Redacció | Actualitzat el 15/05/2008 a les 11:52h

El CSN reconeix que hi pot haver risc radiològic per la fuita d'Ascó

Central atòmica d'Ascó.El Consejo de Seguridad Nuclear (CSN) no descarta ara que existeixi risc radiològic derivat de l'escapament radioactiu de la central nuclear d'Ascó 1, com es pot llegir en la resposta a Greenpeace d'ahir dimecres 14 de maig. Greenpeace considera molt significatiu aquest canvi d'actitud del CSN, ja que des del primer moment (el passat 5 d'abril), el Consell ha estat afirmant reiteradament, de manera acientífica i totalment mancada de rigor, que «descartava risc radiològic a Tarragona». 
 
El CSN reconeix ara que la comparació de la radioactivitat de la font emesa en aquesta fuita  (distribuïda en centenars de partícules) amb els límits de dosis reglamentaris per exposició (ingestió i inhalació) per a treballadors i per a membres de públic és una tasca analítica molt complexa, que requereix «utilitzar models d'exposició altament sofisticats i la correcta parametrització i l'estudi exhaustiu de múltiples variables radiològiques, físic-químiques i biològiques» i que actualment «està analitzant els escenaris potencials d'exposició [a la radiació], tenint en compte el risc associat a cadascun d'ells, com la seva possibilitat d'acudit».
 
Precisament Greenpeace ha exigit de bella antuvi al CSN que estudiï de manera científica el potencial impacte radiològic sobre la població que hagi pogut tenir l'escapament radioactiu provocat per la central nuclear d'Ascó el 29 de novembre de 2007 i ocultat per aquesta durant mesos, malgrat les dificultats que sobre això entranya el que hagin passat ja 5 mesos des que ocorregués el succés.

En primer lloc el CSN ha de proporcionar la dada de la radioactivitat total que s'ha alliberat en l'accident, així com aportar un inventari detallat amb els valors de radioactivitat de cadascuna de les partícules detectades fins ara i aclarir el protocol que se segueix per als exàmens radiològics al públic. En aquest sentit, Greenpeace recorda que el CSN encara no ha fet pública la informació precisa sobre la metodologia aplicada en els mesuraments radiològiques a les quals ha sotmès o es proposa sotmetre a la població exposada a l'escapament.

Perquè es conegui la validesa del procediment utilitzat pel CSN, aquest ha d'aclarir els criteris que aplica: el tipus de detector utilitzat, el grau de sensibilitat o nivell de detecció que aplica (que és molt superior per als treballadors d'instal·lacions nuclears que per al públic en general), el tipus de radiació mesura, el temps de mesurament, la reiteració de les proves...).

Cal saber si als no treballadors (per exemple, als escolars que van visitar la central després de l'escapament, als proveïdors i als veïns dels pobles de l'entorn) se'ls ha aplicat els mateixos criteris que als treballadors, que legalment poden rebre entre 20 i 100 vegades més dosis de radiació que el públic.

A data d'avui, el CSN reconeix ja una xifra 750 vegades més alta de radioactivitat (176,78 MBq) que la inicialment reconeguda i publicada (235.000 Bq), xifra que va utilitzar al principi per afirmar rotundament que no existia risc radiològic derivat de l'escapament. Aquesta quantitat de radioactivitat es refereix només als diversos centenars de partícules fins ara trobats (dins i fora de l'emplaçament de la central nuclear), però està lluny de ser la xifra total de la font de radioactivitat que es va alliberar.

La resposta del CSN a la primera de les tres peticions d'informació enviades per Greenpeace a aquest Organisme sobre l'escapament radioactiu d'Ascó deixa en evidència la irresponsable actuació de la central nuclear d'Ascó en aquest succés. Ascó va ocultar al propi CSN l'existència d'un problema de contaminació radioactiva del sistema de ventilació de la central; va alterar i va manipular expressament el funcionament dels monitors de radiació del sistema de ventilació d'emergència; va actuar de manera negligent provocant que es produís l'escapament de radioactivitat al medi ambient, el qual va ocultar deliberadament al CSN i al públic, impedint així que poguessin prendre's, inicialment, mesures per impedir l'escapament de radioactivitat i, posteriorment, per prendre mesures que poguessin haver minimitzat el possible impacte radiològic del mateix.

El CSN reconeix que “l'actuació del titular [la central nuclear d'Ascó], al procedir de manera injustificada a l'augment del punt de taratge d'aquests monitors [de radiació], va fer possible el canvi de ventilació d'emergència a normal, inhabilitant els corresponents senyals d'alarma”, possibilitant d'aquesta manera que els elements radioactius sortissin a l'exterior sense passar pels sistemes de filtrat de la ventilació d'emergència.

“Amb la informació ara aportada pel CSN, queda demostrat amb absoluta claredat que la central nuclear d'Ascó ha exposat a la població i al medi ambient a un risc radiològic innecessari i indegut”, ha declarat Carlos Bravo, portaveu de Greenpeace en temes d'energia nuclear.

Per a Greenpeace, l'actuació dels responsables de la central nuclear d'Ascó pot qualificar-se de delictiva. Greenpeace aportarà aquesta nova documentació oficial del CSN a la Fiscalia de Tarragona, que ja ha iniciat diligències penals al respecte d'aquest escapament, i seguirà treballant per aconseguir que es depurin responsabilitats en aquest accident i evitar que aquest quedi impune.

Malgrat aportar dades demoledores sobre la responsabilitat de la central nuclear d'Ascó en el succés de la fuita, la resposta del CSN a Greenpeace és incompleta i insatisfactòria, i deixa moltes de les preguntes que es fan sense contestar. A més dels temes que el CSN reconeix seguir investigant, encara hi ha moltes incògnites al respecte d' aquest succés, i Greenpeace demana al Consell la màxima transparència i rigor en la seva actuació.

A més, el CSN no fa la més mínima autocrítica de la seva lenta reacció sobre els fets (en particular de la poca perspicàcia i proactivitat de la inspecció resident del CSN en la central), ni del seu mil·limètric alineament inicial a les tesis de la central.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 891
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: