Redacció | Actualitzat el 13/03/2009 a les 12:36h

Diversos grups antieòlics catalans se sumen a una plataforma europea presidida per un pronuclear

Els antieòlics cauen en el parany dels pronuclears.La recent creació de l'European Platform Against Windfarms (Plataforma europea contra els parcs eòlics), que demana una moratòria a nivell europeu, presidida per Jean-Louis Butré, de la francesa Fédération Environnement Durable (FED) –organització que rep el suport econòmic d'AREVA, on va treballar Butré per a Cogema (l'antiga societat de gestió del combustible nuclear a La Hague)—, aferrissat defensor de l'energia nuclear, com el seu promotor i mentor Valery Giscard d'Estaign, ha rebut el suport de diverses organitzacions antieòliques catalanes, com el GEPEC-Ecologistes de Catalunya, IPCENA, IAEDEN i d'altres plataformes que s'apleguen en aquesta nova EPAW amb organitzacions pronuclears com Environmentalists For Nuclear Energy (EFN).

 
El que feia temps que se sospitava en l'entorn del moviment ecologista català sembla que es confirma ara amb l'adscripció d'aquests grups "antieòlics" en aquesta nova plataforma europea: les reaccions contràries a l'energia eòlica —molts cops fruit de l'efecte nimby (not in my back yard, no al meu pati del darrere), la bona fe, la ignorància o la manipulació per foscos interessos— podrien donar a entendre que s'aposta pel manteniment de l'energia nuclear, tot i que algunes d'aquestes organitzacions no en vulguin suportar els seus efectes, com és el cas dels cementiris nuclears o de les radiacions.

A més del GEPEC, IPCENA i IADEN, cal sumar el suport a l'EPAW de Salvem l'Empordà, la Plataforma per a la defensa de la Terra Alta, la Coordinadora d´Estudis Eòlics del Comtat i la Plataforma Cívica Antimolins de Portbou i Colera, que junt amb altres 9 organitzacions figuren al web d'EPAW com les 16 organitzacions que sota bandera espanyola hi donen recolzament.

De fet, curiosament, cap de les organitzacions esmentades no forma part de la pionera coordinadora Tanquem les Nuclears-Nova Cultura de l’Energia, que lluita pel tancament de la industria nuclear, l'estalvi, l'eficiència i el 100% d’energies renovables, de què formen part les organitzacions històriques i més potents de l'ecologisme català, com Ecologistes en Acció, DEPANA, el Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear, la Plataforma No a la MAT, Greenpeace, la Xarxa de Consum Solidari, etc.

COMENTARIS

+0
-0
manipulació informativa també a l'ecodiari
Carles Feo, 13/03/2009 a les 14:04
Trobo molt interessant la vostra publicació, i molt necessària. En relació però amb aquest article, crec que tal com heu enfocat la notícia és tracta d'una manipulació informativa que us treu qualsevol prestigi i us resta molta credivilitat. Les entitats que s'han unit a la plataforma antieòlica ho fan principalment per a promoure uns implantació més racional d'aquesta energia, i en contra del model actual d'implementació de l'eòlica. Barrejar aquí el tema nuclear és fotre merda sobre els ecologistes entre ecologistes. Així entre tots plegats farem poca feina per canviar el model de país. Anem sembrant disputes, difamacions i acusacions entre grups ecologistes i els que surten guanyant són els de sempre. Error d'estratègia per part d'Ecodiari en aquest cas, en la meva humil opinió...una llàstima, una decepció més en aquest país
+0
-0
Aclariment
Ariana, 13/03/2009 a les 14:05
No cal dir que aquesta acusació pro nuclear d'algunes entitats ecologistes està totalment fora de lloc. No cal ser pro nuclear per estar en contra de la manera com s'esta implantant l'energia eòlica a Catalunya. Jo, estic totalment a favor de l'energia eòlica ben implantada, pensada, planificada i raonada i evidentment en contra de l'energia nuclear. Això no vol dir que a les zones on hi ha potencial eòlic ens haguem de convertir en un mar de molins, sinó que s'han de col·locar aerogeneradors de la manera més eficient i amb el mínim impacte terriotorial. I escoltant el que diu la gent del territori!!
+0
-0
Que es defineixin, els antieòlics
Josep Lledó, 13/03/2009 a les 15:15
La informació d'EcoDiari és contrastada: diverses organitzacions s'han sumat a una plataforma europea contra els parcs eòlics que està presidida per un nucleòcrata i on hi tenen cabuda organitzacions pronuclears. Això és un fet incontestable. Per tant, els planys victimistes d'alguns comentaris l'únic que fan és fugir d'estudi.
+0
-0
difameu
nasi, 13/03/2009 a les 17:30
L'article diu, amb una tranquilitat espantosa que tots aquests grups ecologistes son pronuclears perquè potser han donat suport a una entitat(que no defensa les nuclears) però que resulta que el president, a títol individual, és pronuclear.
A vegades em dóna la sensació que alguns us heu quedat en els 60-70, quan quasi la única lluita ecologista era tancar les nuclears.
+0
-0
Falsetats informatives
Josep Puigbó, 13/03/2009 a les 17:52
Hem sembla molt greu les manipulacions que feu en aquest article: Olora a defensa del Pla Eòlic indiscriminat i sense sentit que propugnen els funcionaris poltroneros de Iniciativa per Catalunya
+0
-0
Fets incontestables
Ecodiari.cat, 13/03/2009 a les 17:59
— La Plataforma a la qual s'han adherit diverses enttitats de la federació Ecologistes de Catalunya es diu European Platform Against Windfarms (Plataforma europea contra els parcs eòlics); per tant, als qui s'hi han adherit se'ls pot anomenar «antieòlics». Si diversos grups s'adherissin, per exemple, a una suposada Plataforma europea contra l'energia nuclear se'ls podria anomenar, amb tota propietat, «antinuclears».

— Aquesta plataforma europea està presidida per un conegut nucleòcrata francès, Jean-Louis Butré, que és cap una organitzzació «sostenibilista» subvenconada per AREVA (ell havia treballat a sou de COGEMA). Butré, de fet, segueix la política antieòlica i pronuclear de Valéry Giscard d'Estaing, expresident de França, gran amic de la dreta rància espanyola (Aznar and co). A més, aquesta plataforma compta, entre altres adhesions, amb la d'organitzacions pronuclears com Environmentalists For Nuclear Energy (EFN).

Crec que abans d'entrar a formar part d'una organització d'aquest tarannà i amb aquests personatges caldria pensar-s'ho dues vegades. Tret que a les entitats adherides els sigui ben bé igual «fer-se la foto» amb aquests individus i organitzacions.
+0
-0
reduccionistes enfadats
Anònim, 13/03/2009 a les 22:30
Els autoanomenats ecologistes de Catalunya són uns i unes)reduccionistes i maniqueus. Ara s'exclamen perquè (segons ells) els han aplicat la mateixa medicina que ells administran. No volem nuclears, dons eoliques i el que calgui
+0
-0
Impresentable
Mario Balagué, 14/03/2009 a les 12:10
S'entén bàsicament a l'article que s'estableix una mena d'atac editorial (sense signatura concreta) contra Ecologistes de Catalunya.
Mentrestant continueu amb aquesta línia parcial i excoloent perdeu crèdit i consideració.
Però, "vatros" pagueu l'allotjament de la web i podeu posar a parir al "sumsumcorda".
Encara que l'ecologia perdi amb aquesta línia editorial
Senzillament, patètic.
Gràcies per no res.
Heu perdut quelcom més que un lector.
+0
-0
"Ecologistes" victimistes
Lluis Serra, 14/03/2009 a les 21:40
Em semblen fora de lloc tots aquests planys dels qui veuen atacs d'EcoDiari als grups que se citen a la notícia. La Plataforma és batejada "contra els parcs eòlics". Per tant els qui s'hi apunten, per molt que no vulguin, seran titllats d'antieòlics. I si si aquesta plataforma és dirigida per un pronuclear i hom s'hi afegeix a cegues, doncs que n'aguanti les conseqüències de ser assenyalat.
+0
-0
Divisió ecologista
Joan Fonsich, 14/03/2009 a les 21:47
No entenc aquesta divisió del moviment ecologista.
¿Tanquem les Nuclears defensa l'energia eòlica i els tancament de les nuclears i, en canvi, la Federació Ecologistes de Catalunya i altres grups s'apunten a una Plataforma antieòlica de dretes i on hi ha organitzacions que estan a favor de l'energia nuclear?
Que algú m'ho expliqui!
+0
-0
Dividiu i us venceran
Anònim, 15/03/2009 a les 09:43
Mentre emeteu falses acusacions contra entitats ecologistes que porten més de 20 anys defensant la natura, els del Foro Nuclear es deuen haver fet un tip de riure amb el vostre article. L'ecologisme és un tema seriós, redactors de l'Ecodiari, i per a fer safareig ja tenim el Diario de Ana Rosa.
+0
-0
d
Anònim, 15/03/2009 a les 18:01
La meva humil opinió és que cal extendre la lluita ecologista a l'àmbit social i econòmic.

Avui més que mai s'està demostrant que el capitalisme és incompatible amb l'ecologia. Necessita créixer en producció, en energia, en consumisme, en destrucció, en tot!

No ajuda gens que el sector més proper a la defensa del territori s'apunti a organitzacions tant reaccionaries i fosques com aquesta EPAW.
Tampoc ajuda una defensa a ultrança de les centrals eòliques costi el que costi.

El meu parer és que el moviment ecologista ha d'apropar més als moviments socials, i vi-se versa, que combaten el capitalisme amb propostes que busquen la justícia social. Com el decreixement, els ateneus i casals, moviments de base i populars.

Si qüestionem i revisem les necessitats energètiques i treballem per una nova cultura de l'energia podrem tancar les nuclears i implantar les renovables amb respecte al territori. Però tan sols si combatem també el capitalisme ho podrem aconseguir.

Cal una lluita global! Social i ecològica!
+0
-0
energía nuclear contra energia eòlica
Miguel, 15/03/2009 a les 22:59
Cap dels grups que s'han apuntat a la Plataforma Antieòlica Europea va nèixer fa quatre dies, tots saben molt bé amb qui s'alineen, i ningú els obliga a alinear-se si no són les seves conviccions.

A mesura que la crisi ecològica i energètica s'agreuja les diferències es fan més evidents. A

podeu veure la notícia "Slash renewables target to protect nuclear, says EDF", en la que els màxims responsables de la major empresa nuclear d'Europa demanen que es redueixen els objectius de generació de renovables per poder garantir el seu negoci.

El respecte de l'energia eòlica al territori és infinitament superior al de l'energia nuclear; però a Catalunya podem mantenir un debat sobre impactes paisatgístics i identitaris de les renovables mentre es garanteix un subministrament elèctric amb centrals tèrmiques de cicle combinat i nuclears.
+0
-0
Divisió ecologista
Anònim, 16/03/2009 a les 18:31
Joan, el que passa és que hi ha unes persones (algunes amb anys de lluita ecologista, altres acabades d'incorporar a les diferents plataformes que sorgeixen a cada cantonada) que s'han federat i han decidit autodenominar-se Ecologistes de Catalunya. I com els pirates amb la patent de cors, és creuen amb dret a fer qualsevol cosa (són "els" ecologistes!).
Són anti, anti, anti, anti.... anti parcs eòlics, anti mat, antinuclears.... I han fet costat a una plataforma pronuclear i de dretes. I, acabo, no és la primera vegada que són poc mirats amb les seves aliances. Hi ha empreses que els paguen (subvencionen!)

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 815
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: