Redacció | Actualitzat el 22/03/2022 a les 11:39h

El Parc Natural del Montseny alerta sobre els nous corriols per al descens de BTT

Incrementa l'erosió i compactació del sòl i pertorba la reproducció de la fauna

Al Parc Natural del Montseny, com també està passant a altres espais naturals del territori, s'està veient afectat per la creació de nous camins i corriols provocats pel pas de bicicletes de muntanya. Els circuits de descens per a BTT estan proliferant dins el Parc Natural de manera alarmant, segons expliquen els guardes del Parc. Aquests circuits habitualment es localitzen dins el bosc amb zones de pendent, on s'hi instal·len rampes, ponts, passarel·les i peralts per fer-hi descens amb BTT. Aquest fet incrementa l'erosió i la compactació del sòl, a més a més d'ocasionar molèsties de soroll per la presència de ciclistes enmig del bosc.

Tenint en compte que entre el mes de març i agost és quan l'activitat reproductiva de la fauna és molt major, i qualsevol soroll o pertorbació pot limitar l'èxit reproductiu de moltes espècies, des de l'equip gestor del Parc Natural s'intensificarà la vigilància i control en determinades zones a fi efecte de vetllar pel bon compliment de la normativa. La vigilància també es fa de manera coordinada amb el Agents Rurals i Mossos d'Esquadra.
 

Cartell de zona en restauració a Sant Elies, a Sant Pere de Vilamajor. Foto: XPN


Desmantellament i restauració

Una altra de les accions que s'està realitzant és el treball conjunt amb la Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny per dur a terme treballs de desmantellament i recuperació d'aquests corriols. Aquest projecte, aprovat i supervisat pel l'Oficina del parc, es realitza en dues fases, per una banda, en treballs de restauració de corriols creats de forma artificial pel pas de ciclistes que fan competicions, per altra banda també el reforç de la senyalització per evitar aquests comportaments.

Aquestes actuacions han comptat amb el suport de la colla de manteniment del parc, la qual ha realitzat algunes accions per desmantellar peralts, saltadors i altres estructures fetes en diversos trams de corriols.

Des del Parc Natural del Montseny, i de forma conjunta a tota la Xarxa de Parcs Naturals s’informa de com cal circular amb bicicleta en els parcs naturals. Aquesta només és permesa per carreteres, pistes forestals o per camins de més de tres metres d'amplada, sempre respectant preferentment els vianants. La velocitat màxima permesa és de 30 km/h. Les denúncies per l’incompliment de la normativa poden comportar sancions d’entre 100 i 3.000 euros.
 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 992
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: