Diari Forestal | Actualitzat el 20/07/2010 a les 19:04h

Un ós ataca un ramat de 1.400 caps de bestiar al Pallars Sobirà i mata una ovella

L'atac es va produir divendres a Tavascan

El Departament de Medi Ambient ha confirmat l'atac d'un ós bru a un ramat d'ovelles a Tavascan, al Pallars Sobirà, amb el resultat d'una ovella morta. L'atac, que es va produir la matinada del divendres passat, el va presenciar el ramader que estava a la muntanya guardant el ramat. Jordi Laguia explica que tot i estar vigilant les 1.400 ovelles no va poder fer res per evitar la mort de l'animal. Laguia ha dit que la resta del ramat és va escapar i que l'endemà el va poder tornar a replegar. Tècnics de Medi Ambient han certificat l'atac de l'ós i han recollit restes de pèl per poder determinar de quin plantígrad es tracta. Medi Ambient també ha confirmat dos atacs d'ós a arnes del Pallars Sobirà.

Laguia ha explicat que és el primer atac d'ós que han pogut certificar al seu ramat i ha destacat que solament va matar a un animal perquè la resta es va esgarriar per la muntanya. El ramader ha dit que la sort que van tenir és que els animals que es van escapar no van anar a parar a cap lloc dolent com un precipici. Laguia ha explicat que no va passar por perquè tot va anar molt ràpid i ha afegit que l'ós es va menjar més de la meitat de l'animal i va marxar. L'atac és va produir a la zona de la Coma del Forn a sobre de la Pleta del Prat.

Medi Ambient ja ha iniciat els tràmits per pagar la indemnització corresponent al ramader i als apicultors de les arnes. En cas d'una ovella es tracta d'uns 210 euros. Pel que fa als atacs a les arnes és van produït la matinada del divendres passat a les que hi ha a la zona de Bohavi (Pallars Sobirà) i Medi Ambient també ha procedit a iniciar els tràmits per la indemnització als apicultors.

El Departament de Medi Ambient ha certificat la presència de, com a mínim, vuit exemplars d'ós bru al Pirineu català i espera que durant l'estiu aquest nombre s'incrementi. En aquest sentit, el departament ha potenciat l'agrupació de ramats agrupats i vigilats (amb 35.000 caps de bestiar agrupats) com a mesura de protecció del sector ramader. L'agrupació de ramats s'aplica des del 2007. En el cas del ramat de Tavascan estava vigilat però quan a les 02.00 hores el ramader va sentir l'ós i va presenciar l'atac no va poder fer res per evitar-lo.

Navega per les etiquetes

ós bruramaderiaPallars SobiràTavascan

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 754
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: