Redacció | Actualitzat el 11/04/2022 a les 11:59h

Propietaris forestals creen Singular Wood, la primera plataforma de venda de fusta singular

Per a projectes exclusius d’interiorisme, artesania i decoració fets amb peces singulars i úniques sorgides dels boscos de Catalunya pel seu aspecte genuí

La cooperativa impulsada pel Consorci Forestal de Catalunya i l’Agrupació Forestal del Montnegre Corredor han presentat la nova plataforma Singular Wood, per a la comercialització de fustes amb característiques especials, que les fan especialment atractives pels mercats del disseny, l’interiorisme i l’ebenisteria. En aquesta iniciativa, finançada a través de l'Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020, hi col·laboren Maderera Gerundense, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i Forest Bioengineering Solutions,
 
Es tracta de peces singulars i úniques sorgides de boscos de Catalunya amb un valor afegit pel seu aspecte genuí, amb detalls de forma, irregularitats i coloracions especials que les converteixen en peces molt adequades per a la creació de mobles, elements decoratius i ornamentació d’espais interiors. Són característiques que no es valoren o que devaluen el producte si aquest va al circuit tradicional de la indústria de la fusta, però al mateix temps les dota d’un valor molt apreciat en mercats com el del moble massís i en peces d’artesania amb fusta. 

A través de la plataforma, els silvicultors aposten per la creativitat i la posada en valor del vincle entre les persones i el bosc. També es posa a l’abast de tothom un producte que actualment no es troba al mercat, i es contribueix a  la gestió sostenible del bosc posant en valor els seus productes. 
 

Talla d'un gros tronc de fusta d'alzina. Foto: Michele Curel.


Traçabilitat de la fusta i complicitat de les serradores locals

Una altra característica de Singular Wood és que garanteix l’origen i la traçabilitat del producte, que compta amb la certificació eco-ambiental PEFC. I com que es tracta d’un producte natural, renovable i de proximitat també contribueix a la lluita contra el canvi climàtic. 

Els productors compten amb el recolzament de serradores locals i amb dos magatzems de fusta, a Santa Coloma de Farners i Sant Feliu de Buixalleu. Actualment hi ha un catàleg amb una seixantena de fustes d’acàcia, cedre, cirerer, pi blanc, pi pinyer, pollancre, roure i xiprer. La fusta, es presenta en taulons de diferents gruixos, d’acord amb mides estandarditzades i a punt per la utilització. 

Totes les fustes s’han assecat a l’aire lliure, per a garantir un procés natural que minimitza els costos i evita deformacions i dificultats al treballar el material. 
 
Fustes amb història i cadenes curtes de subministrament

Cada fusta ve presentada amb una fitxa tècnica que mostra les seves característiques, així com la història de la seva procedència, tot detallant-ne el tipus de finca on ha crescut l’arbre, el motiu pel qual s’ha tallat, la data del serrat i d’assecatge i, també, el benefici ambiental que ha generat mentre ha estat al bosc, amb la informació dels quilos de CO2 que ha emmagatzemat.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 865
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: