| Actualitzat el 14/08/2010 a les 10:51h

Quatre nous cadells d'ós bru a l'Alt Pirineu

Han nascut l'hivern passat

Noves cries d'óssos. Foto: DMAH

El Departament de Medi Ambient i Habitatge i el Conselh Generau d’Aran confirmen que aquest any 2010 dos femelles d’ós bru que viuen al Pirineu han tingut dos cadells cadascuna. Les cries haurien nascut a finals de gener dins d’una cova d’hibernació. En total, en tres anys, han nascut vuit cadells d’ós bru al Pirineu Central.
 
La primera femella amb dos cadells va ser detectada a finals de juny a través d’una observació d’excursionistes i la trobada de petjades al vessant francès del port de Salau, al departament de l’Ariège, França. Des d’aquest punt, aquesta femella ha passat a la vall d’Àneu on a mitjan juliol va ser fotografiada als boscos d’Alt Àneu, a l'interior del Parc natural de l’Alt Pirineu.
 
Sembla que l’óssa fotografiada amb els cadells podria ser Caramelles o una filla de Caramelles. Caramelles és una filla de Melba i Pyros, nascuda l’any 1997. I que durant els anys 2001-2002 va tenir una filla de Pyros, que ha estat localitzada sempre a l’Arieja, Occitània.
 
A principis de maig de l’any passat es va poder observar i fotografiar un mascle i una femella a la vall d’Àneu, procedents del port de Salau. Segurament aquesta cadellada localitzada fa pocs dies és el fruit d’aquell aparellament.
 
La segona femella amb dos cadells va ser detectada a mitjan juliol al centre de la Val d’Aran on inicialment es van detectar petjades i tobogans a les congestes de neu que semblaven correspondre a una femella amb cadells. Posteriorment s’ha realitzat observacions i gravacions de l’óssa jugant amb els petits, confirmant que són dos cadells de primer any. També aquí s’han recollit mostres de pèls per a la seva identificació genètica.
 
El seguiment, mitjançant sistemes automàtics de fotografia, que el Departament de Medi Ambient i Habitatge té en funcionament està donant molt bons resultats. A més de les fotografies d’aquesta femella i els seus cadells, aquest mes de juliol també s’han fotografiat el mascle Pyros i un altre ós bru encara indeterminat. De tots aquests exemplars se n’han recollit mostres de pèls que, després de ser analitzades genèticament a la Universitat Autònoma de Barcelona, ens indicaran el seu genotip i la seva identificació.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 754
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: