| Actualitzat el 19/07/2010 a les 14:21h

Obliguen Indústria a fer públics els papers del cementiri nuclear

L'Audiència Nacional estima el recurs de Greenpeace, a qui es va oposar l'advocat de l'EstatL'Audiència Nacional, en un recent acte derivat del recurs contenciós-administratiu interposat per Greenpeace contra el procés del cementiri nuclear, ordena al Ministeri d'Indústria que inclogui en l'expedient que ha de lliurar a les organitzacions demandants els següents documents: Projecte Tècnic del Magatzem Temporal Centralitzat (ATC) de residus nuclears, Estudi de Seguretat de l'ATC, Projecte tècnic del Centre Tecnològic Associat al ATC per experimentació amb residus radioactius i radioactivitat, Estudi de Seguretat del Centre Tecnològic i els informes sobre la protecció física de l'emplaçament del complex .
Aquests són els informes clau del projecte del cementiri nuclear que promou el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç (MITyC) i que aquest, a través de l'advocat de l'Estat, es negava a presentar .

Per Greenpeace aquesta actitud secretista i obstrucionista del Ministeri d'Indústria és una demostració patent de la manca de transparència del procés del cementiri nuclear emprès pel MITyC i l'Empresa Nacional de Residus Radioactius (ENRESA, que depèn d'aquell). Aquest procés s'ha caracteritzat també per l'absència de mecanismes de participació pública previs a l'inici del procés, per l'actuació a esquenes dels ciutadans i per la recerca de candidats negociada en secret.

En aquest sentit, aquest procés pot considerar il legal, ja que vulnera clarament els principis jurídics continguts en el Conveni sobre l'accés a la informació, la participació del públic en la presa de decisions i l'accés a la justícia en matèria de medi ambient (conegut com Conveni Aarhus), elaborat a Aarhus (Dinamarca) el 25 de juny de 1998, ratificat per Espanya mitjançant instrument de 15 de desembre de 2004 i en vigor al nostre país des del 29 de març de 2005.

Per això, a finals del passat mes de febrer, Greenpeace va interposar un recurs contenciós-administratiu davant l'Audiència Nacional (al qual s'ha sumat Ecologistes en Acció) per impugnar la Resolució del 23 de desembre de 2009 de la Secretaria d'Estat d'Energia del Ministeri d'Indústria que donava inici al procés de recerca de candidats per allotjar el cementiri nuclear centralitzat (ATC) i el seu centre d'experimentació nuclear associat.

L'Audiència Nacional, en una resolució de data 23 de març, va donar trasllat a les organitzacions demandants de l'expedient administratiu sobre l'ATC i el seu centre d'experimentació nuclear associat que li havia remès el MITyC, i va emplaçar Greenpeace i Ecologistes en Acció a formular la demanda corresponent en un termini de 20 dies.

L'expedient remés pel Ministeri d'Indústria a l'Audiència Nacional constava de 8 documents, tots ells referits a qüestions normatives i procediments, sense que figurés ni un sol document en què es pugui conèixer les condicions concretes del Magatzem Temporal Centralitzat de combustible nuclear gastat i residus radioactius d'alta activitat (ATC) i el seu centre tecnològic associat, determinants per conèixer si la resolució s'ajusta a dret.

A causa d'això, Greenpeace va plantejar un recurs de súplica per a demanar els informes esmentats, entre altres, per tal de disposar de la informació rellevant sobre el projecte del cementiri nuclear i el seu centre d'experimentació nuclear associat. Malgrat la negativa del MITyC, l'audiència Nacinal ha estimat el recurs de Greenpeace.

Cal destacar que ningú, ni tan sols els alcaldes dels pobles que s'han postulat com a candidats a albergar el cementiri nuclear, ni els parlamentaris del Congrés dels Diputats, del Senat o dels parlaments autonòmics, han pogut veure aquests documents abans que el Ministeri d'Indústria posés en marxa el procés del ATC. La qual cosa, segons el parer de Greenpeace, és una demostració clara de la vulneració del Conveni Aarhus per part del Ministeri d'Indústria.

De fet, la violació de l'est Conveni ja ha estat reconegut explícitament pel Parlament de Catalunya, en la seva Resolució contrària a la instal lació del cementiri nuclear a Catalunya aprovada el passat 11 de març, amb els vots a favor de PSC-PSOE, CiU, ERC i ICV, i cap vot en contra. En el punt 2 d'aquesta Resolució el Parlament reconeixia que la candidatura d'Ascó (l'única de Catalunya) no ha complert amb els requisits d'informació i participació pública establerts en el Conveni d'Aarhus.

L'organització ecologista recorda que TOTES les comunitats autònomes en què es troben els municipis que han presentat la seva candidatura al Ministeri d'Indústria han mostrat ja el seu rebuig a acollir en el seu territori aquest cementiri nuclear. Després dels rebuigs de Castilla-la Manxa, Catalunya i Extremadura, han seguit les clarianes rebuigs de les CCAA de Castilla i Lleó i València, governades pel PP.

"Davant el rotund rebuig social, territorial i polític suscitat davant aquest projecte, Greenpeace demana al Govern i al PP que acordin, en el Pacte Energètic que estan negociant, la paralització del procés del cementiri nuclear", ha declarat Carlos Bravo, responsable de la Campanya d'Energia de Greenpeace.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 733
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: