NacióGarrotxa | Actualitzat el 25/05/2022 a les 16:36h

Sant Joan les Fonts recupera els aiguamolls artificials de Begudà

El projecte d'Agbar, junt amb el Consell Comarcal de la Garrotxa i l’Ajuntament s'ha dut a terme a l’estació depuradora d’aigües residuals

L'aguamoll recuperat a Beguda, al municipi de Sant Joan les Fonts. Foto: @Agbar.


Agbar, companyia gestora del cicle de l’aigua i serveis mediambientals, juntament amb el Consell Comarcal de la Garrotxa i l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts, ha impulsat un projecte de restauració ambiental dels aiguamolls artificials de depuració que formen part de l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Begudà, al municipi de Sant Joan les Fonts.

El projecte ambiental té com a objectiu la restauració d’estanys d’aigua permanent i la millora de la qualitat ecològica dels ecosistemes i espècies aquàtiques del riu Turonell i el seu entorn d’influència. 
 
Amb aquesta actuació, es recuperen uns aiguamolls que van romandre fora d’ús com a infraestructura de depuració a partir de l’ampliació de l’EDAR, es creen hàbitats aquàtics adaptats per afavorir diverses espècies amenaçades, especialment d’amfibis, i es potencia la verneda existent gràcies a la reforestació amb verns i altres espècies autòctones de ribera. A més, es contribueix a millorar la qualitat de l'aigua del riu Turonell, ja que fa passar una part de l’aigua ja depurada que prové de la depuradora convencional, per aquesta solució basada en la natura que en millorarà encara més la qualitat. Aquesta restauració es converteix en una mesura per a l'adaptació i mitigació del canvi climàtic en una zona d’especial valor per a la biodiversitat.
 
Aquest projecte ha estat dut a terme de manera conjunta per Agbar, el Consell Comarcal de la Garrotxa i l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts, i compta amb una subvenció del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i fons europeus destinats als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i espècies, en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020.
 

Una granota en una dels aiguamolls recuperats de Begudà. Foto: @Agbar.


En les tres basses interconnectades que reben les aigües provinents de la depuradora de Begudà, s’ha extret els fangs, perquè en reduïen el potencial com a hàbitat. Així mateix, s’ha fet una aclarida de vegetació ruderal, s’ha potenciat i incorporat vegetació de ribera i aquàtica autòctona, i a la tardor se sembrarà una zona amb llavors de prats de la Garrotxa de bona qualitat ecològica per afavorir a insectes i pol·linitzadors.

Aquestes actuacions es complementen amb estructures que potencien refugis de fauna (per a ratpenats, amfibis i pol·linitzadors). Així, s’ha aconseguit la millora de tres hàbitats: un hàbitat d’aigües dolces estagnants (estanys), un hàbitat de verneda i un hàbitat de prat de dall, per a potenciar la fauna en declivi lligada a ecosistemes aquàtics i l’eliminació d’espècies invasores.
 
L’espai es troba en l’entorn del riu Turonell, un afluent del Fluvià que neix a Begudà i que té uns 4 km de llargada amb un cabal permanent, però estacional, que està patint les conseqüències del canvi climàtic. Forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, i de l’espai natura 2000 Zona Volcànica de la Garrotxa. 
 
En el marc d’aquest entorn natural, es vol contribuir a la millora de l’estat de conservació d’espècies protegides d’interès comunitari, com ara la granota pintada, el tritó verd i tritó palmat, la llúdriga, el donzell mercurial, el barb de muntanya, la bagra catalana, el cranc de riu, la tortuga de rierol o diferents tipologies de ratpenat, com el ratpenat de bosc o el d’aigua. 
 
El projecte de restauració ambiental també incideix en la millora d’un hàbitat d’interès comunitari prioritari com és la verneda, un hàbitat que es troba en regressió a Catalunya a causa de la davallada del nivell freàtic. D’altra banda, es vol gestionar l’eliminació i control d’espècies exòtiques invasores com ara la Robinia pseudoacacia, una tipologia d’arbre que prové dels Estats Units i que està causant estralls als hàbitats naturals de la Garrotxa. 
 
Finalment, l'actuació contempla una integració paisatgística de la infraestructura i un panell interpretatiu de l’entorn que facilita la visita i descoberta de l’espai. En els pròxims mesos, s’instal·larà un hotel d’insectes i caixes de ratpenats. En el disseny de les actuacions, s’ha tingut en compte els principis d’economia circular i sostenibilitat, així la majoria dels materials són naturals i reutilitzats in situ, a partir d’utilitzar tècniques de bioenginyeria i minimitzar la generació de residus.

Naturalitzar les instal·lacions del cicle de l'aigua a la Garrotxa

Les depuradores que Agbar gestiona a la Garrotxa disposen d’un pla d’acció de biodiversitat des del 2017. De manera conjunta amb el Consell Comarcal de la Garrotxa, es treballa per naturalitzar les instal·lacions principals que es troben en espais protegits.

S'ha implementat una gestió diferenciada de zones verdes per a crear zones on s'ha disminuït freqüència de sega o, fins i tot, zones que s'han sembrat amb llavors de prats autòctons de bona qualitat ecològica. A més a més, s'ha creat jardins on s'han seleccionat espècies de planta autòctona per afavorir a papallones i pol·linitzadors, i s'han posat hotels d'insectes, microhàbitats amb troncs de fusta, rocalla, caixes-niu i basses d'amfibis.

 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 878
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: