Redacció | Actualitzat el 14/07/2010 a les 12:12h

Indemnització de 4M€ per a 45 catalans víctimes de l'amiant

Una sentència pionera a l'Estat espanyol condemna Uralita pels danys derivats de l'exposició de la fàbrica que contaminava els veïns entre Cerdanyola i Ripollet

 
L'antiga fàbrica d'Uralita a Cerdanyola del Vallès.  

Un jutjat de Madrid ha condemnat Uralita a indemnitzar amb 3.918.594,64 milions d'euros a mig centenar de catalans, veïns de Cerdanyola i Ripollet (Vallès Oriental), pels danys derivats de l'exposició al pols d'amiant generat per la fàbrica que l'empresa tenia entre ambdues localitats. El cas que ara s'ha fallat va ser promgut per l' Associació d'Afectat per l'Amiant d'aquestes dues poblacions.
 
La sentència és pionera a l'Estat, ja que es tracta de la primera vegada que els demandants no són empleats de la fàbrica, sinó 45 veïns que vivien en els seus voltants i que, segons la resolució judicial, pateixen malalties que són producte del contacte que han mantingut diàriament amb l'amiant que utilitzava Uralita per fabricar els seus materials. 
 
El Jutjat de Primera Instància número 46 de Madrid ha considerat que "és clar" que la causa dels patiments dels demandants, o dels seus familiars morts, és l'activitat industrial realitzada des de 1907 a la factoria d'Uralita situada entre Cerdanyola i Ripollet, municipis on han residit durant dècades els afectats.
 
Mitjans de transmissió de la intoxicació
 
Segons la sentència, els mitjans de transmissió que han causat la malalties dels demandants abasten des de les emissions de la fàbrica en forma de pols d'amiant, la manipulació de la roba dels treballadors per part dels seus familiars en els seus domicilis i la contaminació derivada de la degradació de residus derivats de la pròpia activitat industrial. 
 
"Inclosa la qual probablement fos provocada a conseqüència del esplai que durant molts anys es realitzava pels operaris de la pròpia empresa per les zones urbanes d'ambdós municipis, certament amb l'aquiescència, fins i tot complaença de la pròpia població i de les autoritats", afegeix. 
 
Durant el judici, que va quedar vist per sentència el 17 de juny, els demandants van reclamar una indemnització de 5,6 milions, insistint que l'empresa "escampar per tots els carrers" d'aquestes dues localitats "trossos de asbest" i "pols d'amiant ", i que no va prendre cap mesura de precaució en saber que aquest material era perjudicial per a la salut.
 
Utilització d'amiant: prohibit des de 2002
 
La sentència indica que aquesta activitat que la factoria portava a terme, "segons sembla, per suplir, de forma còmoda i barata, la manca d'asfaltat dels carrers", denota "almenys un punt d'imprudència, pel que fa ja era innegable la consciència social en el món del risc que implicava per a la salut la utilització de l'amiant ", prohibit a Espanya el 2002. 
"Això ve a ser mostra de com una pràctica dirigida en principi a pal·liar el subdesenvolupament o la manca d'infraestructures d'algunes zones d'Espanya en la segona meitat del segle passat, s'ha tornat amb el temps en contra de la població que durant anys ha vist ressorgir la seva economia gràcies a una activitat industrial pròspera", argumenta la resolució notificada el passat 5 de juliol. 
 
No obstant això, també conclou que "aquesta realitat no pot eximir a l'empresa que la feia, fins i tot encara que s'hagués ajustat a la normativa vigent, (...), de les greus conseqüències que ha produït per a la salut pública". 
 
En conseqüència, condemna Uralita a pagar més de 3,9 milions d'euros als 45 veïns de Cerdanyola del Vallès i Ripollet que van demandar l'empresa, i que rebran indemnitzacions d'entre 43.079 i més de 400.000 euros, segons els casos, per les lesions que pateixen en l'aparell respiratori, que en ocasions han conduït a la mort, i per danys morals. 
 
En aquest sentit, la sentència conclou que "els que han resultat afectats pel contacte amb l'asbest, d'alguna manera, per mínima que sigui, han patit una agressió en el seu organisme, que ha de ser indemnitzada", de manera que considera que és procedent la indemnització, no només per danys físics, sinó també morals, als afectats.
 
Uralita recorrerà la sentència
 
Després de conèixer la sentència, la companyia Uralita ha anunciat la seva intenció de recórrer la sentència. Uralita no comparteix la sentència dictada per un jutjat madrileny, van informar aquest dimarts a Efe fonts de la companyia, el serveis jurídics estudien el seu contingut per recórrer.
 
L'Ajuntament de Cerdanyola i l'Associació d'Afectats per Amiant han manifestat aquest dimarts la seva satisfacció per aquesta sentència

Navega per les etiquetes

uralitaamiant

Referències a Internet

uralitaamiant

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 733
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: