervisió d'Aureli Ortega, investigador d'aquest organisme.
 
L'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO) és un organisme públic de recerca (OPI), dependent del Ministeri de Ciència i Innovació, dedicat a la investigació en ciències del mar, especialment pel que fa el coneixement científic dels oceans, la sostenibilitat dels recursos pesquers i el medi ambient marí. L'IEO representa l'Estat espanyol a la majoria dels fòrums científics i tecnològics internacionals relacionats amb el mar i els seus recursos. Compta amb nou centres oceanogràfics costaners, cinc plantes d'experimentació de cultius marins, 12 estacions mareògrafes, una estació receptora d'imatges de satèl·lits i una flota composta per sis vaixells oceanogràfics, entre els quals destaca el Cornide de Saavedra, de 1.100 tones de desplaçament i 68 m d'eslora.
 
Un gran avenç científic que beneficiarà tothom
Maire Geoghegan-Quinn, membre de la Comissió Europea responsable de la investigació, la innovació i la ciència, ha afirmat que «amb el projecte SELFDOTT, la investigació finançada per la UE ajudarà a afrontar els nous reptes del món d'avui. Els resultats d'aquesta investigació, si es comercialitzen i es porten a bon terme, augmentaran els recursos alimentaris que contribueixen al creixement i a l'ocupació, a més de la gestió sostenible de la tonyina. " 
 
L'assoliment d'ou naturals de tonyina vermella de l'Atlàntic en captivitat és un gran pas endavant en la investigació sobre la cria d'aquesta espècie i millora les perspectives d'explotació comercial. Aquest mercat podria contribuir, doncs, a la gestió sostenible de la tonyina. 
 
L'equip de SELFDOTT estudia ara el desenvolupament embrionari i larval dels ous i tracta de millorar la supervivència i el creixement dels juvenils. El projecte també pretén desenvolupar alimentació sostenible per a la tonyina juvenil i establir un protocol per a la cria de larves a una escala comercial. 
 
SELFDOTT és un consorci amb representació de 13 organismes governamentals, instituts de recerca i les empreses establertes a França (IFREMER, CNRS, Universitat de Montpeller 2), Alemanya (Universitat de Düsseldorf), Grècia (HCMR), Israel (NCM IOLR), Itàlia (Universitat de Bari), Malta (MCFS, Malta piscicultura), Noruega (Skretting) i l'Estat espanyol (Universitat de Cadis, el grup de Ricardo Fuentes, i l'IEO, que fa, tambñe, les tasques de coordinació). 
 
L'any passat, els investigadors ja van tenir èxit en la reproducció de la tonyina vermella de l'Atlàntic en captivitat després de l'estimulació hormonal i va començar el treball de cria de larves. 
 
L'aqüicultura és una de les respostes més prometedores per l'esgotament dels recursos alimentaris derivats del creixement de la població, la sobrepesca, la contaminació i els danys al medi ambient. L'organisme de Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) estima que la producció mundial d'aqüicultura va arribar als 63 milions de tones el 2006 (amb un cost d'uns 65 milions d'euros). També, creu que dels aproximadament 41 milions de persones que treballen en el sector pesquer, una quarta part ho fan en l'aqüicultura. Segons les estimacions, la producció mundial de l'aqüicultura es duplicarà l'any 2045 per satisfer la demanda de peix i marisc per a una població creixent.

Navega per les etiquetes

tonyina vermellaaqüicultura

Referències a Internet

tonyina vermellaaqüicultura

COMENTARIS

+0
-0
pppp
Anònim, 26/08/2010 a les 17:04
i només amb 3 milions d'euros....
no ho dic irònicament, això a nivell de governs és RES. i per una cosa tan important com aquesta...
+0
-0
Bona noticia
Oscar, 26/08/2010 a les 20:25
Tant de bo arribi a bon port, aquesta noticia. No voldria que els meus fills o els meus nets desconeguessin el gust de la tonyina...

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 909
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: